YLE Uutiset: Maahanmuuttajaehdokkaita yhä vain kourallinen 27.3.2011
Maahanmuutto on yksi eduskuntavaalien kuumimmista puheenaiheista. Maahanmuuttajaehdokkaita on kuitenkin maalisvaaleissa vain 45. Määrä riippuu myös laskutavasta. Maahanmuuttajaksi on laskettu myös ehdokkaita, joiden isä tai äiti on ulkomaalainen.
Eniten maahanmuuttajaehdokkaita näyttää olevan vihreillä, vähiten perussuomalaisilla. RKP ilmoittaa, että vastaus riippuu siitä, miten maahanmuuttajaehdokas määritellään. Naisia löytyy kuitenkin listoilta entistä enemmän.
Naisehdokkaita entistä enemmän
Helsinkiläinen kätilö Zahra Abdulla jäi viime eduskuntavaaleissa täpärästi rannalle. Vihreiden kaupunginvaltuuutettu pudistelee päätään, kun häneltä kysyy viime aikojen ulkomaalaiskeskustelusta.
- Tuloerot ovat kasvaneet ja pienituloiset ovat pudonneet kelkasta. Mutta eihän se ole maahanmuuttajien syy vaan poliitiikan tulosta. Se on on tapahtunut meistä huolimatta, Abdulla toteaa.
Zahra Abdullah arvostelee politiikan lyhytnäköisyyttä. Hän uskoo, että mitä pitempään erilaisten sairauksien hoitamista lykätään sitä kalliimmaksi niiden hoitaminen käy.
Terveydenhuolto teemana
Eriarvoisuutta vastaan on lähtenyt taistelemaan myös syöpälääkäri helsinkiläinen Tiina Tasmuth. Keskustalainen Tasmuth on nähnyt työssään, miten esimerkiksi potilaan saattohoito riippuu siitä, missä kunnassa hän sattuu asumaan.
- Lääkärinä tarkistan aina ensin, mistä potilas on kotoisin. Aina ei löydy paikkaa, missä potilas saisi hyvän hoidon elämänsä loppuun asti, sanoo Helsingistä eduskuntaan pyrkivä Tasmuth.
Tiina Tasmuth vaatii, että lääkärille pääsevät muutkin kuin varakkaat ja työterveyshoidon asiakkaat.
Kuka on maahanmuuttaja?
Puolueiden ilmoittamat maahanmuuttajaehdokkaat kaikki eivät kaikki ole sananmukaisesti maahanmuuttajia. Esimerkiksi Helsingissä Vasemmistoliiton listoilta eduskuntaan pyrkivä Hanna Mithiku on syntynyt Suomessa.
- Isäni on etiopialainen. Itse olen syntynyt Espoossa, mutta eihän sitä tarvitse olla maahanmuuttaja että niitä asioita voi ajaa, sanoo sitoutumaton teologian opiskelija.
Vasemmistoliiton listoilla Mithiku sanoo olevansa, koska hän haluaa pienentää tuloeroja.
Vain Suomen kansalainen kelpaa
Perussuomalaiset ilmoittavat, että puolueella on kaksi maahanmuuttajaehdokasta: yksi on muuttanut Suomeen Belgiasta, toinen on palannut Suomeen Ruotsista.
Ehkä pitäisikin puhua maahanmuuttajataustaisista ehdokkaista. Eduskuntavaaleissa voi olla ehdokkaana vain Suomen kansalainen.
Maahanmuuttajaehdokkaat eduskuntavaaleissa
* Vihreät 9
* SDP 7
* KD 7
* Vasemmistoliitto 6
* Keskusta 6
* RKP 4 – 5
* Kokoomus 4
* Perussuomalaiset 2
lähde: puoluetoimistot