maanantai 14. syyskuuta 2009

YLE: Silminnäkijä: Paluu Somaliaan


YLE Ajankohtaisjournalismi:
Silminnäkijä: Paluu Somaliaan
14.9.2009


Suomi on karkottanut rikoskierteeseen ajautuneita somalinuoria Somalimaahan, vaikka he joutuvat siellä lainsuojattomiksi. Somalimaa ei halua ottaa vastaan Suomen lähettämiä karkotettuja, koska he eivät ole sieltä kotoisin. Suomen viranomaisten mukaan Somalimaa on osa Somaliaa, joten heidät voi lähettää sinne.

Silminnäkijä on selvittänyt mitä karkotuksen jälkeen tapahtuu ja millaisiin oloihin Suomi on karkotetut lähettänyt. Tähän mennessä on pantu toimeen kaksi karkotusta, tuorein oli helmikuussa. Silloin karkotettiin 25-vuotias Abdi, koska hän oli syyllistynyt toistuvasti Suomessa rikoksiin.

Ohjelman on toimittanut itsekin Somaliasta kotoisin oleva toimittaja Wali Hashi, joka on nykyään Suomen kansalainen. Hän lähti selvittämään, missä Abdi nyt on.

Abdi löytyi Somalimaan pääkaupungista Hargeisasta. Hän joutuu elämään siellä käytännössä lainsuojattomana, koska hänellä on pidätysmääräys laittomasta maahantulosta. Somalimaan viranomaiset eivät hyväksy Suomen karkotuksia, koska asiasta ole tehty sopimusta Somalimaan viranomaisten kanssa.

- Olemme järkyttyneitä siitä, että sellainen kunnioitettu maa kuin Suomi lähettää tänne rikollisia, jotka eivät ole täältä kotoisin, toteaa Somalimaan parlamentin jäsen Abdullah Sheik Hasan.

Ongelma tiivistyy siihen, että Suomi ei tunnustanut Somaliasta irtautunutta maan pohjoisosaa Somalimaata. Karkotetut ovat kotoisin etelämpää, johon ei sisällissodan takia voi palauttaa toistaiseksi ketään. Maahanmuuttovirasto perustelee karkotuksia sillä, että maan pohjoisosassa on rauhallista. Karkotuksen toimeenpaneva poliisi puolestaan toteaa, ettei ole heidän asiansa solmia kansainvälisiä sopimuksia maiden välillä.

Esimerkiksi Abdi on tullut Suomeen 8-vuotiaana, jolloin eno salakuljetti hänet pois sisällissodan keskeltä. Abdi oli menettänyt perheensä sodassa. Suomessa Abdin kotouttaminen epäonnistui. Hän ajautui väärään seuraan, rikoskierteeseen, lastenkotiin ja lopulta vankilaan. Korkein hallinto-oikeus perui oleskeluluvan ja perusteli karkotusta sillä, että Abdi ei ole kyennyt sopeutumaan suomalaiseen yhteiskuntaan.

Kansainvälisten sopimusten mukaan karkotusta ei saa panna toimeen, jos karkotettava joutuu vainon kohteeksi. Ainakin käytännössä Abdi joutuu pelkäämään, ja hänellä on pidätysmääräys päällä. Koska Abdi on kotoisin maan eteläosasta, häneen suhtaudutaan pohjoisessa sisällissodan peruina vihamielisesti.

Ohjelmanteon jälkeen Abdi joutui vankilaan laittoman maahantulon vuoksi. Hän pääsi pois luvattuaan lähteä maasta. Koska hänellä ei ollut paikkaa mihin mennä, hän jäi edelleen harhailemaan Hargeisan kaduille, jossa häntä on hiljattain puukotettu.

Abdi on joutunut kahden kulttuurin ja kolmen maan väliinputoajaksi, jota ei huolita enää minnekään. Hänellä on Suomessa lapsi.

Helsingin vankilassa toinen somalinuori, Jama, odottaa parhaillaan tuomionsa loppua ja sen jälkeistä karkotusta. Myös hän on tullut lapsena Suomeen, ja hän on asunut suurimman osan elämästään Suomessa. Hänelle Somalimaa on käytännössä vieras maa.

- Mun elämäni on ollut päämäärätöntä. On tullut tehtyä kaikenlaisia typeryyksiä tyhmässä kaveriporukassa. Totta kai kadun, ja olen rangaistukseni saanut, hän sanoo.

Jama on itsekin sitä mieltä, että ulkomailta tulleet rikolliset pitää palauttaa omiin kotimaihinsa. Jamalla muistuttaa kuitenkin, että hän on tullut maahan lapsena, eikä ole päättänyt mihin jotkut aikuiset hänet sodan jaloista salakuljettavat.

Kumpikin ohjelman karkotetuista on tullut lapsena Suomeen salakuljetettuna ja ilman vanhempiaan. Kummankin kotoutuminen ja lastensuojelu on epäonnistunut. Rikoskierre on monen asian seuraus. Silti heidät lähetetään itselleen vieraaseen maahan, joka ei halua ottaa heitä vastaan. Viranomaiset ja oikeus ovat punninneet asiaa monelta kannalta. Karkotettujen itsensä kertomus ei silti jätä kylmäksi.

Toimittaja: Wali Hashi