keskiviikko 15. syyskuuta 2010

Kainuun Sanomat: Somalit vaativat selviä rajoja perheenyhdistämispolitiikkaan

Kainuun Sanomat: Somalit vaativat selviä rajoja perheenyhdistämispolitiikkaan 15.9.2010

Varastonhoitajana pääkaupunkiseudulla työskentelevä Nur Mohamed, 42, tiukentaisi nykyistä perheenyhdistämispolitiikkaa. Hän pelkää, että Somaliasta ilman passia tulevat henkilöt vaikeuttavat Suomessa pitkään asuneiden maanmiestensä asemaa.

– Meidän pitää ottaa oppia Ruotsin ja Ranskan tekemistä virheistä. Siellä on syntynyt maahanmuuttajagettoja. Meitä on täällä riittävästi, aktiivikokoomuslainen Mohamed sanoo.

Mohamed ottaisi mallia Tanskasta, joka aikoo lähettää yksintulevia alaikäisiä ainakin Afganistaniin.

– Viidentuhannen somalin tuominen ei auta mitään. Jos yksi perhe tulee, toinenkin perhe haluaa tulla. Ensi vuonna luku voi olla 10 000, sitten 20 000. Rasismi vain lisääntyy, Somaliasta 1992 Suomeen tullut kuuden lapsen isä sanoo.

Nur Mohamed pelkää, että Suomeen voi tulla merirosvoja ja ääri-islamilaisia perheenyhdistämisten varjolla. Hän ja oman yrityksen perustamista suunnitteleva Abdirahim Hussein, 31, suuntaisivat yhteiskunnan varat mieluummin auttamiseen paikan päällä Somaliassa.

– Käyttäisimme vähemmän resursseja ja saisimme enemmän aikaan, keskustapuolueen aktiiveihin kuuluva Hussein perustelee.

Kuvateksti:
Nur Mohammed kannattaa Tanskan mallia, jonka mukaan alaikäisiä yksin tulevia turvapaikanhakijoita ei oteta vastaan. Hänen mielestään hakijoiden pitää löytää työtä, asunto ja pystyä maksamaan perheen elatus.