maanantai 21. syyskuuta 2009

Ministeri Thors: Uudelleensijoittamisohjelmasta yksi osa EU:n turvapaikkapolitiikkaa


Sisäasiainministeriön tiedote:
Ministeri Thors: Uudelleensijoittamisohjelmasta yksi osa EU:n turvapaikkapolitiikkaa
21.9.2009


YLE Uutiset:
Euroopan unioni pyrkii kohti yhteistä turvapaikkapolitiikkaa


Keskustelu komission ehdotuksesta
(video, valitse tulkkauskieleksi "fi")

EU:n oikeus- ja sisäasiainneuvostossa keskusteltiin tänään komission ehdotuksesta EU:n yhteisen pakolaisten uudelleensijoittamisohjelman perustamisesta. Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thorsin mukaan uudelleensijoittamisohjelma olisi yksi askel kohti EU:n yhteistä turvapaikkapolitiikkaa.

- Suomi tukee uudelleensijoittamisohjelman perustamista. Ohjelma on tärkeä osa EU:n yhteistä turvapaikkapolitiikkaa ja toimenpiteitä pakolaisten suojelussa globaalisti, ministeri totesi.

Ministeri Thors korosti, että uudelleensijoittamisohjelman käyttöä tulisi edistää jäsenvaltioiden yhteistoiminnalla. Ministeri Thorsin mukaan jäsenvaltioiden tulisi komission kanssa olla päättämässä vuosittain uudelleensijoittamisen prioriteeteista. Prioriteetit olisivat myös perusta EU-rahoituksen saamiseksi pakolaisten uudelleensijoittamisesta aiheutuviin kuluihin. Jatkossa uudelleensijoittamisohjelmaan osallistuvat maat saisivat pakolaisrahastosta nykyistä joustavammin ja kattavammin rahoitusta pakolaisten vastaanoton aiheuttamiin kuluihin.

- Ohjelma tulisi toteuttaa kiinteässä yhteistyössä YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n kanssa ja hyödyntää jo olemassa olevia yhteistyömalleja, ministeri Thors korosti.

Suomessa tällainen ns. kiintiöpakolaisjärjestelmä on ollut käytössä jo vuosia ja Suomella on hyviä kokemuksia uudelleensijoittamisesta. Euroopan maista vain muutamat ottavat vastaan kiintiöpakolaisia.