maanantai 28. syyskuuta 2009

IS: Poliisi selvitti sata ulkomaalaisliigan asuntomurtoa


Keskusrikospoliisi on selvittänyt eri puolilla Suomea noin sata asuntomurtoa, joiden takana on ulkomainen liiga.

Kesän ja syksyn aikana on eri puolella Suomea selvinnyt laajoja asuntomurtosarjoja, joita epäillään ulkomaisen rikollisryhmittymän tekemiksi. Ryhmittymä on ollut aktiivinen myös Ruotsissa ja Norjassa.

Asuntomurrot ovat kohdistuneet pääsääntöisesti omakotitaloihin ja teot on tehty lähinnä päiväsaikaan. Anastettu omaisuus koostuu kultakoruista, pienelektroniikasta (kamerat, kännykät, kannettavat tietokoneet) ja rahasta. Omaisuutta on myyty edelleen Suomessa, mutta myös kuljetettu ulkomaille ja myyty mm. panttilainaamoihin. Osa omaisuudesta on saatu takaisin ja tullaan palauttamaan asianomistajille.

Tästä johtuen poliisi pyytää yhteydenottoa niiltä murron kohteeksi joutuneilta, jotka eivät vielä ole tehneet rikosilmoitusta. Asiaan liittyviä ilmoituksia ja havaintoja otetaan vastaan virka-aikana puhelinnumerossa 044 916 7966 tai sähköpostitse tku.krp@poliisi.fi.

Rikosten tutkintaa varten on perustettu tutkintaryhmä, joka toimii useassa poliisilaitoksessa. Tutkinnan yleisjohto on keskusrikospoliisilla.
________________________

Helsingin Sanomat:

Poliisi epäilee, että romanialainen rikollisryhmä on tehtaillut noin sata asuntomurtoa Suomessa viime keväästä lähtien. Ryhmittymä on toiminut myös Ruotsissa ja Norjassa.

Pidätettynä ja vangittuna on ollut yhteensä noin 25 ihmistä. Vangittuna on yhä toistakymmentä rikoksesta epäiltyä.

Murrot ovat kohdistuneet yleensä omakotitaloihin päiväsaikaan. Murtoja on tehty ainakin Varsinais-Suomessa, Länsi- ja Keski-Uudellamaalla, Kanta-Hämeessä, Keski-Suomessa, Jokilaaksossa sekä Oulun ja Rovaniemen seuduilla.

Keskusrikospoliisin rikostarkastaja Teijo Ristola kertoo, että ryhmittymän aiheuttamien vahinkojen ja viemän omaisuuden arvo kohoaa satoihintuhansiin euroihin. Asunnoista on viety muun muassa kultakoruja, elektroniikkaa ja käteistä rahaa.

Ristola kertoo, että asuntomurrot ovat järjestäytyneen rikollisorganisaation teettämiä. Rikosten teettäjiä poliisi ei ole ainakaan vielä saanut kiinni.

Rikolliset ovat myyneet osan omaisuudesta Suomessa, mutta tavaroita on viety myös ulkomaille.

Poliisi on saanut osan varastetusta omaisuudesta takaisin ja palauttaa sen omistajille. Sen vuoksi poliisi pyytää yhteydenottoa niiltä murron kohteeksi joutuneilta, jotka eivät ole vielä tehneet rikosilmoitusta.

Poliisi ottaa ilmoituksia ja havaintoja vastaan virka-aikana puhelinnumerossa 044.916.7966. Poliisiin voi ottaa yhteyden myös lähettämällä sähköpostia osoitteeseen tku.krp@poliisi.fi.
____________________________________

Turun Sanomat: Varsinais-Suomen asuntomurtoja johdettiin Ruotsista

Lukuisia asuntomurtoja Varsinais-Suomessakin tehnyt rikollisjoukko on toiminut myös Ruotsissa ja Norjassa. Keskusrikospoliisin mukaan anastettua tavaraa on kuljetettu ulkomaille. Murtosaaliita on myyty edelleen myös Suomessa ja panttilainaamoissa. Romanialaistaustaiset murtovarkaat ovat tulleet Ruotsista, jossa heitä on koulutettu.

– Heitä on lähinnä opastettu ulkomailta käsin, rikoskomisario Pekka Uotila keskusrikospoliisista kertoo.

Uotila kertoo, että osa tekijöistä on matkustanut usean vuoden ajan Pohjoismaissa murtoja tehden. Toiset tekijöistä ovat aloittelijoita, jotka ovat ajautuneet ammattirikollisten seuraan saatuaan edullisen majapaikan. Poliisille epäillyt ovat sanoneet olevansa lomamatkalla.

Poliisi on selvittänyt yhteensä sata asuntomurtoa eri puolilla Suomea ja ottanut kiinni useita epäiltyjä. Osa heistä on edelleen vangittuna.

Rikossarjan murroista 35 on tehty Varsinais-Suomessa. Uotila arvioi, että 20–30 juttua Turun seudulta päätyy syyttäjälle.

Yksitoista epäiltyä vangittiin Turussa jo kuukausi sitten. Tällä hetkellä heistä viittä epäillään törkeästä varkaudesta.

Uotila arvioi, että koko maan kattavassa murtosarjassa varastetun omaisuuden arvo nousee yhteensä pariinsataantuhanteen euroon.

Osa omaisuudesta on saatu takaisin ja palautetaan omistajille. Uotilan mukaan valtaosa murtovarkaiden saaliista on kuitenkin hävinnyt.

Syytteet marraskuussa

Asuntomurtoja on ollut myös Keski-Suomessa, Oulussa, Rovaniemellä ja Lohjan seudulla. Tekijöitä on otettu kiinni Turun lisäksi Oulussa ja Kanta-Hämeessä. Uotilan mukaan ryhmillä on yhteyksiä Turussa toimineisiin varkaisiin.

Poliisi on perustanut rikossarjan tutkintaa varten oman ryhmän, joka toimii useassa poliisilaitoksessa. Tutkinnan yleisjohto on keskusrikospoliisilla.

Jos poliisitutkinta etenee suunnitellusti, epäillyt saavat syytteet marraskuun loppupuolella.

Sama kaava kaikissa murroissa

Turussa ja lähikunnissa murtauduttiin kevään ja kesän aikana omakoti- ja rivitaloihin jopa asukkaiden ollessa kotona nukkumassa.

Sama kaava yhdistää kaikkia murtoja. Teot on tehty lähinnä päiväsaikaan ja taloista on viety kultakoruja, kameroita, kännyköitä, kannettavia tietokoneita ja rahaa.

Poliisi toivoo, että kaikki asuntomurron kohteeksi joutuneet tekisivät rikosilmoituksen. Ilmoituksen voi tehdä puhelimitse numeroon 044 916 7966 tai sähköpostitse tku.krp@poliisi.fi.