lauantai 12. syyskuuta 2009

HS: Bulgarian romanit hakevat Suomesta turvapaikkaa kerta toisensa jälkeen

Helsingin Sanomat: Bulgarian romanit hakevat Suomesta turvapaikkaa kerta toisensa jälkeen 12.9.2009

- "Järjestelmän väärinkäyttö tulee helposti mieleen"

- Neljännes tulijoista saanut pakit jo aiemmin

Bulgarialaisten turvapaikanhakijoiden määrä Suomessa on muutaman hiljaisen vuoden jälkeen taas noussut.

Eiliseen mennessä turvapaikkaa oli anonut jo 346 bulgarian romania. Maahanmuuttoviraston mukaan pelkästään syyskuun kahden ensimmäisen viikon aikana uusia hakemuksia on kirjattu noin 70.

Useampi kuin joka neljäs heistä on saanut Suomesta jo aiemmin kielteisen turvapaikkapäätöksen. Moni bulgaari on hakenut ennen Suomeen tuloaan turvapaikkaa myös muista EU-maista.

Valtaosa bulgarialaisista on saapunut maahan edellisten vuosien tapaan kesäkuukausina. Ylitarkastaja Jukka Tukia Maahanmuuttovirastosta arvioi tulijoiden määrän vähenevän talven tullen.

Hän kertoo bulgarian romanien perustelevan turvapaikan tarvetta syrjinnällä ja huonoilla taloudellisilla olosuhteilla.

"Lähtökohtaisesti EU-kansalaisilla ei pitäisi olla tarvetta hakea turvapaikkaa. Järjestelmän perusteeton väärinkäyttäminen saattaisi helposti tulla mieleen tuntematta näitä yksittäisiä tapauksia", maahanmuuttojohtaja Sirkku Päivärinne sisäministeriöstä sanoo.

Bulgarialaisten turvapaikkahakemukset käsitellään Jukka Tukian mukaan nopeutetusti, sillä kaikkia EU-maita pidetään kansalaisilleen turvallisina. Ulkomaalaispoliisin ruuhkautumisen takia anomusten käsittely kestää silti runsaan kuukauden.

Ulkomaalaislain mukaan EU-kansalaisen käännyttämistä koskeva päätös voidaan panna täytäntöön aikaisintaan 30 päivän kuluttua siitä, kun päätöksestä on tiedotettu käännytetylle.

Sen ajan turvapaikanhakijat asuvat vastaanottokeskuksissa ja ovat oikeutettuja turvapaikanhakijoiden toimeentulotukeen.

Suurin osa bulgarialaisista turvapaikanhakijoista on sijoitettu Suomusjärven vastaanottokeskukseen.

Keskuksen apulaisjohtaja Päivi Nikkola on huomannut asiakkaidensa olevan jo Suomeen saapuessaan hyvin tietoisia siitä, että heille ei myönnetä turvapaikkaa.

"Eivät he pelkää kielteistä päätöstä."

Bulgarian kanssa samaan aikaan vuonna 2007 EU:hun liittyneessä Romaniassa elää myös syrjitty romanivähemmistö.

Romanian romanit hakevat kuitenkin turvapaikkaa Suomesta huomattavasti bulgarialaisia harvemmin.

"Katukerjäämiseen liittyvän selvityksen yhteydessä nousi esiin se, että Romanian romaniväestö on halutonta viranomaiskontakteihin", Sirkku Päivärinne kertoo.

---

"Emme jättäisi kotejamme, ellei olisi pakko"

- Halvat lennot ovat houkutelleet Bulgarian romaneja Suomeen

Nuotio rätisee ja kipinät lentelevät, kun nuori romanimies heittää puunoksia tuleen entisen motelli Syvälammen pihalla Suomusjärvellä. Vastaanottokeskukseksi muutetussa rakennuskompleksissa asuu satakunta turvapaikkaa hakevaa Bulgarian romania.

Miehet tupruttelevat tulen ääressä tupakkaa, pikkulapset nakertavat keksejä äitiensä helmoissa. Moni nainen on raskaana.

"Ei meillä ole mitään sanottavaa", tuimakatseinen mies torjuu. "Olemme jo kertoneet poliisille kaiken."

Bulgarialaiset saavat turvapaikkahakemuksensa käsittelyn aikana toimeentulotukea, josta rokotetaan yli puolet pois täyden ylläpidon vuoksi.

Kun romaneilta kysyy, jääkö rahasta kotiin lähetettäväksi, partasuinen mies parahtaa rahan riittävän tuskin ruokaan.

Pihalla seisoo bulgarialaisilla kilvillä varustettu Ford Transit -pakettiauto ja uudehko henkilöauto. Muutama romaniperhe on saapunut Suomeen omilla menopeleillään. Moni kertoo tulleensa bussilla.

Vastaanottokeskuksessa ohjaajana työskentelevä Mustafa Bushi sanoo kuulleensa useiden myös lentäneen.

"Lentolippu Sofiasta Helsinkiin maksoi kuulemma 150 euroa. Muualle oli heidän mukaansa kalliimpaa lentää."

Miksi romanit sitten lähtivät kotimaastaan?

"Meillä on ongelmia [Bulgariassa]. Jokaisella meistä on oma kotitalo. Emmehän me haluaisi niitä jättää, ellei olisi pakko", nuori äiti hymähtää.

"Bulgariassa mustalaisia ei haluta. Meille sanotaan, ettette ole bulgarialaisia, menkää pois. Mutta mihin me menisimme", harmaatukkainen nainen valittaa kultahampaat välkkyen.

"Suomessa elämä on rauhallista. On töitä ja koulu lapsille", nuori äiti selittää ja pörröttää tyttärensä päätä.

Koulu olisikin joukolle tarpeen, sillä suurin osa nuotion ääressä istuvista ei osaa lukea tai kirjoittaa. Miehet kertovat työskennelleensä rakennusmiehinä ja maanviljelijöinä.

"Täällä Suomessa me kerätään pulloja", joku heittää.

Sitten ilmeet vakavoituvat. Eräs mies kertoo perheensä saaneen käännytyspäätöksen. Bulgariaan he eivät kuitenkaan aio jäädä. "Lähdemme jonnekin muuhun maahan. Tai ehkä tulemme takaisin tänne."

Kuvateksti:
"Bulgarian romanit odottivat ruokailua vastaanottokeskuksessa Suomusjärvellä. Keskuksen työntekijä Mustafa Bushi kertoi, että moni heistä on tullut Suomeen halpalennolla."