keskiviikko 16. syyskuuta 2009

HS: Thors: Turvapaikanhakijoiden tuet voidaan maksaa osin ruokana


Helsingin Sanomat:
Thors: Turvapaikanhakijoiden tuet voidaan maksaa osin ruokana
Vastaanottokeskus maksaa aterioina osan toimeentulotuesta
16.9.2009


Eduskunnan täysistunnon pöytäkirja PTK 76/2009 vp

Turvapaikanhakijoiden toimeentulotuki nousi esille keskiviikkoiltana eduskunnassa.

Ben Zyskowicz (kok) vaati maahanmuuttoministeri Astrid Thorsilta (r) bulgarialaisten turvapaikanhakijoiden hakemusten käsittelyaikojen lyhentämistä.

Zyskowicz sanoi bulgarialaisten tietävän, ettei heillä ole mitään mahdollisuutta saada turvapaikkaa Suomesta. "Heidän kannattaa tulla tänne jo sen takia, että käsittelyajat ovat täällä pitkiä ja he saavat täyden ylläpidon ja toimeentulotuen siltä ajalta, kun ovat täällä."

Thorsin mukaan "käsittelyajoissa ei ole kysymys kuukausista, vaan muutamista päivistä".

Zyskowicz sanoi, että toimeentulotukeen puuttuminen on yksi tekijä, jolla aiheettomia hakemuksia voitaisiin estää.

Thors lyhyesti viittasi tässä eräässä vastaanottokeskuksessa käyttöön otettavaan menettelyyn. Eräässä eteläsuomalaisessa vastaanottokeskuksessa turvapaikanhakijoille maksettava toimeentulotuki aiotaan osin korvata ruoka-apuna.

Jos osa toimeentulotuesta annetaan ruokana, sillä voi olla turvapaikanhakemista ennaltaehkäisevää merkitystä.

_____________________

Ministeri Thors puoltaa kokeilua, joka voisi hillitä turvapaikanhakua

Eräässä eteläsuomalaisessa vastaanottokeskuksessa turvapaikanhakijoille maksettava toimeentulotuki aiotaan osin korvata ruoka-apuna.

Maahanmuuttoministeri Astrid Thors (r) sanoo, että kokeilusta on päätetty hänen ministeriössään virkamiesvoimin. Hän ei paljasta, mistä keskuksesta on kysymys eikä näe asiassa mitään laitonta.

Turvapaikanhakijoilla on oikeus toimeentulotukeen sinä aikana, jonka he ovat Suomessa odottamassa päätöstä. Tuen maksamisesta vastaa vastaanottokeskus, ja turvapaikkapäätöstä odottava voi tuen turvin hankkia itselleen ruokaa ja valmistaa sen itse.

Thors sanoo, että tällä tavalla yritetään estää päätöstä odottavien laitostuminen.

Thorsin mukaan tämän tietyn vastaanottokeskuksen osalta ministeriössä päädyttiin siihen, että kun laitostumisvaaraa lyhytaikaisissa sijoituksissa ei ole, on parempi tarjota turvanpaikanhakijoille valmis ruoka ja maksaa heille vähemmän ruoan hankkimiseen.

"Se osittain korvaa toimeentulotuen", Thors sanoo.

Turvapaikanhakijoiden toimeentulotuki nousi esille keskiviikkoiltana eduskunnassa. Ben Zyskowicz (kok) vaati Thorsilta bulgarialaisten turvapaikanhakijoiden hakemusten käsittelyaikojen lyhentämistä. Zyskowicz sanoi bulgarialaisten tietävän, ettei heillä ole mitään mahdollisuutta saada turvapaikkaa Suomesta.

"Heidän kannattaa tulla tänne jo sen takia, että käsittelyajat ovat täällä pitkiä ja he saavat täyden ylläpidon ja toimeentulotuen siltä ajalta, kun ovat täällä."

Thorsin mukaan "käsittelyajoissa ei ole kysymys kuukausista, vaan muutamista päivistä".

Kun Zyskowicz sanoi, että toimeentulotukeen puuttuminen on yksi tekijä, jolla aiheettomia hakemuksia voitaisiin estää, Thors lyhyesti viittasi tässä eräässä vastaanottokeskuksessa käyttöön otettavaan menettelyyn.

Jos osa toimeentulotuesta annetaan ruokana, sillä voi olla turvapaikanhakemista ennaltaehkäisevää merkitystä.