keskiviikko 30. maaliskuuta 2011

YLE: Ympärileikkauksen teettäneiden vanhempien syytteet nurin hovissa

YLE Uutiset: Ympärileikkauksen teettäneiden vanhempien syytteet nurin hovissa 30.3.2011

Helsingin hovioikeus on hylännyt syytteet jutussa, joka koski ympärileikkauksen teettämistä poikavauvalle. Käräjäoikeus oli tuominnut vauvan vanhemmat sakkoihin yllytyksestä pahoinpitelyyn. Leikkauksen suoritti keväällä 2008 englantilainen rabbi, joka ei ole laillistettu lääkäri Suomessa.

Hovioikeus vapautti kummankin vanhemman käräjäoikeuden määrämäästä 40 päiväsakon rangaistuksesta. Heidän ei myöskään tarvitse maksaa pojalle korvausta kivusta ja särystä.

Hovioikeus katsoi, että vanhempien on ollut vaikeaa mieltää menettelyään rangaistavaksi pahoinpitelyksi tai yllytykseksi siihen, koska ympärileikkaukset on pitkään käytännössä sallittu ja oikeustila on ollut epäselvä.

Suomessa ei ole ympärileikkausta koskevaa lainsäädäntöä. Hovioikeus huomautti, että tapahtumahetkellä Suomessa ei ollut poikien ympärileikkauksen suorittamiseen liittyvää oikeuskäytäntöäkään. Ympärileikkausperinteen on eräänlaisen tapaoikeudellisen hyväksynnän perusteella sallittu jatkuvan.

Rabbi leikkasi viikon ikäisen pojan juutalaisen seurakunnan tiloissa Helsingissä keväällä 2008. Poika joutui sairaalahoitoon leikkauksen seurauksena saamansa verenvuodon takia.

Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun juutalaispojan ympärileikkauksesta on Suomessa nostettu pahoinpitelysyyte.

Käräjäoikeus oli katsonut pahoinpitelyn tunnusmerkkien täyttyvän, koska toimenpiteessä ei käytetty kivunlievitystä. Vanhempien menettelyä luonnehdittiin yllytykseksi, koska he eivät itse suorittaneet leikkausta.

Korkein oikeus linjasi syksyllä 2008, että uskonnollisiin ja sosiaalisiin syihin perustuva ja lääketieteellisesti tehty ympärileikkaus ei ole rikos. KKO:n ennakkotapauksessa leikkauksen tekijä oli lääkäri ja muun muassa kivunlievityksestä huolehdittiin asianmukaisesti.