torstai 24. maaliskuuta 2011

HS: Romanileiri häädetään Kalasatamasta

Helsingin Sanomat: Romanileiri häädetään Kalasatamasta 23.3.2011
Kaleva: Pelastuslaitos häätää Helsingin Kalasataman romanit 24.4.2011

Sosiaalikeskus Sataman pihalla Kalasatamassa yöpyvät Romanian romanit häädetään torstaiaamuna. Syynä häätöön on paikan puutteellinen paloturvallisuus.

– Olen ilmoittanut, että torstaina kello 10:een mennessä pihan majoitustilojen pitäisi olla tyhjiä tai sitten ryhdymme toimenpiteisiin, sanoo Helsingin pelastuslaitoksen palotarkastaja Jukka Laiho.

Pelastuslaitoksen viime perjantain arvion mukaan pihalla tarvittaisiin ympärivuorokautinen valvonta palovaaran vuoksi, mutta sitä kaupunki ei ole järjestänyt. Vapaa liikkuvuus ry:n aktiivin Markus Himasen mukaan pihalla yöpyvät romanit olisivat yhä halukkaita parantamaan turvallisuusasioita. Himanen kuuli häädöstä keskiviikkona alkuillasta.

– Olisi kiinnostava tietää, mitä pelastuslaitos ajattelee, että mihin nämä ihmiset menevät ja missä he yöpyvät häädön jälkeen. Häätö ei ainakaan romanien turvallisuutta paranna, Himanen sanoo.

Tilannetta yritetään ratkoa vielä torstaiaamuna ennen pelastuslaitoksen saapumista, kun sosiaalikeskuksella pidetään neuvottelutilaisuus. Siihen osallistuu romanien ja romaneita tukevien aktiivien lisäksi virkamiehiä, Helsingin Diakonissalaitoksen väkeä ja poliitikkoja. Romanien tilannetta puidaan myös Helsingin kaupunginhallituksessa ensi maanantaina.

Noin kaksikymmentä romania yöpyy vielä keskiviikon ja torstain välisen yön sosiaalikeskuksen pihalla. He palasivat Kalasatamaan maanantaina Rastilan leirintäalueelta, jossa kaupunki maksoi heidän majoituksensa viikonlopun ajan.

______________________________________________________

Ilta-Sanomat/STT: Romanit aiotaan häätää Kalasatamasta


Sosiaalikeskus Sataman edustalla Helsingin Kalasatamassa yöpyvät ulkomaiset romanit uhataan häätää tänä aamuna.
Vapaa liikkuvuus -verkoston mukaan Helsingin pelastuslaitos on ilmoittanut, että mikäli romanileirissä majoittuminen ei ole loppunut torstaiaamuun kello 10:een mennessä, pelastuslaitos ryhtyy toimenpiteisiin.

Käytännössä tämä voi tarkoittaa, että alueella majoittuvat henkilöt poistetaan poliisivoimin.

Syynä häätöön on leirin puutteellinen paloturvallisuus.

Vapaa liikkuvuus -verkosto haluaisi, että kaupunki järjestäisi romaneille majoituksen siihen asti, kunnes kaupunginhallitus päättää romanien majoituksesta.

Kaupunginhallitus päätti maanantaina, että se ottaa asiaan kantaa huhtikuun lopulla, kun se on saanut kerjäläistyöryhmän selvityksen siitä, miten asiassa voitaisiin edetä.

Väliaikainen majoitus on Vapaa liikkuvuus -verkoston mukaan luvattu ottaa käsittelyyn kaupunginhallituksen kokouksessa ensi maanantaina.

Sosiaalikeskus Sataman pihalla on maaliskuussa yöpynyt kymmenkunta romania. Lauantaina heidät siirrettiin kahdeksi yöksi mökkimajoitukseen Rastilan leirintäalueelle, mutta he ovat palanneet leiriin.

______________________________________________________Kaleva/STT: Pelastuslaitos häätää Helsingin Kalasataman romanit

Pelastuslaitos aikoo häätää Helsingin Kalasatamassa yöpyvät romanit tänään aamupäivällä. Pelastuslaitoksen mukaan syynä on puutteellinen paloturvallisuus.

- Äärimmäisen harvoin näkee niin vaarallisia virityksiä. Emme missään nimessä voi antaa kenenkään olla sellaisissa oloissa, sanoo Pelastuslaitoksen riskienhallintapäällikkö Simo Wecksten.

Siitä ei ole tietoa, minne romanit aikovat häädön jälkeen majoittua.

Vapaa liikkuvuus -verkoston mukaan Sosiaalikeskus Sataman pihalla oli aamulla parikymmentä romania.

- He ovat sanoneet, ettei heillä ole paikkaa, minne mennä, kertoo verkoston edustaja Markus Himanen.

Hänen mukaansa tilanne paikan päällä oli rauhallinen.

Pelastuslaitoksen Weckstenin mukaan alue on tarkoitus sulkea niin, ettei sinne pääse leiriytymään uudelleen. Tarvittaessa leiri tyhjennetään poliisin avulla.