sunnuntai 27. maaliskuuta 2011

Helsingin Uutiset: Islamin opettajasta kiista myös Helsingissä

Helsingin Uutiset: Islamin opettajasta kiista myös Helsingissä 27.3.2011

Espoossa muslimiyhteisö vaatii, että espoolaiskouluissa käytettäisiin islamin opetuksessa vain islaminuskoisia opettajia.

Helsingissä nousi vastaava kohu viime syksynä, kun vanhemmille paljastui, että islamin opettaja ei ole muslimi.

– Minulla on tiedossa vain tämä yksi tapaus. Nyt keväällä ei ole tullut uusia yhteydenottoja, kertoo opetuspäällikkö Marjo Kyllönen Helsingin opetusvirastosta.

Opetusvirasto palkkasi viime syksynä koulutukseltaan pätevän islamin uskonnonopettajan, joka aloitti opetuksen muutamassa helsinkiläiskoulussa. Kyllösen mukaan opettaja itse kertoi oppilaille, ettei hän ole muslimi, kun oppilaat kysyivät opettajan uskonnollista vakaumusta.

– Asia aiheutti osassa perheitä hämmennystä ja myös vastustamista. Opettaja on jatkanut normaalisti työssään, mutta jotkut vanhemmat käyttivät oikeuttaan ja vetivät lapsensa pois uskonnonopetuksesta.

Vanhemmat seurasivat opettajan vetämiä oppitunteja ja osa heistä koki, että opettaja ei opettanut uskontoa oikein.

–  Lisäksi koulujen rehtorit seurasivat opettajan opetusta ja he totesivat, ettei ole mitään sellaista syytä, että opettajan tehtäviä pitäisi arvioida uudelleen. Vanhemmille kerrottiin, mikä on koulun uskonnonopetuksen tehtävä ja miten se eroaa kodin ja yhteisön uskonnollisesta kasvatuksesta. Hengellinen ja uskonnollinen kasvatus ei kuulu kouluille, kertoo opetuskonsultti Tuulia Tikkanen.

Suomen lainsäädännön mukaan uskonnonopettajilta ei edellytetä opettamansa uskontokunnan jäsenyyttä.

–  Kun uskonnonopettajien virkoja täytetään, niin tehtävään valitaan muodollisesti pätevistä hakijoista sopivin. Hakijan uskontoa ei kysytä haastattelussa. Ketään ei voi valita tai jättää valitsematta yksityisyyden piiriin kuuluvan asian perusteella, Kyllönen kertoo.

Tikkanen sanoo, että oppilaiden ja opettajien välillä syntyy usein keskusteluja opettajan omasta uskontotaustasta. Näin tapahtuu muidenkin uskontokuntien oppitunneilla. Opettajan ei kuitenkaan tarvitse kertoa omaa vakaumustaan, ellei hän tahdo.

Helsingin kouluissa toimii parikymmentä islamin opettajaa. Suurimmalla osalla on maahanmuuttajatausta.