keskiviikko 30. maaliskuuta 2011

YLE: Ehdokkaita tentattiin maahanmuutosta

YLE Perämeri: Ehdokkaita tentattiin maahanmuutosta 30.3.2011

Kemin Silmu-kumppanuushanke järjesti keskiviikkona ensimmäisen maahanmuuttajien vaalipanelin, jonka tarkoituksena oli selvittää kemiläisten kansanedustajaehdokkaiden näkemyksiä maahanmuutosta ja maahanmuuttajista. Ehdokkaita paikalle saatiin edustava otos, mutta yleisömäärä jäi vaisuksi.

Maahanmuuttajien ensivaiheen kotouttamiseen tähtäävässä Silmu-projektissa yhteiskunnalliset asiat on otettu erityisesti tapetille näin vaalien alla.

- Asia on ajankohtainen, joten olemme puhuneet siitä nyt tavallista enemmän. Vaaleista, suomalaisesta yhteiskuntajärjestelmästä ja muista asioista on keskusteltu keskustelukerhossa, missä meillä on useita eri kansalaisuuksia, kertoo Silmu-kumppanuushankkeen projektipäällikkö Pirkko Pehkonen.

Hänen mielestään on tärkeää, että maahanmuuttajille annetaan tietoa yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta ja vaikuttamismahdollisuuksista ja esimerkiksi äänestämisestä. Myös Burmasta Suomeen muuttanut Shwe Min Min Sae on samaa mieltä.

- On tärkeää, että myös maahanmuuttajat saavat äänestää. Maahanmuuttajien puolesta tehdään paljon hyvää työtä ja myös me haluamme osallistua asioiden edistämiseen äänestämällä.

"Äänioikeus tärkeä askel kotoutumiseen"

Shwe itse ei vielä pääse äänestämään eduskuntavaaleissa, sillä hän ei vielä ole saanut Suomen kansalaisuutta. Sitä, voisiko hän itse asettua tulevaisuudessa ehdolle esimerkiksi kunnallisvaaleissa, nuorukainen ei vielä ole ehtinyt miettiä.

Maahanmuuttajataustaisia ehdokkaita hän näkisi kuitenkin mielellään nykyistä enemmän.

- Minun mielestäni heitä ei ole näkynyt kovin paljon. Kyllä heitä saisi olla enemmän, Silmu-projektissa työskentelevä Shwe sanoo.

Kemin leipätehtaalla järjestettyyn vaalitenttiin osallistui kansanedustajaehdokkaita Keskustaa lukuunottamatta kaikista perinteisistä puolueista. Lapin valtapuolue Keskustan ehdokas jäi puuttumaan, sillä kemiläisiä ei puolueen listoilta ole ehdolla - lähin ehdokas löytyy naapurikunnasta.