keskiviikko 30. maaliskuuta 2011

HS: Helsinki häätää romanikerjäläiset Kalasatamasta aamupäivällä

Helsingin Sanomat/STT: Helsinki häätää romanikerjäläiset Kalasatamasta aamupäivällä 30.3.2011

Helsingin kaupunki aikoo häätää Kalasatamaan majoittuneet romanikerjäläiset aamupäivällä. Sosiaaliviraston mukaan asuminen Sosiaalikeskus Sataman tiloissa kielletään. Romaneille on tarjottu mahdollisuutta majoittua tilapäisesti asunnottomien palvelukeskukseen Hietaniemeen.

Sosiaaliviraston asiantuntijan Jarmo Räihän mukaan keskukseen on määrä järjestää tilaa. "Sijoitamme asunnottomia muihin yksiköihin", hän kertoo.

Romaneita voidaan myös ohjata omaan lähetystöönsä.

Parikymmentä romanikerjäläistä on ollut Sosiaalikeskus Sataman tiloissa Kalasatamassa viime viikon lopusta lähtien. Sitä ennen he pitivät leiriä keskuksen pihassa.

Pelastuslaitoksen mukaan sosiaalikeskus tai sen piha eivät sovi asumiseen palovaaran takia.

___________________________________________

Helsingin Sanomat: Kalasataman romanien majoituttava muiden asunnottomien pariin

Helsinki katsoo, että Kalasataman romanit saavat hakea yösijansa Hietaniemen palvelukeskuksesta, joka on tarkoitettu asunnottomille. Hietaniemessä voivat majoittua helsinkiläisten asunnottomien lisäksi muista EU-maista olevat kansalaiset, joilla ei ole Suomessa majapaikkaa.

Romanian romaneja ohjataan kääntymään myös oman lähetystönsä puoleen. Kerjäläistyöryhmän johtaja Jarmo Räihä ja Nuoriasiainkeskuksen sekä Vapaan liikkuvuuden edustajat neuvottelevat romanien asiasta tänään.

Räihän mukaan kaupunki saattaa myöhemmin tarjota heille tiloja myös vastaanottokeskuksista, kun Uudenmaankadun vastaanottokeskus saadaan tulipalon jälkeen jälleen käyttöön. Tilojen piti olla kunnossa jo tänään, mutta niiden käyttöönotto on siirtynyt ainakin huomiseen, Räihä kertoo.

Uudenmaankadun tiloihin voidaan ehkä siirtää turvapaikanhakijoita muista vastaanottokeskuksista Metsälästä ja Kyläsaaresta, ja romanikerjäläisiä voidaan ehkä sijoittaa sen jälkeen Metsälään ja Kyläsaareen, Räihä arvioi. Helsinki häätää romanit Kalasatamasta tänään, koska sosiaalivirasto on päättänyt kieltää asumisen Sosiaalikeskus Sataman tiloissa.

Hietaniemen palvelukeskuksessa on 60 paloviranomaisten hyväksymää majoituspaikkaa.

Keskuksessa yöpyi tiistain ja keskiviikon välisenä yönä 66 ihmistä. Palvelukeskuksen johtajan Sanna Sunikan mukaan ylimääräiset ihmiset ovat nukkuneet patjoilla käytävillä. Keskuksessa ei tähän mennessä ole ollut romanikerjäläisiä.

Sunikka ei keskiviikkona aamupäivällä osannut arvioida, kuinka monta ihmistä keskukseen voidaan hätätapauksessa majoittaa, kun romanit joutuvat pois Kalasatamasta, ja jos heillä ei ole muuta yöpymispaikkaa kuin Hietaniemen palvelukeskus.

________________________________________


YLE Helsinki: Vasemmistoliiton Puhakka: Romanikiistaan suhteellisuudentajua

Pasilan parlamenttia puhutti keskiviikkona köyhyys. Sirpa Puhakka (vas.) muistutti, että Helsingissä on romanikerjäläisiä vain kymmeniä, vaikka keskustelun perusteella luulisi kyseessä olevan maanvyöryn. Jouko Jääskeläisen (kd.) mielestä kerjäläisten oloja pitäisi parantaa heidän kotimaassaan.

Vasemmistoliiton puoluesihteeri Sirpa Puhakka hämmästelee, miten vaikea asia Helsingille tuntuu olevan päättää siitä, miten suhtautua Romanian romanikerjäläisiin.

- Tilanne tuntuu kaupungille olevan vielä vaikeampi kuin ihmisille. Tänään keskiviikkona taas keskustellaan tästä valtuuston voimin. Onneksi nyt Romanian valtio on viimein ottanut jotain vastuuta kansalaisistaan ja sitoutunut maksamaan näiden terveyskulut.

Erillisten romanileirien perustamiselle Puhakka ei lämpiä. Hänen mielestään romanikeskustelu on karannut käsistä.

- Missään tapauksessa ei pidä perustaa leirejä, se johtaa ghettoutumiseen ja synnyttää pelkoa ihmisissä. Kyllähän tavoite on, että romanit tulevat omillaan toimeen, ei ole tarkoitus, että he eläisivät kaupungin kustannuksella. Hyvä on kuitenkin muistaa, että puhutaan alle 50 ihmisestä. Vähän pitäisi olla mittasuhteita; voisi luulla, että kyseessä on jokin maanvyöry.

Apu paikan päällä tehokkainta

Eduskuntaan paluuta pienen tauon jälkeen yrittävä kristillisdemokraattien Jouko Jääskeläinen arvelee, että paras helpotus romanikerjäläisten tilanteeseen on järjestettävissä heidän kotimaassaan. Apuun hän perää myös yhteisöllisyyttä.

- On tärkeää parantaa olosuhteita Romaniassa. Kuten olen usein sanonut, niin se mitä tarvitaan, on koulu, kirkko ja osuuskauppa. Paikallinen yhteisö voi parhaiten hoitaa ongelmatilanteita, siksi valtion ja järjestöjenkin pitäisi tukea paikallisia rakenteita.

Puhakan mielestä vähemmistöjen oikeudet on taattava EU-tasolla.

- EU:n pitää ottaa vastuuta ja patistaa Romanian valtiota. Romanit elävät siellä kurjissa oloissa, minä näen, että EU:n on vahvasti ajettava vähemmistöjen asiaa.