torstai 10. syyskuuta 2009

TS: Suomi aikoo karkottaa entisen lapsisotilaan Angolaan


Turun Sanomat:
Suomi aikoo karkottaa entisen lapsisotilaan Angolaan
10.9.2009


Kansan Uutiset:
Maahanmuuttovirasto käännyttää entisen lapsisotilaan
11.9.2009


Vapaa liikkuvuus -verkoston tiedote:
Maahanmuuttovirasto haluaa käännyttää entisen lapsisotilaan Angolaan


Suomi aikoo karkottaa maasta entisen lapsisotilaan Angolaan. Arlindo (nimi muutettu) pelkää niin paljon mahdollista karkotusta, että ei halua nimeään julkisuuteen. Angolassa hänellä ei ole yhtään sukulaista. Hän on suuressa vaarassa, koska paenneena vastarintaliikkeen lapsisotilaana sekä Angolan että Cabindan armeijat voivat uhata hänen henkeään. Vastaavista tapauksista on useita todisteita.

– Minä en uskaltanut aluksi kertoa poliisille, että olin lapsisotilas, koska pelkäsin sen olevan minulle haitallista, Kilon poliisiputkasta tavoitettu Arlindo kertoo.

Cabinda on Angolasta erillään oleva alue, jonka omistajuudesta kiistellään. Cabindan tasavalta on julistanut alueen itsenäiseksi, mutta käytännössä Angola hallitsee sitä maakuntanaan.

Arlindo saapui Suomeen vuonna 2002 pikkuveljensä ja pikkusiskonsa kanssa. Arlindon isä sai turvapaikan Suomesta jo aiemmin ja asuu Suomessa edelleen. Äiti ammuttiin lasten silmien edessä Angolassa, kun armeijan joukot tulivat etsimään armeijasta paennutta isää.

Arlindo asui sisaruksineen kaksi vuotta Perniön vastaanottokodissa. Sisarukset olivat saapuessaan alaikäisiä, ja he saivat turvapaikan. He elävät Vantaalla normaalia nuoren aikuisen elämää, opiskelevat ja käyvät töissä. Vain Arlindolle ei turvapaikkaa myönnetty, vaikka hänet oli kaapattu 16-vuotiaana sekä Cabindan että Angolan armeijaan.

Arlindo puhuu hyvää suomen kieltä ja on kihloissa suomalaisen naisen kanssa. Viime huhtikuussa 2009 poliisi otti hänet kiinni. Arlindo vietti kolme kuukautta vankilamaisissa olosuhteissa Metsälän säilöönottokeskuksessa. Heinäkuussa hänet vapautettiin, koska hänellä oli työpaikka ja lakimies anoi työluvan perusteella oleskelulupaa.

Työpaikka on olemassa, mutta Arlindo ei ole voinut työskennellä, koska lupaa ei koskaan tullut. Viime maanantaina hänet kutsuttiin Espoon poliisiin, jossa hän uskoi saavansa työluvan. Jopa hänen oma lakimiehensä vakuutti niin.

Poliisi vangitsi Arlindon ja siitä lähtien hän on ollut putkassa. Maahanmuuttovirasto aikoo karkottaa hänet Angolaan nopeutetussa menettelyssä. Maahanmuuttovirasto ei suostu kommentoimaan Arlindon asiaa, koska se ei ota julkisesti kantaa yksittäistapauksiin.