maanantai 28. maaliskuuta 2011

MTV3: Romaneille tarjottu paikkoja Hietaniemen palvelukeskuksesta

MTV3: Romaneille tarjottu paikkoja Hietaniemen palvelukeskuksesta 28.3.2011
Sanna Vesikansa: Leiri ei ratkaise romanien köyhyyttä (blogi)

Helsingin kaupunki on tarjonnut Kalasatamasta häädettäville romaneille majoitusvaihtoehtoa Hietaniemen palvelukeskuksesta.

Helsingin kaupunki ohjaa yleisesti väliaikaista majoitusta tarvitsevia Hietaniemeen.

— Tilanne on ennallaan. Kyseessä on toisen EU-maan kansalaisia, joten heille pitäisi järjestää tilapäismajoitus, sanoo Jarmo Räihä, Helsingin sosiaaliviraston johtava asiantuntija.

Räihän mukaan osa romaneista etsii itse tilapäismajoitusta. Helsingin kaupunki ei näillä näkymin hanki romaneille asutusta, eikä maksa kenellekään matkoja pois Suomesta.

— Tämä on linjaus tällä hetkellä. Onneksi mukana ei ole lapsia, eikä akuutin avun tarvetta.

Pelastustoimen päätöksellä Kalasataman leiri tyhjennetään alkuviikon aikana. Helsingin kaupunginhallitus käsittelee romanitilannetta kokouksessaan tänään illalla.

_____________________________________________

Iltalehti/STT: Kalasataman romanit saivat taas jatkoajan

Helsingin kaupunginhallitus ei löytänyt maanantaina ratkaisua Kalasatamassa majoittuvien romaneiden kohtaloon.

Sosiaaliviraston johtavan asiantuntijan Jarmo Räihän mukaan romanien majoittamisesta ei tehty vielä mitään päätöksiä.

Parikymmentä romania on asunut viikonlopusta asti Sosiaalikeskus Sataman tiloissa Kalasatamassa. Heidän oli määrä lähteä rakennuksesta maanantaina, mutta majoitus jatkuu nyt ainakin tiistaiaamuun.

- Katsotaan tiistaina ihan yksilö yksilöltä, mikä heidän tilanteensa on, sanoi Räihä.

Räihän mukaan kaupunki ei ole enää järjestämässä romanikerjäläisille mitään majoitusta tai matkarahoja kotiin.

- He ovat EU-kansalaisia ja heillä on oikeus oleskella kolme kuukautta toisessa jäsenmaassa omalla kustannuksellaan. Helsingin kaupunki ei ole järjestämässä sen kummempaa heille. Hietaniemen palvelukeskus on viimeinen paikka, jonne he voivat mennä, mutta epäilen että he eivät sinne hakeudu, Räihä sanoo.

Osa lähtemässä kotiin

Osa romaneista on jo ilmoittanut lähtevänsä takaisin kotiin Kalasatamasta häädön takia. Muutamat ovat saaneet tilapäismajoitusta omista yhteisöistään.

Aiemmin romanit pitivät leiriä rakennuksen pihalla. Pelastuslaitos kuitenkin raivasi pihan torstaina, sillä se piti leirin sähköviritelmiä vaarallisina. Pelastuslaitoksen mielestä sosiaalikeskuskaan ei sovi pidempiaikaiseen asumiseen, koska rakennus ei ole paloturvallinen.

Räihän mukaan kaupunginhallitus tekee varsinaisia päätöksiä asiasta aikaisintaan huhtikuun lopulla.

____________________________________________

Sanna Vesikansa: Leiri ei ratkaise romanien köyhyyttä (blogi)

Kaupunginhallitus pohtii tänään, missä Kalasatamassa leiriytyneet ja kaupungissa muualla oleskelevien Romanian romanit voisivat asua.

Tärkein kysymys on, miten Helsinki jatkossa päättää romaniasioista. Nyt päätökset ovat olleet tempoilevia, koska kysymystä on käsitelty turvallisuusasiana. Romanien kanssa toimineet kansalaisjärjestöt ja vaaleilla valitut poliitikot eivät ole olleet ryhmässä mukana.

Se näkyy. Kerjäläisten tulo Helsinkiin ja miten asia pitäisi hoitaa on äärimmäisen vaikea kysymys. Päätöksentekoon tarvitaan erilaisia näkökulmia.

Asuin kaksi vuotta kaupungissa, missä oli Unicefin uusimman laskelman mukaan 2000 lapsikerjäläistä. Aikuisten kerjäläisten määrä vaihteli sen mukaan, miten innokkaasti hallitus heitä hääti takaisin maakuntiin. Määrä oli joka tapauksessa kymmeniä tuhansia kerjäläisiä. Ehkä tuo kokemus Addis Abebassa jätti jälkensä. En minäkään halua Helsinkiin kadunkulmassa hytisevistä vanhoista naisista. Halu etsiä yksinkertaista ratkaisua on meissä kaikissa, sillä Suomen lintukodon viattomuus oli ainutlaatuista.

Mutta niitä yksinkertaisia ratkaisuja ei ole.

Kerjäläisyyden kieltäminen ei poista köyhyyttä, vaan lakaisee köyhyyden silmistämme.

Romaniaaa pitää vaatia vastuuseen omista kansalaisistaan ja EU-rahojen käytöstä romanien elinolojen parantamiseen. Silti vastuun sälyttäminen yksinomaan Romanialle, EU:n köyhimmälle maalle, ei ole vastuullista politiikkaa. Kovaa poliittista painostusta tarvitaan – myös Suomelta.

Suomen on toimittava samaan suuntaan, mitä vaadimme Romanialta, Bulgarialta ja EU:lta. Kaiken politiikan on pyrittävä romanien integraatioon.

Tämän vuoksi leirikään ei ole hyvä ratkaisu. Se voi toimia hätälaastarina, kun Kalasataman rakennustyömaa jyrää Sosiaalikeskus Sataman tontin. Leiri on kuitenkin erillinen saareke tästä yhteiskunnasta.

Parasta romanipolitiikkaa olen nähnyt Alhovuoren ennakkoluulottomalta yrittäjältä, joka on työllistänyt lukuisia romaneja – ja ollut ilmeisen tyytyväinen työn tulokseen.

Diakonissalaitoksen pian käynnistämä päiväkeskus on hyvää politiikkaa. Neuvonta, ohjaus, mahdollisuus peseytymiseen ja vaatteiden pesuun vie eteenpäin tavoitetta, että romanit voivat työllistyä ja olla osa yhteiskuntaa.

Ja hätämajoitukseen on Suomen ilmasto-oloissa oltava jatkuva valmius. Kukaan ei saa kuolla Helsingin kaduille kylmään.