maanantai 21. maaliskuuta 2011

HS: Romanileiri vietti pari yötä Rastilassa

Helsingin Sanomat: Romanileiri vietti pari yötä Rastilassa 21.3.2011

Sosiaalikeskus Sataman pihalle majoittuneet romanit häädettiin Kalasatamasta lauantaina. Kaupunki tarjosi heille kahdeksi yöksi mökkimajoituksen Rastilan leirintäalueella. Jatkosta päätetään maanantaina.

Sosiaalikeskus Sataman tiloihin Kalasatamaan tehtiin perjantaina palotarkastus. Palotarkastaja totesi, että Vapaa Katto ry:n vuokraaman talon pihalla ei saa yöpyä ilman ympäri vuorokautista valvontaa. Pihalla oli majoittuneena asuntovaunuihin kymmenkunta Romanian romania.

Pelastuslaitoksen mukaan talosta ulos asuntovaunuihin vedetyt sähköjohdot eivät olleet turvallisia.

Nuorisoasiainkeskus värväsi perjantain vastaiseksi yöksi VPK:laisia vartioimaan aluetta, mutta ei suostu enää jatkossa järjestämään ja maksamaan asiaa, joka ei heille kuulu.

- Tämä olisi meille ihan kohtuutonta, toteaa nuorisoasiainkeskuksen osastopäällikkö Leena Ruotsalainen.

Lopulta romanit saivat luvan yöpyä alueella lauantaihin. Sen jälkeen heidät majoitettiin mökkeihin Rastilan leirintäalueelle, kaupungin laskuun.

- Mutta se ei tullut hirveän kalliiksi. Varasimme neljä neljän hengen mökkiä. Yksi maksoi 57 euroa yöltä, Ruotsalainen kertoo.

Sopimus irti suunniteltua aikaisemmin

Kiinteistövirasto irtisanoi helmikuussa nuorisoasiainkeskuksen vuokrasopimuksen Kalasatamassa. Alkuperäinen aikataulu olisi ollut ensi vuoden alussa, mutta nyt vuokrasopimus on päättymässä toukokuun lopussa. Lisäksi kaupungin ympäristökeskus on määrännyt, että keskuksen piha-alue on siivottava tyhjäksi huhtikuun puoliväliin mennessä tai kun lumet ovat sulaneet. Rakennuksen viereiselle tontille on avattu muun muassa kahvila ja huoltoasema.

Tilanne on kaikessa hiljaisuudessa kiristynyt virastojen välillä.

Ruotsalainen myöntää, että painostusta on ollut ilmassa. Nuorisolautakunnan puheenjohtaja Emma Kari sen sijaan lataa suoraan, että nuorisoasiainkeskus on jätetty yksin romaniongelman kanssa.

- Ei nuorisoasiainkeskuksen pitäisi joutui virastoksi, joka hoitaa tätä asiaa. Kaupungin toiminta nuorisoasiainkeskusta kohtaan on ajoittain ollut asiatonta. Ei voi olla niin, että koko muu organisaatio kieltäytyy auttamasta ja yksi yrittää auttaa. Toivoisimme, että se taho, jolle nämä asiat kuuluvat, alkaisi itse hoitaa niitä, Kari toteaa ja viittaa sosiaalivirastoon.

Sosiaaliviraston johtava asiantuntija Jarmo Räihä ei suostu vielä kertomaan viraston tulevista suunnitelmista asian suhteen, mutta toteaa kuitenkin, että leireillä ongelmaa ei ratkaista.

- Laillisen leirin viereen tulee aina laiton leiri. Tästä on kokemuksia muualta Euroopasta. Huhtikuun loppuun mennessä olemme tekemässä kaupunginjohtajalle esitystä ja linjausta, miten asian kanssa edetään, Räihä kertoo romanityöryhmän terveisiä.

Räihä muistuttaa kuitenkin, että suunnitelmien toteutuminen kaipaa poliittista päätöksentekoa. Sosiaaliviraston ehdottama toiminta tulee ”rakentumaan Diakonissalaitoksen toiminnan ympärille”.
Diakonissalaitos on avaamassa maalis-huhtikuun taitteessa lähinnä Romanian romaneita palvelevan neuvontapisteen päihteiden käyttäjien entisen päiväkeskuksen tiloihin Pääskylänrinne 5:een. Apua tarjotaan kaikille vapaan liikkuvuuden nimissä Suomeen tulleille EU:n kansalaisille.

Uudet tilat haussa

Ruotsalaisen mukaan nuorisoasiainkeskus etsii Vapaa Katto ry:lle korvaavia tiloja.

- Erilaisia vaihtoehtoja on ollut, mutta tilat eivät ole olleet käyttökelpoisia monista eri syistä.

Tavoitteena on, että uudet tilat löydetään kesäkuun alkuun mennessä eli samaan aikaan kun vanhojen tilojen vuokrasopimus Kalasatamassa loppuu. Uuden paikan sijainnille on tiettyjä reunaehtoja, kuten esimerkiksi, että tilat olisi löydyttävä hyvien liikenneyhteyksien päästä.

Vapaa Katto ry pitää yllä muun muassa kahvilaa, pyöräpajaa sekä järjestää erilaisia teema- ja bändi-iltoja.

______________________________________________

YLE Helsinki: Helsinki ei maksa romanien majoituksia

Helsingin kaupunki aikoo pitää kiinni siitä, ettei se jatkossa maksa romanien majoituksia. Kalasatamasta häädetyt 15 romania majoitettiin perjantaina viikonlopuksi Rastilan leirintäalueelle kaupungin laskuun.

Kaupunki nojautuu asiassa EU:n vapaan liikkuvuuden direktiiviin. Sen mukaan toisen jäsenmaan kansalainen voi olla maassa kolme kuukautta, mutta omakustanteisesti, sanoo Helsingin sosiaaliviraston johtava asiantuntija Jarmo Räihä.

- Meillä on nyt se linjaus, että tästä päivästä lähtien heidän pitäisi hoitaa majoittumisensa täällä itse. Romanien matkojen kustantaminen pois maasta on hätäratkaisu. Lähtökohta on se, että henkilöt maksavat myös omat matkansa itse. Me teemme huhtikuun loppuun menneesä toimintasuunnitelman kaupunginjohtajalle ja siinä on keskiössä Diakonissalaitoksen perustama päiväkeskus, josta he saavat apua ja informaatiota, Räihä toteaa

______________________________________________________

Iltalehti/STT: Romaneja pallotellaan paikasta toiseen Helsingissä

Kalasatamaan saapuneet romanit häädettiin mökkimajoitukseen leirintäalueelle.

Ulkomaisten romanien majoitus on muodostunut Helsingille vaikeasti ratkaistavaksi pulmaksi. Syksyllä Helsinki maksoi Romanian romaneille lentolippuja kotimatkaa varten, mutta maaliskuussa Kalasatamaan nousi uusi romanileiri.

- Romanien saapuminen on vähän kuin talven tulo: se tulee joka vuosi yllätyksenä, vaikka kaikki tietävät että se on tulossa, kuvaa Helsingin nuorisolautakunnan puheenjohtaja Emma Kari (vihr).

Hänen mukaansa Helsingissä pitäisi olla jokin paikka, jonne tulijat ohjataan.

-On aivan selvää, että maailma on muuttunut ja tämä on sellainen ilmiö, joka ei tule häviämään.

Helsingin kaupungin sosiaaliviraston johtava asiantuntija Jarmo Räihä puolestaan painottaa, että jokaisen Suomeen tulijan pitäisi itse huolehtia majoittumisestaan.

- EU:ssa on vapaa liikkuvuus. Henkilö voi olla toisessa jäsenmaassa kolme kuukautta työnhaussa tai vastaavassa, mutta ei toisen jäsenmaan kustannuksella, asuttamana tai muuten toimeentulotuella. Kyllä tuo on lähtökohta.

Erikoinen työnjako

Kalasataman kaupunginosassa sijaitsevaa Sosiaalikeskus Satamaa hallinnoi nuorisoasiainkeskus.

- Nuorisoasiankeskus on jätetty Helsingissä täysin yksin romanien majoitusongelman kanssa. On kieltämättä vähän omituinen työnjako kaupungissa, että nuorisoasiankeskus on romanivastaava viranomainen, sanoo Kari.

Kalasatamaan saapuneet kymmenkunta romania majoittuivat Sosiaalikeskus Sataman pihalle, kunnes heidät häädettiin lauantaina kahdeksi yöksi mökkimajoitukseen Rastilan leirintäalueelle.

Emma Karilla ja Jarmo Räihällä on erilainen käsitys siitä, voivatko romanit palata asumaan Kalasataman leiriin.

- He eivät voi palata sinne. Siitä on viranomaispäätös, että pihassa ei voi asua ilman ympärivuorokautista valvontaa, sosiaaliviraston Räihä korostaa.

Nuorisolautakuntaa johtava Kari ei usko, että ainakaan Sosiaalikeskus Sataman nuoret häätäisivät romaneja pihaltaan.

- Nuorten lähtökohtana on ollut, että niin kauan kuin romaneille ei ole osoitettu mitään muuta paikkaa, nuoret eivät heitä Sataman pihalta käännytä.

- Kun näitä romanileirejä on meillä aiemmin purettu, poliisit ovat ohjanneet heidät esimerkiksi sillan alle. Jos puretaan asumuksia sillä perusteella, että ne eivät ole asumiskelpoisia, en millään tavalla ymmärrä, miten sillan alla on sitten parempi, Kari vertaa.