perjantai 25. maaliskuuta 2011

Demari: Tutkijat Soinin Suomesta: Vertautuu lähinnä Italiaan

Demari/STT: Tutkijat Soinin Suomesta: Vertautuu lähinnä Italiaan 25.3.2011
Magma: Liikkeitä laidasta laitaan - Populismin nousu Euroopassa (pdf)
Svenska YLE: Populismens frammarsch granskas i ny rapport 25.3.
HBL: "Skräller Soini är inget sig likt längre" 26.3.

Perussuomalaisilla on edessään paluu pieneksi puolueeksi, tai muussa tapauksessa Suomi muuttuu pysyvästi. Näin arvioi kaksi tutkijaa eurooppalaista populismia koskevassa kirjassa Liikkeitä laidasta laitaan.

Kirjoittajat hahmottavat perussuomalaisille neljä kehitysvaihtoehtoa. Yhdessä suuri vaalivoitto jää toteutumatta, kahdessa puolue hajoaa sisäisiin ristiriitoihin ja neljännessä Timo Soinista tulee pääministeri.

- Maahanmuuttovastainen liikehdintä ja avoin rasismi linkittävät Suomen lähinnä Italiaan, Hollantiin, Tanskaan ja Unkariin. Näyttää siltä, että Suomi on muuttunut pysyvästi, kirjoittajat hahmottelevat Soinin Suomea.

Keskustan poliittisen valmistelun ja tutkimustoiminnan päällikkö Karina Jutila ja ajatushautomo Magmassa yhteiskunta-analyysistä vastaava Björn Sundell näkevät perussuomalaisten menestyksen suurimpina selittäjänä vaalirahakohun. Myös presidentin- ja eurovaalien suma on antanut Soinille tilaisuuden päästä julkisuuteen.

Perussuomalaiset ovat nousseet samaan aikaan maahanmuuttokriittisen ja rasistisen keskustelun lisääntymisen kanssa.

Kirjoittajat toteavat, että Soini kyllä sanoutui irti rasismista näyttävästi eduskunnassa ulkomaalaislain käsittelyn yhteydessä helmikuussa 2009. Samalla he huomauttavat, että silloin puolueen kannatus oli kymmenen prosenttiyksikköä alhaisempi.

_______________________

Magma: Populismin nousu Euroopassa

Ääriliikkeet ja poliittinen populismi ovat lisänneet kannatustaan eri maissa. Kyse on rajat ylittävästä ilmiöstä. Populismin alla on selvästi toisistaan poikkeavia liikkeitä ja puolueita. Ideologioissa, tavoitteissa, toimintatavoissa ja ääriliikkeiden esittämissä uhkakuvissa on eroja, mutta myös yhtäläisyyksiä.

Ajatuspajat e2, Magma ja Visili ovat yhdessä julkaisseet raportin Liikkeitä laidasta laitaan - Populismin nousu Euroopassa, jossa käsitellään myös Suomen ja muiden Pohjoismaiden tilannetta.

__________________________________________________

HBL: "Skräller Soini är inget sig likt längre" 26.3.2011

Perussuomalaisilla on luultua enemmän yhteistä Euroopan muukalaisvihamielisten ääripuolueiden kanssa. Asettakaa Timo Soini tästä vastuuseen, vaativat tutkijat tuoreessa raportissa.
[...]
Ääriliikkeiden ja populismin kasvualusta on suotuisa koko Euroopassa ja perussuomalaisilla on luultua enemmän yhteistä avoimen muukalaisvihamielisten puolueiden kanssa, sanoo Jutila.
[...]
- On huomiota herättävää, kuinka nopeasti kaikki on tapahtunut. Esimerkiksi aiemmin niin suvaitsevainen Hollanti on nopeasti muuttunut itsekkääksi yhteiskunnaksi, toteaa Sundell.

Ruotsalaisen toimittajan ja kirjailjan Lisa Bjurwaldin lokakuinen artikkeli äärioikeiston esiinmarssista Euroopasta on käännetty suomeksi. Bjurwald vetoaa toimittajiin, että nämä eivät päästäisi populistipuolueiden johtajia helpolla, vaikka he Ruotsissa ja Suomessa ovat salonkikelpoisia, eivätkä kulje natsiunivormuissa ja huuda kaduilla.
- Sofistikoitunutta uhkaa on vaikeampi kohdata, mutta vetäkää heidät vastuuseen heidän kannattajiensa ja jäseniensä tekemisistä. Ruotsidemokraateillahan on ollut läheisiä yhteyksiä Saksan äärioikeistoon. Ottakaa tämä vakavasti.

Ennen EU-vaaleja Timo Soini irtisanoutui selvästi kaikenlaisesta rasimista, mutta se ei estä häntä hyväksymästä selkeän muukalaisvihamielisiä ehdokkaita puolueen listoille. Näin ne, jotka syyttävät maahanmuuttajia ongelmistaan, löytävät poliittisen kotinsa perussuomalaisista. (käännös)

______________________________________________________

Svenska YLE: Populismens frammarsch granskas i ny rapport 25.3.2011

- On huolestuttavaa, kuinka nopeasti maat muuttuvat, kun populismi on saanut vahvan aseman. Me olemme esimerkiksi Tanskassa ja Hollannissa nähneet, kunka populismi on muuttanut suvaitsevan maan suvaitsemattomaksi. Tällainen kehitys voi tapahtua muutamassa vuodessa. Toivotaan, että sellaista ei tapahdu Suomessa, sanoo Sundell.

Hallitus, jossa perussuomalaiset olisivat mukana, saisi politiikan näyttämään hyvin erilaiselta, arvelee Sundell.

- Olemme jo saaneet siitä esimakua keskustelussa siitä, pitäisikö Suomen olla mukana auttamassa pulaan joutuneita euromaita. Suomen yhteistyöstä euroalueella tulee paljon vaikeampaa, jos perussuomalaiset ovat hallituksessa, sanoo Sundell.

Leviämisen vaara

Sundellin mukaan tiedotusvälineiden uutisoinnin erot ovat Suomen ja Ruotsin välillä olleet suuria. Ruotsissa median kritiikki ruotsidemokraatteja vastaan on ollut terävää - Suomessa perussuomalaisia käsitellään kuin pikanttia politiikan väriläiskää.

-Se on hieman naiivia. Pitäisi analysoida yksittäisten jäsenien, ehdokkaiden ja bloggaajien lausuntoja, ja nähdä, missä on muukalaisvihamielisyyttä ja suvaitsevaisuuden puutetta, sanoo Sundell. On vaarallista, jos äänenpainot leviävät perussuomalaisista muihin puolueisiin.
[...]
Bjurwald korostaa lisäksi tiedotusvälineiden roolia, kun ne nostavat esille äärioikeistoa ja populistisia puolueita.

- Tärkeintä on, ettei niiden anneta sanella keskustelun ehtoja. Toimittajilla on uskomattoman tärkeä tehtävä, mitä tulee näiden puolueiden salaisen agendan paljastamiseen. Tähän tarvitaan paljon kovempaa tutkimusta kuin tavallisten puolueiden kohdalla. (käännös)