maanantai 21. maaliskuuta 2011

YLE: Ulkomaalaisten hoitoalan opiskelijoiden työharjoittelu järjestynyt hyvin

YLE Perämeri: Ulkomaalaisten hoitoalan opiskelijoiden työharjoittelu järjestynyt hyvin 21.3.2011

Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun ulkomaalaisten hoitoalan opiskelijoiden työharjoittelu on järjestynyt hyvin. Ohjaava opettaja Anne Luoma kertoo, että jokainen opiskelija on saanut harjoittelupaikan.

Tällä hetkellä kuuden viikon harjoitusjaksolla on parikymmentä ulkomaista opiskelijaa, niin perusterveydenhuollon kuin erikoissairaanhoidon puolella. Kielitaitovaatimuksena ulkomaalaisilla on englannin kieli. Luoma kertoo, että yleensä harjoittelijat tulevat hyvin toimeen niin potilaiden kuin henkilökunnan kanssa, mutta aina pelkkä englannin kieli ei riitä.

- Totta on, että kieliongelmia on. Eilen olin erään ulkomailsen opiskelijan loppupalautekeskustelussa ja siinä ohjaaja antoi opiskelijalle palautetta, jonka mukaan kyseinen opiskelija oli toiminut vastuullisesti ja kysynyt apua tilanteissa, joissa hän ei ollut ymmärtänyt potilasta, Luoma kertoo.

Puhetta jatketaan käsillä

Aira Mäkistä on hoitanut ulkomaalainen harjoittelija ja kielimuurista huolimatta asiat ovat hoituneet.

- Kommunikointivaikeutta on. Ihan hän on kuitenkin herttainen ja auttavainen ihminen. Hänhän vielä opiskelee. Ihan minä olen ollut tyytyväinen hänen palveluunsa. Jos ei muu auta, niin kädet auttavat. Aina se asia selviää, Mäkinen kuvailee.

Myös suomen kieli kiinnostaa

Länsi-Pohjan keskusairaalassa työharjoittelussa oleva sairaanhoitajaksi opiskeleva Rashid Sarker Bangladeshista panostaa myös suomen kielen opiskeluun.

- Täällä kaikki sairaanhoitajat puhuvat hyvin englantia. Mutta minä tykkään puhua suomea, koska yritän oppia suomea. Puhun koko ajan suomea potilaiden ja sairaanhoitajien kanssa, Sarker kertoo.

Henkilökunta muistelee kouluaikoja

Kielikysymys haastaa myös henkilökunnan.

- Ulkomaalaiset opiskelijat ovat meille haasteellisia, koska kielitaitoa täytyy virittää ja koulusta on jo niin kauan aikaan. Mutta he ovat myös rikkaus. Me kuulemme heidän hoitokulttuuristaan ja tavoistaan. Ja minä olen huomannut, että he ovat erittäin aktiivisia. Kun kello soi, niin paikalle mennään juoksujalkaa, kehuu osastonhoitaja Sinikka Savikuja Länsi-Pohjan keskussairaalasta.