Hämeen Sanomat: Yli 300 turvapaikanhakijaa palannut kotiin 20.3.2011
Seitsemän Lammin vastaanottokeskuksessa asunutta turvapaikanhakijaa halusi palata kotimaahansa kuluneen vuoden aikana.
Kuusi heistä pääsi Vapaaehtoinen paluu -hankkeen kautta takaisin muun muassa Kosovoon, Irakiin ja Nigeriaan.
-Yksi palasi kotimaahansa muiden projektien avulla, IOM:n projektikoordinaattori Jacob Jörgensen kertoo.
IOM:n (Kansainvälinen siirtolaisjärjestö) EU-rahoitteinen Vapaaehtoinen paluu -hanke on auttanut reilun vuoden aikana 312 Suomeen tullutta turvapaikanhakijaa tai pakolaista kotimaahansa.
-Emme voi taata, että paluu on turvallista, mutta palaajat ovat aikuisia ihmisiä ja he ovat itse tehneet päätöksen paluusta.
Jörgensenin mukaan realistista on, että kymmenen prosenttia joka vuosi Suomeen saapuvista turvapaikanhakijoista palaisi vapaaehtoisesti kotimaahansa.
-Sellaiset, jotka ovat vaarassa, eivät palaa vapaaehtoisesti, jörgensen sanoo.
Paluupäätös voi helpottaa oloa
Huhtikuun alussa voimaan tulevan EU-direktiivin mukaan vapaaehtoisen paluun pitäisi olla ensisijainen paluun muoto. Jörgensenin mukaan IOM:n hanke kehittää myös paluutoimintamuotoja lakiuudistuksen tueksi.
Palaajia on eniten Irakiin, Serbiaan, Venäjälle, Kosovoon ja Afganistaniin.
Syyt vapaaehtoiseen paluuseen ovat yksilöllisiä. Joku päättää palata, kun huomaa, että samassa tilanteessa oleva saa kielteisen oleskelulupapäätöksen tai kun turvapaikkaa hakenut saa itse kielteisen päätöksen.
Joku päättää palata, jos esimerkiksi perheenjäsen sairastuu kotimaassa.
-Joskus joku päättää palata, jos turvapaikkapäätös viipyy kuukausia tai vuosia. Paluu on helpompi kuin vastaanottokeskuksessa asuminen.
Palaaja voi saada tukea
IOM tukee vapaaehtoisesti palaavaa avustamalla matkustusasiakirjojen hankinnassa ja avustamalla matkojen järjestämisessä.
-Myönnämme myös pitkäaikaistukea ja silloin palaajan tilannetta voi paremmin seurata. Muuten emme seuraa, mitä palaajille tapahtuu.
Tukea voi saada joko palveluna tai hyödykkeenä. Paikallinen IOM:N toimisto voi auttaa yrityksen perustamisessa tai työpaikan löytämisessä.
-Tukea voi käyttää myös koulutukseen tai lääkekuluihin.
Lähes kaikki tukea hakeneet ovat olleet tukikelpoisia.
Jörgensenin mukaan hanke on saanut positiivista palautetta muun muassa vastaanottokeskuksista. Jos ajatus kotiinpaluusta tulee mieleen, tieto siitä, miten toimitaan, on nyt kaikkien ulottuvilla.
-Paluu voi olla mahdollista parin, kolmen viikon kuluttua päätöksestä. Nopeamminkin, jos matkustusasiakirjat ovat kunnossa.
EU:n lisäksi hanketta rahoittaa maahanmuuttovirasto.