torstai 31. maaliskuuta 2011

Reijo Tossavainen: Vähemmistövaltuutetulta paimenkirje kansanedustajaehdokkaille

Reijo Tossavainen: Vähemmistövaltuutetulta paimenkirje kansanedustajaehdokkaille (blogi) 31.3.2011

"Haluan aluksi ilmaista, miten paljon arvostan päätöstäsi ryhtyä ehdokkaaksi ja sitä että haluat myös tällä tavoin olla aktiivisesti rakentamassa maamme tulevaisuutta. Jo nyt vaalikampanjan aikana roolisi on keskeinen, puhuessasi siitä, mitkä arvot ja kysymykset ovat sinulle tärkeitä. Ehdokkaana olet myös avainasemassa vaikuttamassa asenteisiin ja keskusteluilmapiiriin. Toreilla ja kaduilla kohtaat ihmisiä jotka voivat olla kanssasi samaa ja eri mieltä, esimerkiksi etnisten vähemmistöjen asemasta. Pyyntöni sinulle on, että erityisesti mietit miten suhtaudut näkemyksiin jotka voivat olla ennakkoluuloisia, syrjiviä tai yleistäviä ja ihmisarvoakin loukkaavia. Mielestäni vaikenemisen aika on ohi. Keskustelemalla ihmisarvoa kunnioittavalla tavalla, kunnioitamme samalla perustuslakimme sanomaa jokaisen yhdenvertaisesta asemasta. Aloita mielellään pohtimalla seuraavia kysymyksiä:

- Puolueenne on allekirjoittanut Euroopan poliittisten puolueiden peruskirjan rasismista vapaan yhteiskunnan puolesta. Mitä tämä tarkoittaa juuri sinun vaalityösi kohdalla?


- Jos keskusteluissa asetetaan ulkomaalaiset ja suomalaiset vastakkain voisitko silloin kysyä itseltäsi ja ehkä toisiltakin, mitä auttaa jakaa ihmiset juuri näihin kahteen ryhmään?


- Noin kolme prosenttia Suomen väestöstä on taustaltaan ulkomaalaisia. Miten toivoisit että nämä ihmiset kokisivat uuden kotimaansa?


- Nuori mies hakee töitä jakeluyrityksessä ja saa vastauksen, että sellainen kuin hän ei voi tehdä tällaista työtä koska asiakkaat eivät luota sellaisiin kuin hän. Miten sinun mielestäsi voisimme vähentää syrjintää työnhaussa?


- Alkaa olla ratkaiseva hetki ryhtyä päättäväisiin toimenpiteisiin turvataksemme alkuperäiskansamme saamelaisten kulttuurin ja kielten siirtyminen myös heidän lastenlapsilleen. Voisitko sinä ottaa tästä osavastuun?


- Onko sillä merkitystä, että naapurissamme on kirkko eikä moskeija? Onko meillä riittävästi tietoa eri uskonnoista?


- Suomalainen yhteiskunta on rakennettu sille perustalle, että heikompaa autetaan ja että ihmiset ovat tasa-arvoisia. Mitkä ovat haasteet tämän toteutumiselle vuonna 2011 Suomessa?


- Maailmassa ihmiset taistelevat vapauden puolesta. Voisitko sinä toimia moottorina syrjinnästä vapaan Suomen rakentamisessa?


- Desmond Tutu sanoi näin:
If you are neutral in situations of injustice you have chosen the side of the oppressor. If an elephant has its foot on the tail of a mouse, and you say that you are neutral, the mouse will not appreciate your neutrality.


Näillä sanoilla toivotan sinulle onnea vaalityöhösi!"

Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet lähestyi ylläolevalla kirjeellä perussuomalaisten puoluetoimistoa, josta se lähetettiin edelleen niin minulle kuin muillekin ehdokkaille.

Omalta osaltani kysyn vähemmistövaltuutetulta, miksi hän epäilee kykyjäni ajatella ja tehdä tarvittavia johtopäätöksiä? Miksi vähemmistövaltuutettu virkamiehenä katsoo velvollisuudekseen ohjeistaa kansanedustajaehdokkaita?