keskiviikko 23. syyskuuta 2009

YLE: Thors: Turvapaikanhakijoille ruoka-apua

YLE Uutiset: Thors: Turvapaikanhakijoille ruoka-apua
Helsinki antaa turvapaikanhakijoille jatkossa ruokaa rahan sijaan

Maahanmuuttoministeri Astrid Thors haluaa selvittää, voidaanko kaikkien turvapaikanhakijoiden toimeentulotuki muuttaa tulevaisuudessa osittain ruoka-avuksi. Sosialidemokraattien mukaan toimeentulotuen muuttamisessa ruoka-avuksi on pidettävä mielessä turvapaikanhakijoiden ihmisarvo.

Bulgariassa ja Romaniassa puolet turvapaikanhakijoiden toimeentulotuesta annetaan ruoan muodossa. Tämä tarkoittaa sitä, että turvapaikan hakija saa ruuan lisäksi kuusi euroa päivässä käytettäväksi puhtauteen, vaatteisiin, paikallisliikenteen maksuihin ja reseptittömiin lääkkeisiin.

Nyt halutaan selvittää, voitaisiinko käytäntö ulottaa kaikkiin vastaanottokeskuksiin, myös Suomeen. Thorsin mukaan asian selvittämisestä sovittiin kesän alussa annetun turvapaikkaselvityksen yhteydessä.


- On erittäin tärkeää, että turvapaikanhakijan omaa toimeliaisuutta ylläpidetään. Jos hakija on keskuksessa esimerkiksi muutamia kuukausia, on tärkeää, että laitostuminen estetään. Nyt on kuitenkin tärkeää, että toimeentulotuen määriä verrataan muihin eurooppalaisiin maihin syksyn mittaan, Thors korostaa.

Myös oppositiossa halutaan selvittää, minkälainen käytäntö naapurimaissa on. Mutta toimeentulotuen muuttaminen ei saa yksiselitteistä hyväksyntää ainakaan SDP:ssä.

- Minusta käytännön laajentamisessa pitää olla kriittinen. Pitää katsoa käytännöstä syntyvät kokemukset ja pitää selvittää, millä tavalla tämä vaarantaa heidän perusoikeuksiaan. Sitten on katsottava, ovatko kokemukset sellaisia, että tätä on syytä laajentaa myös muualle. Ihmisoikeuksia ei pidä lakaista maton alle, sanoo SDP:n varapuheenjohtaja Ilkka Kantola.

______________________

Kaupungin vastaanottokeskuksissa ollaan siirtymässä käytäntöön, jossa ainakin osa toimeentulotuesta annetaan ruokana.

Helsingin kaupungin vastaanottokeskuksissa ollaan tultu siihen tulokseen, että turvapaikanhakijoille annettu raha ei aina jää turvapaikanhakijalle itselleen.

Nyt ollaan siirtymässä käytäntöön, jossa turvapaikanhakijat saavat osan toimeentulotuesta ruokana.

Kahdessa vastaanottokeskuksessa puolet tuesta annetaan jo nyt ruoka-apuna ja puolet rahana. Käytäntö on voimassa muun muassa uudessa Kaarlenkadun vastanottokeskuksessa.

Lokakuussa avattavassa Uudenmaankadun vastaanottokeskuksessa ruvetaan soveltamaan samaa käytäntöä.

Nykyisin yksinäinen turvapaikanhakija saa toimeentulotukena noin 12 euroa päivässä.