maanantai 21. syyskuuta 2009

YLE: Vantaan poliisiaseman edustalla ulkomaalaistaustaisten mielenosoitus


Poliisin tiedote:
Rahankeräysrikoksen esitutkinta
24.9.2009


Helsingin Sanomat:
Kurdien mielenosoitus jatkuu Vantaalla jo kolmatta päivää
23.9.2009

Helsingin Sanomat:
Kurdien mielenosoitus vantaalaisella poliisiasemalla jatkuu toista päivää
22.9.2009

YLE Uutiset:
Vantaan poliisiaseman edustalla ulkomaalaistaustaisten mielenosoitus
21.9.2009


MTV3:
Parisataa kurdia osoittaa mieltään Vantaan poliisiaseman edessä


Ilta-Sanomat/STT:
Kurdit osoittivat mieltään poliisitalolla


Uusi Suomi/STT
Mielenosoittajat kimpaantuivat kurdien kiinniotoista


Noin 200 pääasiassa kurditaustaista ihmistä osoittaa mieltään Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen edustalla Vantaalla. Joukko vaatii kahden vangitun vapauttamista.

Poliisin käsityksen mukaan mielenosoittajat ovat tyytymättömiä poliisin toimintaa kohtaan. Keskusrikospoliisilla on tutkittavana rahankeräysrikos, jonka takia käräjäoikeus vangitsi kaksi kurditaustaista henkilöitä viime viikolla.

Mielenosoittajien mukaan vangitut olivat keränneet rahaa niin kutsutun Kurdien kulttuurikeskuksen toimintaa varten. Kulttuurikeskuksen tarkoitus on ollut järjestää muun muassa konsertteja. Mielenosoittajien mukaan rahankerääjät eivät ole syyllistyneet mihinkään laittomaan.

Mielenosoitus on sujunut rauhallisesti ja ihmiset oleskelevat poliisiaseman edustalla. Mielenosoittajien mukaan he eivät aio poistua ennen kuin kaksi vangittua vapautetaan.

Mielenilmaus alkoi päivällä kello 13.

______________________________

MTV3

Noin 200 kurdia osoittaa mieltään Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen Vantaan-poliisiaseman edessä Tikkurilassa. He vaativat kahden rikosepäilyn vuoksi vangitun kurdin vapauttamista.

Keskusrikospoliisi tutkii epäiltyä rahankeräysrikosta, ja Helsingin käräjäoikeus vangitsi perjantaina kaksi rikoksesta epäiltyä kurdia. Keski-ikäisistä miehistä ainakin toinen on tutkinnanjohtajan mukaan Turkin kansalainen.

- Poliisin toiminnassa ei ole mitään poliittista, vaan epäilemme rahankeräysrikosta, rikoskomisario Kari Jalonen KRP:stä sanoo.

Mielenosoittaja Nazmi Basalak kertoi poliisitalolla, että mielenosoittajat pitävät epäiltyjä syyttöminä.

- Poliisilla ei ole mitään todisteita. Silti ystävämme on vangittu, Basalak sanoi.

Hänen mukaansa epäilty rahankeräysrikos liittyy kurdiyhdistyksen toiminnan rahoittamiseen.

- Olemme antaneet vapaaehtoisesti rahaa. Mitään keräystä ei ole.

Basalak sanoi poliisin kuulustelleen myös häntä ja muita paikalla olleita. Basalakin mukaan poliisi ei kertonut kuulustelluille, ovatko nämä rikoksesta epäiltyjä vai todistajia.

- Se ei pidä paikkaansa. Suomessa kuulusteltavalle kerrotaan aina hänen asemansa esitutkinnassa, tutkinnanjohtaja Jalonen sanoo.

Jatkoa ehkä sisäministeriöllä

Mielenosoittajien mukaan Oulussa on asian johdosta kuulusteltu 20:tä kurdia. Jalonen kieltäytyy kommentoimasta asiaa ja ylipäänsä kertomasta esitutkinnasta mitään.

Basalakin mukaan mielenosoitus pysyy rauhallisena.

- Kurdien mielenosoitukset sujuvat aina rauhanomaisesti, ja poliisikin tietää sen.

Poliisitalon edustalla seisoskeli myös paljon lapsiperheitä ja nuoria naisia. Hieman ennen kello 15:tä mielenosoittajien huomio kiinnittyi Sefa Yakariin, joka oli käynyt keskustelemassa poliisin kanssa.

Yakar kertoi muille mielenosoittajille poliisin sanoneen, että kyseessä ei ole poliittinen asia vaan rikostutkinta. Basalakia poliisin vastaus ei vakuuttanut.

Hän sanoi, että mielenosoitusta jatketaan, kunnes vangitut vapautetaan. Osa mielenosoittajista saattaa hänen mukaansa lähteä vielä tänään sisäministeriölle, ja poliisitalon edessä kiersi adressi, jota allekirjoitettiin vangittujen vapauttamiseksi.

___________________

Ilta-Sanomat:

Parisataa kurdia kerääntyi maanantaina Vantaan poliisitalon edustalle osoittamaan mieltään kahden vangitun kurdimiehen vapauttamiseksi.

Miesten vangitseminen liittyy keskusrikospoliisin rahankeräysrikostutkintaan. Mielenosoittajien mielestä miehet on vangittu perusteettomasti, ja he ilmoittivat jatkavansa protestiaan niin kauan, että vangit vapautetaan.

Helsingin käräjäoikeuden mukaan 37- ja 32-vuotiaat miehet vangittiin viime viikon perjantaina epäiltyinä rahankeräysrikoksesta. Rikollisen toiminnan epäillään tapahtuneen vuosien 2004-2009 välillä.

Mielenosoittaja: Rahankeräys jatkunut 20 vuotta

Mieltään osoittamaan tullut Nazmi Basalak kertoi, että juttu liittyy Suomen kurdiyhdistyksen varainkeruuseen.

- Keräämme vapaaehtoisia maksuja, koska meidän on tärkeää pitää yllä kulttuuriamme. Opetamme lapsille äidinkieltä ja järjestämme joka vuosi useita kulttuuritapahtumia, joihin tulee esiintyjiä ulkomailta, Basalak selitti.

- Näin on tehty jo yli 20 vuotta. Jos (vangitut miehet) ovat syyllisiä, me kaikki kurdit olemme syyllisiä.

Juttua tutkiva rikoskomisario Kari Jalonen KRP:sta painottaa, että rahan kerääminen ilman lupaa on rikos.

- Mielen osoittaminen on sallittua, ja on hienoa, että kurdeilla on yhteisöllisyyttä, mutta Suomessa ei voi kerätä rahaa ilman asianmukaista lupaa, hän sanoo.

- On kiinnostavaa, jos toiminta on jatkunut noin pitkään. Herää kysymys, minkälaisista summista on kyse.

Basalakin mukaan yhdistyksen toimintaan kuluu ainakin 8 000 euroa kuussa, ja yhdistys on joskus hakenut toiminnalleen valtionavustusta.

Mielenosoittajilla ja poliisilla erilaiset käsitykset

Basalak on vakuuttunut, että vangitsemisen taustalla ovat poliittiset syyt.

- Nato ja EU painostavat Suomea toimimaan kurdeja vastaan. Monissa maissa on otettu samasta syystä kiinni meidän edustajiamme, ja myöhemmin heidät on todettu syyttömiksi.

Jalonen vakuuttaa, ettei jutussa ole mitään kurdeja vastaan suunnattua.

- Vastaavanlaisia juttuja tutkitaan päivittäin. On valitettavaa, jos kurdit kokevat asian henkilökohtaiseksi tai yhteisöään koskevaksi. Tämä ei ole millään tavalla henkilökohtaista.

STT-Maria Annala

_____________________________

Uusi Suomi/STT:

Parisataa kurdia kerääntyi tänään Vantaan poliisitalon edustalle osoittamaan mieltään kahden vangitun kurdimiehen vapauttamiseksi.

Miesten vangitseminen liittyy keskusrikospoliisin rahankeräysrikostutkintaan. Mielenosoittajien mielestä miehet on vangittu perusteettomasti, ja he ilmoittivat jatkavansa protestiaan niin kauan, että vangit vapautetaan.

Helsingin käräjäoikeuden mukaan 37- ja 32-vuotiaat miehet vangittiin viime viikon perjantaina epäiltyinä rahankeräysrikoksesta. Rikollisen toiminnan epäillään tapahtuneen vuosien 2004–2009 välillä.

Mieltään osoittamaan tullut Nazmi Basalak kertoi, että juttu liittyy Suomen kurdiyhdistyksen varainkeruuseen.

Juttua tutkiva rikoskomisario Kari Jalonen KRP:sta painottaa, että rahan kerääminen ilman lupaa on rikos.

Basalakin mukaan yhdistyksen toimintaan kuluu ainakin 8 000 euroa kuussa, ja yhdistys on joskus hakenut toiminnalleen valtionavustusta.

Basalak on vakuuttunut, että vangitsemisen taustalla ovat poliittiset syyt. KRP:n Jalonen vakuuttaa, ettei jutussa ole mitään kurdeja vastaan suunnattua.