maanantai 21. maaliskuuta 2011

YLE: Konnunsuo mahdollisesti ongelmallinen vastaanottokeskuksen sijainniksi

YLE Etelä-Karjala: Konnunsuo mahdollisesti ongelmallinen vastaanottokeskuksen sijainniksi 21.3.2011

Pakolaisneuvonta pitää Lappeenrannan Tiurun vastaanottokeskuksen sijoittamista Konnunsuon vankilan tiloihin ongelmallisena. Maahanmuuttovirasto selvittää keskuksen tulevaa sijaintia parhaillaan.

Pakolaisneuvonnan Lappeenrannassa työskentelevän lakimies Heidi Huuskon mukaan entinen vankila ei olisi ihanteellinen paikka vastaanottokeskuksen asukeille.

- Vastaanottokeskuksissa on paljon henkilöitä, joilla on traumaattisia kokemuksia, kuten mahdollisesti laittomia vangitsemisia ja kidutuskokemuksia. Vankilamiljööseen siirtyminen ei välttämättä ainakaan helpota heidän tilannettaan, hän pohtii.

Syrjäinen sijainti mietityttää myös.

- Sieltä on hankala päästä itsenäisesti käymään kaupassa tai muuten aloittaa tavanomaista elämää. Se voi pahentaa niitä ongelmia mitä henkilöillä mahdollisesti taustansa vuoksi jo on. Sitä täytyy miettiä, kun ryhdytään tällaisia päätöksiä tekemään, Huusko sanoo.


Selvitystyö käynnissä

Päätöstä vastaanottokeskuksen sijoittamisesta Konnunsuolle ei ole vielä tehty.

Tulevaa sijaintia asiaa parhaillaan selvittävän Maahanmuuttoviraston ylitarkastaja Veikko Pyykkönen pitää Konnunsuota kuitenkin ykkösvaihtoehtona. Samaa mieltä on myös Tiurun vastaanottokeskuksen johtaja Jari Kähkönen, jonka mukaan tärkeintä on vastaanottokeskuksen säilyttäminen Etelä-Karjalassa.

Vastaanottokeskuksen asukkaille asiasta ei kuitenkaan ole kerrottu. Kähkösen mukaan ensin odotetaan lopullista päätöstä sijoituspaikasta.

Maahanmuuttoviraston selvitystyö valmistuu kevään aikana. Tiurun vastaanottokeskuksen toiminta lakkaa nykyisissä tiloissaan kesällä 2012.

Konnunsuon vankila-alue

- 358 ha maa-alueita

- noin 100 rakennusta, yhteensä noin 40 000 neliömetriä

- asuin-, maatalous- ja tuotantorakennuksia

- vankila perustettu vuonna 1918

- vankilan toiminta päättyy 2011

- sijainti noin 20 km Lappeenrannasta itään

____________________________________________________

YLE Etelä-Karjala: "Konnunsuon vankila sopisi turvapaikanhakijoille"

Lappeenrannan Tiurussa sijaitseva vastaanottokeskus tarvitsee uudet tilat kesällä 2012. Maahanmuuttovirasto selvittää parhaillaan Konnunsuon soveltuvuutta vastaanottokeskukseksi. Keskuksen johtaja pitää Konnunsuota parhaana vaihtoehtona.

Lappeenrannan Joutsenossa toimiva vastaanottokeskus on Suomen suurin ja vanhin. Vastaanottokeskuksen johtaja Jari Kähkönen pitää siirtymistä Konnunsuolta vapautuviin tiloihin hyvänä vaihtoehtona. Ensisijaista on hänen mukaansa vastaanottokeskuksen säilyttäminen Etelä-Karjalassa.

- Olemme käyneet nyt läpi maakunnasta löytyviä, vapaana olevia tiloja ja Konnunsuo on tällä hetkellä ainoa potentiaalinen vaihtoehto. Sieltä löytyisi riittävät majoitustilat 400 henkilölle ja toimintamme voisi jatkua siellä nykyisessä laajuudessaan, Kähkönen toteaa.

Konnunsuolta löytyisi mm. opetustoimintaan soveltuvia luokkatiloja sekä monipuoliset liikuntatilat. Peruskouluikäisiä kuljetettaisiin joko lähimpiin kyläkouluihin tai keskustaan.

- Lisäksi vankilan nykyisestä kirkosta tullaan riisumaan uskonnolliset tunnukset ja se voisi jatkossa palvella kaikkia hiljentymisen paikkana, Kähkönen kertoo.

Vankilahistoria ei muodostaisi vastaanottokeskukselle taakkaa

Vastaanottokeskuksen johtaja Jari Kähkönen ei pidä toiminnan siirtämistä entisiin vankilan tiloihin ongelmallisena.

- Tietenkin kaikki vankilan tunnusmerkistö riisuttaisiin. Eli kalterit ja piikkilanka-aidat lähtisivät pois ja tilat muutettaisiin käyttöömme soveltuviksi. Tämä ei olisi enää vankila, vaan vapaa vastaanottokeskus. Ja uskon, että henkilökuntamme pystyy kahden vuosikymmenen kokemuksella luomaan paikkaan inhimillisen ilmapiirin, Kähkönen miettii.

Konnunsuon vankilan huono kunto on saanut osakseen kovaa kritiikkiä. Vankilan huonokuntoisimpaan vanhaan sellirakennukseen, jossa myös vessattomat paljusellit ovat, ei vastaanottokeskuksen toimintaa olla kuitenkaan siirtämässä.

Sen sijaan uusi naisosasto ja vastapäinen sellirakennus tulisivat palvelemaan myös vastaanottokeskuksen asiakkaita majoitustiloina.

- Sellirakennuksiin sijoitettaisiin lähinnä yksinäisiä miehiä tai muita yksin tulevia. Perheet sen sijaan sijoitettaisiin vankilan henkilökunnan käytössä olleisiin vanhoihin puutaloihin, Kähkönen kertoo.

Konnunsuon kaukainen sijainti ratkeaa kyydityksillä

Lappeenrannassa sijaitsevalla Konnunsuolla ei ole toimivia kauppoja eikä kouluja. Lähin taajama, Joutseno sijaitsee 15 kilometrin päästä Konnunsuosta. Lappeenrannan keskustaan on matkaa yli 20 kilometriä.

Kähkösen mukaan tilanne ei poikkeaisi jo olemassa olevista vastaanottokeskuksista, sillä nekään eivät sijaitse kaupungin keskustoissa.

- Nykyisin järjestämme asiakkaille kahdesti kuussa kyydin kauppoihin ja uskon, että kyydityksien avulla voitaisiin kompensoida etäisyyksiä jatkossakin. Tämä sijainti on mielestäni triviaali kysymys.

Tila ei sovellu pitkäaikaiseen oleskeluun

Maahanmuuttopolitiikan pitkäaikainen asiantuntija Heikki von Herzen suhtautuu vastaanottokeskuksen vankilan tiloihin sijoittamiseen lähtökohtaisesti varauksella.

- Sitä voi miettiä, että miten tilat jotka eivät kuntonsa puolesta vangeillekaan soveltuneet, sopivatkin nyt turvapaikanhakijoille. Kyllä se ajan arvomaailmaa kuvaa, von Herzen miettii.

Hänen mukaansa Konnunsuon vankilan tilat vastaavat kuntonsa puolesta vastaanottokeskuksen tarpeita. Tilat ovat hänen mukaansa yllättävän hyvässä kunnossa, jopa paremmassa kuin Tiurun nykyisessä vastaanottokeskuksessa.

- Mitä lyhyempi oleskelun kesto on, sitä vähemmän voidaan tiloilta vaatia. Mutta odottavan aika on pitkä, eli jos odotusajat venyy pidemmiksi, tarvitsee myös tiloja kohentaa, von Herzen aprikoi.

Juuri pitkiksi venyneet odotusajat ovatkin olleet vastaanottokeskusten ongelma. Myös Tiurussa päätösten odottaminen saattoi venyä parin kuukauden suositellusta ajasta yli vuoteen. Tähän on kuulemma tulossa muutos.

- Nyt ollaan tätä turvapaikanhakuprosessia tehostamassa ja tavoitteena olisi 3 - 6 kuukauden odotusaika. Tästä Konnunsuostakin tulisi todella vain läpikulkupaikka, ns. transito-keskus, jossa ei vuoden jaksoja vietettäisi, Kähkönen kertoo.