YLE: Taustapeili: Rasismi näkyy verta useammin kyyneleinä 24.3.2011
YLE Areena (audio, 29 min)
HBL: Sannfinländare beskylls för rasism (käännös)
Rasismi ei ole maahanmuuton seuraus. Se on syvemmin suomalaiseen yhteiskuntaan juurtunut ilmiö, jonka maahanmuutto on ehkä nostanut esiin. Rasismi ei myöskään katoa jos maahanmuuttajia ei ole. Suomalaista rasismia ovat kohdanneet myös Suomen kansalaiset, saamelaiset.
Rasismitutkija, tohtori Vesa Puuronen sanoo, että maahanmuutto ja monikulttuurisuuskeskustelussa aloite on tähän asti ollut maahanmuuttoon kriittisesti suhtautuvilla. Puuronen pitää sinänsä hyvänä, että asiasta keskustellaan, mutta aloitteen pitäisi olla muillakin kuin vain kriitikoilla.
Asioista tulisi puhua myös niiden oikeilla nimillä. On sanottava rotu, on sanottava rasismi, on myönnettävä rodullistaminen. Rodullistamisella Puuronen tarkoittaa, että tietty ihmisryhmä esitetään yleistäen yhtenä ryhmänä joko uhkana, rikollisina tai muuten alentavalla tavalla.
Rasismilla on raskas taakka. Siksi sitä ei avoimesti myönnetäkään, vaikka sitä Suomessa on.
Rasismi ei ole maahanmuuton seuraus. Maahanmuutto on ehkä nostanut esille rasismia, mutta se on kuitenkin ollut jo olemassa, kehittynyt historiallisesti pidemmän aikaa. Ongelmat eivät myöskään katoa, jos maahanmuuttajat eläisivät maan tavalla. Mitään yhtä yhtenäistä suomalaista kulttuuria, maan tapaa, ei ole olemassakaan.
Saamelaisten rooli, se miten valtio ja lainsäädäntö saamelaisia ovat kohdelleet, on Puurosen mukaan esimerkki rakenteellisesta rasismista. Saamelainen kulttuuri ja elinkeino ovat näivettyneet, osin valtiovallan toimesta. Saamen kielen säilymisestä ei ole pidetty huolta, vaan kulttuurisen sulauttamisen politiikalla sitä on pikemminkin edistetty.
Arkielämän rasismiksi Vesa Puuronen mainitsee mm. nimittelyn ja etniset vitsit. Niiden avulla tuotetaan ja vahvistetaan etnisiä hierarkioita. Vaikka itse teko vaikuttaisi harmittomalta, on sillä suuri merkitys. Se on osoitus tavasta mieltää ihmisten keskinäinen arvo.
Rasismin jäljet eivät aina ole verta kasvoilla. Huomattavasti useammin rasismin seuraukset ovat kyyneleitä, joita ei välttämättä edes näytetä ulospäin.
_____________________________________________
Tutkimus
Perussuomalaisia syytetään rasismista
Rasismitutkija Vesa Puurosen mukaan perussuomalaiset yrittävät kätkeä rasisminsa kiertoilmaisujen taakse.
Sosiologi Vesa Puuronen julkaisi eilen kirjan Rasistinen Suomi, joka on rasismin käsitettä empiirisen materiaalin ja haastattelujen kautta käsittelevä tutkimus. Puuronen toimii lehtorina Itä-Suomen yliopistossa ja on tutkinut rasistisia ilmiöitä jo 90-luvun lopusta. Hän kuitenkin väittää, että puhdas yhteensattuma, että kirja julkaistiin juuri Punaisen Ristin järjestämällä rasisminvastaisella viikolla.
- Tämä on hyvin ajankohtainen ja yhteiskunnallisesti tärkeä aihe, josta olen henkilökohtaisesti kiinnostunut, sanoo Puuronen. Tavoitteeni on yrittää ottaa osaa rasismin määrittelemiseen.
Puurosen mukaan perussuomalaiset yrittävät päästä eroon heihin kohdistetuista rasismiväitteistä määrittelemällä rasismin ihmisvihaksi. Hänen mielestään se on hyvin kapea määritelmä, jota käytetään kielteisen rasismileiman välttämiseksi. Sen sijaan hän ehdottaa, että rasismi määritellään rodulliseksi erotteluksi.
- Kun luodaan kielteinen kuva vähemmistöstä ja arvotetaan se muita alemmaksi, luodaan rotujärjestelmä, sanoo Puuronen.
Jos määrittelee rasismin tällä tavalla, voi Puurosen mielestä sanoa, että perussuomalaisten kansanedustajaehdokkaissa on rasistisia käsityksiä edustavia henkilöitä.
- Ei ehkä puheenjohtaja Timo Soinin omat mielipiteet, mutta osa ehdokkaista edustaa rasismia, sanoo Puuronen.
Hänen mielestään myös muut puolueet ovat perussuomalaisten vanavedessä alkaneet asettua kriittisiksi maahanmuutolle.
- Jos jokin ajatus saa kannatusta, muut puolueet omaksuvat sen, hän sanoo. Tämä on johtanut siihen, että maahanmuuton ympärillä käyty negatiivinen keskustelu on muuttunut hillitymmäksi.
Puurosen mielestä täytyy taistella yhteiskunnan tasa-arvoisuuden tukemiseksi, aivan kuten on taisteltu sukupuolten tasa-arvon puolesta. On olemassa rakenteellisia syitä epätasa-arvoon, jotka pitää korjata lainsäädännön avulla.
- Rotuhierarkia täytyy tunnustaa, ennen kuin se voidaan poistaa, hän sanoo. Suomessa vallitsee epätasa-arvo.
"Rotujärjestelmän luominen on rasismia. Tästä seuraa, että Jussi Halla-ahon mielipiteiden voi väittää olevan rasistisia."
Vesa Puuronen, sosiologi
(käännös)