perjantai 25. maaliskuuta 2011

MTV3: Pajunen: Helppoa ratkaisua romaniongelmaan ei ole

MTV3: Pajunen: Helppoa ratkaisua romaniongelmaan ei ole 25.3.2011

Mikä on ratkaisu romaniongelmaan? Sitä ovat monenlaiset tahot miettineet Helsingissä jo kahden vuoden ajan. Erilaisia ratkaisuyrityksiä on tehty, mutta mikään ei ole ollut kyllin tehokas. Eilen pelastustoimi antoi nuotit siihen, miten Kalasataman romanileirissä eläminen saadaan turvallisemmaksi.

MTV3:n Huomenta Suomen haastattelema Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen toivoi, että jokin ratkaisu asiaan saataisiin. Mitään yksinkertaista, koko tilannetta laukaisevaa mallia kun vaan ei ole.

— Kunpa se ratkaisu olisikin olemassa. Meidän on lähdettävä etsimään keinoja suomalaisesta hyvinvointimallista, on kokeiltava pieniä asioita kerrallaan. Yksittäistä isoa ratkaisua ei ole, Pajunen sanoo.

Frank Johansson Amnesty Internationalista näkee, että Helsingin kaupunki tekee asiasta isomman ongelman kuin se todellisuudessa on.

— Vaikeassa asemassa olevia, syrjittyjä, syrjitään taas entisestään. Eivät he ihmisiä niin paljon häiritse, majoituspaikkoja löytyisi kyllä jos hyvää tahtoa olisi, Johansson sanoo.

Terveydenhuollon turvaamisessa edistysaskel

Kaupunginjohtaja Pajusen mielestä muualla Euroopassa tehtyjä virheitä tulee välttää. Hänen mielestään köyhyyden keskittämisellä slummeihin ei saada pysyvää hyvää aikaiseksi. Ratkaisu löytyykin pienillä teoilla ja sosiaalisella sekoittumisella. Myös terveydenhuolto on turvattava.

— Tällä viikolla Romanian lähetystö ilmoitti, että he alkavat jakaa Romanian romaneille EU:n terveyskortteja. Se on merkittävä askel, Pajunen sanoo.

Frank Johansson on leirien perustamisessa eri kannalla.

— Esimerkiksi Ranskassa tietynkokoisissa kaupungeissa on varattu romaneille leiriintymistila, jossa on vedensaanti. Sellainen voitaisiin Helsinkiin helposti perustaa, Johansson sanoo.

Huomenta Suomen toimittajan Mirja Sipisen kysyessä mielipidettä kerjäämisen kieltämiseen, molempien vastaukset ovat selkeät, joskin vastakkaiset.

— Köyhyyttä ei voi kieltää, sanoo Johansson.

— Ammattimaisena kerjääminen ei kuulu Suomeen, Pajunen toteaa.