perjantai 18. maaliskuuta 2011

YLE: Vaaralliselle kotimatkalle ei saa käännyttää

YLE Uutiset: Vaaralliselle kotimatkalle ei saa käännyttää 18.3.2011

Korkein hallinto-oikeus on linjannut vaarallisen kotimatkan vaikutusta oleskeluluvan myöntämiseen. KHO katsoo, että oleskelulupaa ei saa evätä, jos hakija ei pääse kotiseudulleen turvallisesti.

Kannanotto liittyy tapaukseen, jossa maahanmuuttovirasto päätti käännyttää afganistanilaismiehen kotimaahansa syksyllä 2009.

Maahanmuuttoviraston mukaan miehen vuoristoinen kotiseutu Keski-Afganistanissa oli turvallinen. Viraston mielestä mies välttyisi Kabulin ja Kandaharin välisen tien vaaroilta kiertämällä useiden piirikuntien läpi. Toinen vaihtoehto oli lentää pienkoneella.

KHO oli samaa mieltä siitä, että kotimaakuntaa voitiin pitää suhteellisen rauhallisena. Käännytettävällä pitää kuitenkin olla turvallinen ja kohtuullinen mahdollisuus matkustaa kotipaikalleen, oikeus korostaa.

Ainoa kulkureitti turvaton

KHO:n mielestä käytännössä ainoa kulkureitti maantietä pitkin ei ollut turvallinen eivätkä muut matkustuskeinot toteuttamiskelpoisia. Miehen olisi pitänyt matkustaa yksin, koska Suomen viranomaiset eivät olisi saattaneet häntä.

Tiet ovat vaarallisia paitsi väkivallan ja hyökkäysten takia myös miinojen ja räjähteiden vuoksi. Räjähteitä on etenkin Afganistanin keskisissä ja itäisissä maakunnissa.

KHO katsoo myös, että pitkään ulkomailla asunut mies ei voisi asettua Afganistanissa muualle kuin vaarallisen taipaleen päässä olevalle kotiseudulleen.

Samalle kannalle oli aiemmin päätynyt Helsingin hallinto-oikeus, joka myönsi miehelle oleskeluluvan. Maahanmuuttovirasto valitti hallinto-oikeuden päätöksestä. KHO pitää oleskeluluvan voimassa.