Helsingin Sanomat: Romanikerjäläinen ystävineen kuvasi HS:lle kerjäläisten arkea 7.6.2010
Romanian Transilvaniasta kotoisin oleva Trandafir Musca kuvasi kerjäläisten elämää Helsingin Sanomille kahden viikon ajan toukokuussa. Välillä kamera käväisi hänen kerjäävien ystäviensä käsissä, ja myös Musca itse esiintyy otoksissa.
Musca on kotoisin Cetatea de Baltan kylästä, ja hän on kerjännyt Helsingissä reilun kahden vuoden ajan.
Musca asustaa Helsingissä anoppinsa Virginia Moldovanin omistamassa asuntovaunussa Rastilan leirintäalueella. Hänen etunimensä merkitsee suomeksi kärpästä ja sukunimi ruusua.
"Mitäs teet, kun on tällaisen nimen saanut?" Musca sanoo nauraen.
Ruusukärpäsellä on perhe Transilvaniassa. Vaimo Mariana Moldovan, pienet tyttäret Angelica ja Prinzesa sekä pikkupoika Benjamin ovat saaneet seurakseen uuden tulokkaan, nuorimmaisen pikkuveljen Josifin.
Nyt kolmivuotias Josif oli kaksi vuotta huostaan otettuna Cetatea de Baltan lähellä sijaitsevassa Jidvein kylässä. Kolmisen viikkoa sitten poika muutti sisarustensa luokse.
Syynä perheestä erottamiseen olivat vauvalle sopimattomat kotiolot: ei sähköä, ei lämmitystä, ei vesijohtoja . . . Siis köyhyys.
Parantuneet olosuhteet eivät ainakaan tuntuisi olleen oikeuden perusteluina, kun se on katsonut lapsen voivan palata perheeseensä: "Kotona lapset itkivät eilen, kun heillä ei ollut ruokaa", Trandafir Musca kertoo.
Musca sai HS:ltä normaalin kuvaajapalkkion ja toivoi, että rahat lähetettäisiin saman tien perheelle Transilvaniaan. Romanit ovat kärsimättömiä rahan kanssa.
"En ole koskaan saanut rahaa yhtä helposti", Musca tosin leveilee kuvia esitellen. Hän kertoo, että haluaisi valokuvaajan ammattiin Suomessa.
Kerjäläisten elämä näyttäytyy kuvissa arkisena. Aamurukouksen jälkeen levittäydytään leivänhakuun kerjuulle. Leiriin palattua valmistetaan ruokaa ja aterioidaan yhdessä. Sitten levätään. Illalla rukoillaan taas.