keskiviikko 15. syyskuuta 2010

YLE Keski-Suomi: Pakolaiset pelastamaan Muholan koulun

YLE Keski-Suomi: Pakolaiset pelastamaan Muholan koulun 15.9.2010

Kinnula hakee pakolaisista pelastusta oppilaspulan uhkaamalle Muholan koululle. Kunnanjohtaja Juha Urpilaisen mukaan päättäjien on nyt ratkaistava, otetaanko kuntaan enimmäkseen lapsista koostuva pakolaisryhmä vai lakkautetaanko Muholan koulu. Asia tulee lähiviikkoina kuntapäätäntään.

Vaikka päätöstä pakolaisten vastaanotosta ei vielä ole, Kinnulassa tiedetään jo, ketä kuntaan olisi tulossa. Kunnanjohtaja Juha Urpilaisen mukaan Kinnulalla on täysi valmius vastaanottaa tämä 25 kongolaispakolaisen ryhmä jo tämän vuoden puolella. Ryhmästä valtaosa eli parikymmentä on alle 18-vuotiaita lapsia ja nuoria.

- Tarkoituksena on, että nämä tulevat oppilaat muodostaisivat Muholan koululle mamu- eli maahanmuuttajaryhmän, josta heitä sitten pikkuhiljaa integroitaisiin kirkonkylän kouluun, Urpilainen hahmottelee.

Kunnanjohtaja muistuttaa, että Kinnulan syntyvyyden aleneminen johtaa siihen, että koululaisia ei riitä kahteen kouluun ilman uusia asukkaita. Käytännössä kuntapäättäjät ratkaisevat siis pakolaisäänestyksessä myös Muholan koulun kohtalon.

- Meillä on budjetissa aika iso reikä, ja nämä pakolaiset toisivat meille noin 500 000 euroa rahaa kuntaan. Tokihan siitä menoakin olisi, mutta se takaisi sitten omalta osaltaan Muholan koulun tulevaisuuden, Urpilainen laskee.

Kinnula on saanut tällä viikolla sisäministeriön Haapa-hankkeen kautta kymmenentuhannen euron lisärahoituksen kiintiöpakolaisten vastaanoton valmisteluun. Haapa-hanke edistää nimenomaan haavoittuvassa asemassa olevien pakolaisten sijoittumista kuntiin.

Kiintiöpakolaisten vastaanottoa on valmisteltu yhteistyössä naapurikunta Lestijärven kanssa. Lestijärvellä on näytetty vihreää valoa muutamalle pakolaisperheelle, ja Kinnulan suunnitelmissa on tarjota maahanmuuttajakoulutusta myös naapurikuntaan mahdollisesti saapuville pakolaisille.

Kinnulan kunnanhallitus käsittelee pakolaisten vastaanottoa kahden viikon kuluttua. Valtuustoon asia on tulossa viikkoa myöhemmin.