torstai 31. maaliskuuta 2011

HS: Romanien puolustajat tekivät maali-iskun sosiaalivirastoon

Helsingin Sanomat: Romanien puolustajat tekivät maali-iskun sosiaalivirastoon 31.3.2011

Kallion virastotalon ulko-ovet tuhrittiin maalilla torstain vastaisena yönä. Viraston lasisiin ikkunoihin ilmestyi yön aikana suuria maalitäpliä.

Iskun tekijät lähettivät sosiaalivirastolle torstaiaamuna sähköpostin välityksellä kirjeen, jossa tekijät kertovat olevansa turhautuneita sosiaaliviraston ja sen johtavan asiantuntijan Jarmo Räihän toimintaan. Tiedotteessa kerrotaan, että Räihä ja kaupunginjohtaja Jussi Pajunen menivät romanikysymyksessä liian pitkälle asettelemalla vastakkain asunnottomat ja romanit.

- On naurettavaa, miten hanakasti Pajunen ja kumppanit haluavat raivata kaiken erilaisuuden ja omaehtoisen toiminnan pois tästä kaupungista. Olemme jo väsyneet virkamiesten tyhjiin lupauksiin ja toimimattomiin ratkaisuihin, emmekä aio hyväksyä asioiden enää jatkuvan näin, kertoo tiedotteessa tilannetta seurannut aktiivi.

30 asunnottoman ihmisen ajaminen ulos pakkaseen oli iskun tekijöiden mukaan julma ja epäinhimillinen ratkaisu.

- Vaadimme loppua ihmisten rasistiselle ahdistelulle ja kaupunkitilan yhä kiristyvälle kontrollille. Niin kauan kuin kaupungin repressio romaneita ja muita hädänalaisia kohtaan jatkuu, tulevat vastatoimetkin jatkumaan, kerrotaan tiedotteessa.

Virastotalon vahtimestari kertoi aamukahdeksalta, että tihutyötä aletaan tutkia ja käydä läpi ulko-ovia kuvanneiden valvontakameroiden nauhoja. Ulko-ovella on kaksi valvontakameraa. Paikalle pyritään saamaan rakennusviraston töhryjen poistaja mahdollisimman nopeasti.

Vahtimestarin mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun vastaavanlaista tapahtuu.

Räihä kertoo nähneensä maali-iskun jäljet torstaiaamuna jo puoli kahdeksalta. Valvontakameroiden nauhoilta käy ilmi, että teko on tapahtunut kello 2.07.

- Kyse on ilkivallasta. Olen katsonut jo valvontakameran kuvat. Teko on tehty niin, että jonkunlaisia steariiniin valettuja maalipalloja on heitetty ikkunaan niin pitkältä, että tekijät eivät ole tunnistettavissa, Räihä kommentoi aamulla.

Puoli kymmenen aikaa aamulla maaleja oltiin jo pesemässä pois.

Asiasta on ilmoitettu poliisille.

_____________________________________________________

MTV3: Romanitilanne kiristi pinnan: Sosiaalivirasto koristeltiin maalipommein

Romanitilanteesta turhautuneet aktiivit osoittivat viime yönä mieltään sotkemalla sosiaaliviraston ovet maalipommein.

Tilanteesta tekee erikoisen sen, että iskusta vastanneet aktiivit ilmoittivat itse teostaan tiedotusvälineille.

Räihä ja kaupunginjohtaja Jussi Pajunen menivät romanikysymyksessä liian pitkälle asettelemalla vastakkain asunnottomat ja romanit. On naurettavaa, miten hanakasti Pajunen ja kumppanit haluavat raivata kaiken erilaisuuden ja omaehtoisen toiminnan pois tästä kaupungista, iskun takana olleet kertoivat lähettämässään tiedotteessa.

Mielenilmauksen takana olleiden mukaan 30 asunnottoman ihmisen ajaminen ulos pakkaseen on julma ja epäinhimillinen ratkaisu romanikysymykseen. Aktiivit uhkaavat jatkaa iskuja, jollei tilanteeseen tule muutosta.

– Vaadimme loppua ihmisten rasistiselle ahdistelulle ja kaupunkitilan yhä kiristyvälle kontrollille. Niin kauan kun kaupungin repressio romaneita ja muita hädänalaisia kohtaan jatkuu, tulevat vastatoimetkin jatkumaan. Jussi Pajunen on itse tervetullut asumaan karavaanissa ilman vettä.