tiistai 22. syyskuuta 2009

YLE: Luvattomat rajanylitykset Venäjältä Suomeen yleistyneet

YLE Uutiset: Luvattomat rajanylitykset Venäjältä Suomeen yleistyneet 22.9.2009
MTV3: Afgaanit yrittivät kaivaa tunnelin Suomeen
YLE Uutiset: Rajavartiosto oikoo salakäytäväuutista
Helsingin Sanomat: Hollantilaiselta kauppa-alukselta löytyi salamatkustajia Haminassa
Helsingin Sanomat: Naisen epäillään tuoneen kaksi ulkomaalaista miestä laittomasti Suomeen  18.9.2009
YLE Uutiset: Miehet yrittivät lentokentältä Suomeen ilman passeja
Ilta-Sanomat: Rajan rikostutkinta selvittää törkeää laitonta maahantuloa
Ilta-Sanomat: Tallinnassa napattiin laittomasti Suomeen pyrkineitä afgaaneja 15.9.2009


Luvattomat rajanylitykset Venäjältä Suomeen ovat yleistyneet tänä vuonna. Erityisesti afgaaneja on yrittänyt rajan yli tavallista enemmän. Viimeisin yritys oli sunnuntaina, jolloin neljä afgaania yritti alittaa raja-aidan alikulkukaivannon kautta Vaalimaan pohjoispuolella muutaman kilometrin päässä Suomen rajasta.Suomen ja Venäjän välistä rajaa ei tapauksen yhteydessä ylitetty. Kaakkois-Suomen rajavartioston käsityksen mukaan uutisoitu alikulkukaivanto oli tehty Venäjän alueella sijaitsevalle valvontalinjalle, eikä se ulottunut valtakunnan rajalle saati Suomeen.

Etenkin afgaanien pyrkiminen laittomasti Suomeen on yleistynyt tänä vuonna, kertoo majuri Matti Pitkäniitty Kaakkois-Suomen rajavartiostosta.

– Ilmiö johtuu talouden taantumasta. Kun työt loppuvat Venäjällä, ihmiset yrittävät liikkua muille seuduille paremman toimeentulon toivossa.

Viipurin rajavartiostolta saatujen tietojen mukaan tämän vuoden kuluessa Venäjältä Suomeen on yrittänyt luvatta 200 henkilöä. Rajan yli Suomeen on päässyt 24 henkilöä yhdeksässä eri tapauksessa.