tiistai 15. syyskuuta 2009
YLE: Maahanmuuttajien mielenterveys on huonosti hoidettu
YLE Uutiset:
Maahanmuuttajien mielenterveys on huonosti hoidettu
15.9.2009
Maahanmuuttajien mielenterveyteen ja sen hoitoon ei kiinnitetä tarpeeksi huomiota, sanoo lahtelainen sairaanhoitaja Serwan Amin Latif. Erityisesti ongelma koskettaa pakolaisia. Sairaanhoitajan tutkintoaan muuntokoulutuksella täydentänyt Serwan Amin Latif on tutkinut lopputyössään kurdien mielenterveyttä Suomessa uhkaavia tekijöitä.
Irakin kurdi Serwan Amin Latif tuli Suomeen seitsemän vuotta sitten kiintiöpakolaisena. Hänellä on vaimo ja kaksi lasta. Sairaanhoitajan tutkintoaan hän täydensi Lahden ammattikorkeakoulussa muuntokoulutuksella. Lopputyössään hän tutki kurdien mielenterveysongelmia Suomessa.
- Nämä ihmiset tuntevat itsensä eristäytyneiksi ja kärsivät masennuksesta. Myös esimerkiksi Ruotsissa on todettu, että mielenterveysongelmista kärsivät eniten pakolaistaustaiset muuttajat.
Kurdien mielenterveyden uhat liittyvät suoraan Serwanin omaan ammattialaan ja henkilöhistoriaan. Hän kertoo, että hänellä on myös samantapaisia kokemuksia kuin haastateltavillaan.
- Pakolaisista iso osa on nuoria, jotka odottavat vuositolkulla päätöstä kohtalostaan eristettynä kauas muusta maailmasta, eivätkä pääse tekemään mitään. Tämä ei voi olla vaikuttamatta mieleen, ongelmien hoitamisen maksaa Suomen valtio. Nuortenhan pitäisi olla sellaista työvoimaa, jota Suomen kuvittelisi tarvitsevan!
Pakolaiset voimavarana
Päijät-Hämeessä ulkomaan kansalaisten määrä on koko ajan kasvamassa. Maahanmuuttajia reilu 4 000, heistä kaksi kolmasosa asuu Lahdessa ja kymmenesosalla on pakolaistausta.
Lahden maahanmuuttoasioiden kehittämispäällikkö Anne Saloranta sanoo, että maahanmuuttajien mielenterveyttä hoidetaan huonosti.
- Meillä tuntuu psykiatrian puolella olevan lääkäreillä sellainen asenne, että hoidetaan diagnooseja ja että pakolaisilla ei olisi mitään erityisongelmia. Maalaisjärkikin sanoo, että jos tulee esimerkiksi sotaa käyvästä maasta, ongelmia on varmasti.
- Hakemusten käsittelyajat jo ovat pitkiä ja tähän päälle tulevat vielä usein perheiden yhdistämisohjelmat ja odotusta. Tämä on hakijalle raskasta. Päätöksiä - olivat ne sitten myönteisiä tai kielteisiä - pitäisi saada paljon nopeampaa tahtia.
Maakuntaan on tekeillä yhteinen maakunnallinen maahanmuuttopoliittinen ohjelma. Päijät-Hämeen liitto ohjaa toimintaa ja työryhmissä on mukana edustus kaikista kunnista. Myös mielenterveys aiotaan ottaa osaksi ohjelmaa.
Anne Saloranta toivoo, että Suomessa alettaisiin nähdä pakolaiset samanlaisena voimavarana kuin muutkin maahanmuuttajat
- Esimerkiksi Serwan vaimoineen on tästä hyvä esimerkki. Myös vaimo on kouluttautumassa perushoitajaksi.
Terveisiä Arkadian mäelle ja valtuustoon
Lahden Radion Arkadian linjalla keskusteluun osallistunut Vasemmistoliiton Matti Kauppila toteaa, että maahanmuuttajat kilpailevat tällä hetkellä samoista resursseista kuin monet muutkin tahot.
- Taantuman myötä ei kovin paljon puolestapuhujia ole. Viime vuosina varoja on supistettu ja maahan jäämisen kriteerejä tiukennettu.
Serwan Amin Latif luovutti työnsä Matti Kauppilalle ja toivoi, että tämä veisi pakolaisten asiaa eteenpäin.
Hän myös odottaa, että saisi pian töitä.
- Vielä ei ole mitään tiedossa, mutta toivon että pian olisi!