torstai 31. maaliskuuta 2011

HS: Poliisille virka-apupyyntö romanien häätämiseksi Kalasatamasta

Helsingin Sanomat: Poliisille virka-apupyyntö romanien häätämiseksi Kalasatamasta 31.3.2011
Jan Vapaavuori: Parkkipaikkoja kerjäläisille, 31.3.2011 (blogi)

Helsingin nuorisoasiainkeskus on tänään jättänyt virka-apupyynnön poliisille romanien poistamiseksi Kalasatamasta.

Sosiaalivirasto päätti eilen, että romanit voivat majoittua asunnottomien palvelukeskukseen. Osa heistä kuitenkin palasi Kalasatamaan eilen hylättyään kaupungin sosiaaliviraston tarjoaman majoituksen Hietaniemen palvelukeskuksessa.

Poliisi ei torstaina noin kello 12 aikaan halunnut kertoa, milloin mahdollinen leirin tyhjentäminen alkaisi.

”Vahvistan vain, että virka-apupyyntö on tullut nuorisoasiainkeskukselta. En ota kantaa muuhun”, Helsingin pohjoisen poliisipiirin päällikkö, ylikomisario Seppo Kujala sanoi.

Helsingin kaupungin nuorisotoimenjohtajan Lasse Siuralan mukaan nuorisoasiainkeskus aikoo olla mukana, jos poliisi ryhtyy tänään häätötoimenpiteisiin.

”Olemme mukana loppumetreillä katsomassa, että suostuvatko ihmiset lähtemään ilman, että heidät heitetään sieltä.”

Romanit ovat asuneet viikonlopusta asti nuorisoasiainkeskuksen hallinnassa olevan Sosiaalikeskus Sataman tiloissa. Pelastuslaitoksen mukaan rakennus ja piha eivät kuitenkaan sovi pitempiaikaiseen asumiseen palovaaran takia.

Sosiaalikeskus Sataman aktiivi Keiju Oksanen kertoi keskiviikkona, että häätöä Kalasatamasta vastustetaan, jos viranomaiset ryhtyvät toimenpiteisiin.

Hietaniemen palvelukeskuksen johtaja Sanna Sunikka vahvisti, että majoitukseen ei ollut hakeutunut yhtään romania.

____________________________________________________

YLE Helsinki: Romanit palasivat Kalasatamaan - poliisi odottaa virka-avunpyyntöä

Kalasataman Sosiaalikeskus Satamassa majailleet romanit eivät halunneet majoittua Hietaniemenkadun asunnottomien palvelukeskukseen, vaan he palasivat keskiviikkoiltana Satamaan. Nuorisoasiainkeskus on pyytänyt poliisilta vapaamuotoisesti apua leirin purkamiseen, mutta virallinen virka-avunpyyntö puuttuu.

Nuorisotoimenjohtaja Lasse Siurala kuvailee olleensa romanien majoittumisasiassa selkä seinää vasten. Koska romanikerjäläiset palasivat Satamaan kaupungin päätösten vastaisesti, oli Siuralan pyydettävä poliisilta apua leirin purkamiseen.

- Me ollaan käyty viikkojen ajan pitkiä neuvotteluja sosiaaliviraston, Sataman nuorten ja pelastuslaitoksen kesken. Kaikki mahdollisuudet on etsitty, mutta nyt eilisen keskiviikon tapahtumat johtivat siihen, että minulle ei jäänyt muuta mahdollisuutta kuin pyytää virka-apua. Avunpyyntö on lähtenyt myöhään eilen illalla.

Poliisi odottaa virallista virka-avunpyyntöä

Poliisin mukaan Nuorisoasiainkeskus on lähettänyt leirin tyhjentämisestä sähköpostia poliisille. Virallinen virka-avunpyyntö on kuitenkin toimitettava kirjallisesti, eikä sähköposti täytä näitä kriteerejä, selittää komisario Jari Friman Helsingin pohjoisesta poliisipiiristä.

Frimanin mukaan poliisi ei voi toimia asiassa ennen kuin virka-avunpyyntö on tehty virallisesti ja säännösten mukaan. Virka-avunpyynnössä on mainittava häädön lailliset perusteet. Frimanin mukaan poliisi on ollut yhteydessä Nuorisoasiainkeskukseen ja pyytänyt virastoa täydentämään pyyntöään.

Keskiviikkona selvittiin vielä ilman virkavaltaa

Kaupungin vaatimus keskiviikkoaamuna oli, että rakennus on tyhjennettävä aamupäivällä yhteentoista mennessä. Kaupunki uhkasi jo keskiviikkoaamuna pyytää poliisin virka-apua, jos romanit eivät ole lähteneet aamupäivän aikana vapaaehtoisesti.

Viime hetkellä aloitettiin kuitenkin neuvonpito vielä kerran. Sosiaaliviraston johtava asiantuntija Jarmo Räihä, Kalasataman vuokraaja kaupungin nuorisoasiainkeskus ja vuokralaisina olevat nuoret istuivat neuvottelupöydässä nuorisokeskus Hapessa.

Neuvottelujen jälkeen kaupunki toisti kantanaaan, että Kalasataman romanien on lähdettävä Satamasta paloturvallisuussyistä. Pelastuslaitos on ehtinyt tehdä asiassa jo kahdeksan aiempaa päätöstä. Romaneille kerrottiiin, että he voivat majoittua asunnottomien palvelukeskukseen Hietaniemenkadulle, josta heille järjestettiin oma siipi.

Romanit poistuivatkin Satamasta keskiviikon aikana, mutta palasivat illan mittaan.

Romanit eivät halua mennä Hietaniemenkadulle

Romanian romanikerjäläiset ilmoittivat, että he eivät halua majoittua Hietaniemenkadulle. Haluttomuuttaan he perustelivat sillä, että he eivät halua viedä suomalaisten asunnottomien paikkoja. Myös ruuanlaittomahdollisuuksien puuttuminen ja talon sulkeutuminen päivän ajaksi aiheuttivat romanien joukossa vastahankaa.

Romanit pitivät ongelmana myös sitä, ettei heidän ajoneuvoilleen ole Hietaniemessä pysäköintimahdollisuuksia.

Kaupunki oli häätämässä romaneja jo viime viikolla

Kaupungin edustajat ovat alkuviikosta haastatelleet 25 romania selvittääkseen heidän henkilöllisyyttään, maassaoloaikaansa ja yleistä sosiaalista tilannetta. Tarkoituksena on yrittää tällä kertaa ratkaista romanien asiaa yksilökohtaisesti, eikä ryhmänä.

Tilannetta on tarkoitus tarkastella uudelleen toukokuun lopulla. Samoihin aikoihin päättyy myös Sosiaalikeskus Sataman vuokrasopimus purkutuomion saaneessa rakennuksessa.

____________________________________________________

YLE Helsinki: Romanien muutto vastaanottokeskuksiin voi tyssätä lainsäädäntöön

Helsingin kaupunki neuvottelee maahanmuuttoviraston kanssa, voivatko Kalasataman romanit majoittua vastaanottokeskuksiin. Vielä on epäselvää, onko muutto edes laillisesti mahdollinen.

Helsingin ja maahanmuuttoviraston neuvotteluissa romanien sijoittamisesta vastaanottokeskuksiin on määrä saavuttaa ratkaisu tänään. Päätös saattaa venyä virka-ajan jälkeen.

Romanien majoittaminen turvapaikanhakijoiden kanssa saman katon alle tyssännee kuitenkin lainsäädännöllisiin seikkoihin, arvelee sosiaaliviraston johtava asiantuntija Jarmo Räihä.

- Olemme keskiviikkona neuvotelleet asiasta maahanmuuttoviraston kanssa neuvotelleet siitä, voisiko romaneita sijoittaa vastaanottokeskuksiin. Näyttää kuitenkin siltä että turvapaikanhakijoita ja EU-kansalaisia on vaikea sijoittaa saman katon alle lainsäädännöllisistä syistä.

Vastaanottokeskukset ovat tällä hetkellä tupaten täynnä, koska Uudenmaankadun vastaanottokeskus jouduttiiin viime viikolla tyhjentämään tulipalon takia.
_____________________________________________________

Jan Vapaavuori: Parkkipaikkoja kerjäläisille, 31.3.2011 (blogi)

"Romanit perustelivat hylkäämispäätöstään sillä, ettei palvelukeskuksessa ole riittävästi parkkipaikkoja tai ruoanlaittomahdollisuuksia". Näin kertoo päivän Helsingin Sanomat.

Siis haloo! Ei riittävästi parkkipaikkoja! Kerjäläisille!

Hesarin jutun alaotsikko oli "Romanit eivät hyväksyneet majoitustarjousta Hietaniemen palvelukeskuksessa". Minusta tällaista tarjousta ei olisi koskaan pitänyt tehdä. Hietaniemen keskus on rakennettu muuhun tarkoitukseen. Pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelman tavoitteena on vähentää pitkäaikaisasunnottomuutta, ei asuttaa kerjäläisiä.

Romanit kuitenkin hylkäsivät tarjouksen. Koska ei ollut riittävästi parkkipaikkoja. Ihan vaatimattomia eivät päivittäiset kerjäystienestit taida olla.

Antti Blåfield kirjoittaa aiheesta niin ikään tämän päivän HS:ssa otsikolla "Eurooppa polvillaan Helsingissä". Kannattaa lukea. Oikein hyvä juttu.

Blåfieldin mukaan "kodittomien asuntolat taas ovat jo nyt täysiä ja niiden suhteet lähiympäristöönsä jännitteiset. Romanikerjäläisten majoittaminen näihin asuntoloihin pahentaisi ahtautta ja kärjistäisi asuntoloiden ja lähistön asukkaiden suhteita entisestään. Lisäksi asuntolamajoitus saattaisi olla lisäkannustin tulla Helsinkiin..." Olen Blåfieldin kanssa samaa mieltä, olkoonkin ettemme enää puhu asuntoloista.

Mutta palvelukeskus ei siis kelvannut, koska siellä ei ollut riittävästi parkkipaikkoja.

Blåfield on oikeassa siinä, että asian ratkaisemiseksi on vain huonoja vaihtoehtoja. Olen kuitenkin hänen kanssaan eri mieltä siitä, että vähiten huono vaihtoehto olisi osoittaa jostain tukikohta, jossa romanikerjäläiset voisivat oleilla. Näin ei minusta tarvitse tehdä. Ei heille tarvitse osoittaa mitään paikkaa. Miksi ylipäänsä pitäisi? Eikö parasta olisi olla tekemättä tämän suhteen mitään!

Helsingin kaupunginhallitus taitaa käsitellä kerjäläisasiaa taas ensi viikolla. Toistaiseksi kerjäläisten hyysääjillä on ollut enemmistö. Itse en voi tätä ymmärtää.

Mutta onhan se kamalaa, jos tarjotaan sellaista majoitusta, jossa ei ole riittävästi parkkipaikkoja!