perjantai 25. maaliskuuta 2011

HS: Ilmaisklinikka tyytyy vasaraan ja lamppuun

Helsingin Sanomat: Ilmaisklinikka tyytyy vasaraan ja lamppuun 25.3.2011

Helsingissä huhtikuun alkupuolella avautuvan ilmaisklinikan lääkärit aloittavat vaatimattomilla tutkimusvälineillä.

– Käytössä on stetoskooppi, verenpainemittari, korvalamppu ja refleksivasara, kuvailee Diakonissalaitoksella huume- ja mielenterveystyön johtajana työskentelevä Pekka Tuomola, joka on organisoinut klinikan toimintaa.

Peruslääkkeitä maksutta

Klinikka pyrkii jakamaan maksutta peruslääkkeitä. Todennäköisesti vastaanotolta tullaan hakemaan helpotusta esimerkiksi tulehduksiin ja ihosairauksiin.

– Kaikkia lääkkeitähän klinikalla ei voida pitää, mutta varaamme ainakin antibiootteja ja rasvoja. Olemme lähestyneet lääketehtaita, että saisimme niitä lahjoituksina. Tarvittaessa peruslääkevalikoimaa ja -välineistöä rahoittaa Diakonissalaitos, joka maksaa myös tilat, Tuomola kertoo.

Global clinic -nimellä toimivan vastaanoton idea on tarjota apua paperittomille eli laittomasti Suomessa oleville ihmisille, joiden on mahdotonta käyttää julkisia terveydenhoitopalveluja esimerkiksi sosiaaliturvatunnuksen puuttumisen takia.

– Vaikkapa prostituoiduille tai toisaalta opiskelijoille ja niille, jotka ovat tulleet maahan laillisesti, mutta joiden viisumi on mennyt umpeen.

Sijainti vain harvojen tietoon

Klinikan taustavoimat ovat yhteydessä Helsingin kaupunkiin ja Husiin sopiakseen, miten toimitaan niissä tapauksissa, joissa klinikan lääkäri toteaa potilaan tarvitsevan jatkohoitoa. Global clinicin tavoite on, että valtio voisi osallistua paperittomien mahdollisiin hoitokuluihin, jotta kustannukset eivät jäisi kaupungin kontolle.

Salaiseksi klinikaksi kutsutun Global clinicin tarkka sijainti on tarkoitus pitää vain harvojen tiedossa.

– Järjestöissä ja yhdistyksissä  – kuten Lääkärin sosiaalinen vastuu, Amnesty ja Pro-tukipiste  – toimivat ihmiset välittävät tietoa omia verkostojaan pitkin, Pekka Tuomola selittää.