torstai 24. maaliskuuta 2011

HS: Romanit saavat jäädä Kalasatamaan maanantaihin asti

Helsingin Sanomat/STT: Romanit saavat jäädä Kalasatamaan maanantaihin asti 24.3.2011

Sosiaalikeskus Sataman edustalla Helsingin Kalasatamassa yöpyvät ulkomaiset romanit saavat jäädä nuorisiasiainkeskuksen tiloihin maanantaihin asti. Tulloin Helsingin kaupunki miettii asiaa uudelleen, kertoi paikalla ollut Sdp:n kaupunginvaltuutettu Tuomas Wallgren.

Helsingin pelastuslaitos saapui Kalasatamaan torstaina aamupäivällä, ja paikalta päätettiin poistaa yksi palovaarallinen asuntovaunu. Myös mielensoittajien pystyttämä barrikadi purettiin, jotta alueelle pääsisi pelastusajoneuvoilla.

Pelastuslaitos ilmoitti aiemmin, että mikäli romanileirissä majoittuminen ei ole loppunut torstaiaamuun kello 10:een mennessä, pelastuslaitos ryhtyy toimenpiteisiin. Alueella majoittuvat henkilöt voitaisiin esimerkiksi poistaa poliisivoimin.

Syynä häätöön on leirin puutteellinen paloturvallisuus. Esimerkiksi asuntovaunujen välillä pitäisi olla vähintään neljä metriä tilaa. Sosiaalikeskus Sataman sisällä on muun muassa rikkinäisiä jääkaappeja ja esteitä poistumisteille.

Romanien häätöä oli saapunut seuraamaan myös suuri joukko median

Romanit, nuorisoasiainkeskus ja Vapaa liikkuvuus -verkosto pyrkivät vielä neuvottelemaan vaihtoehdoista pelastuslaitoksen kanssa. Romanit ovat ehdottaneet, että heille myönnettäisiin noin 40 neliömetrin kokoinen parkkialue, jossa ei olisi sähköjä. Romanit sanovat, että säiden lämmetessä he voivat nukkua autoissaan.

Nuorisolautakunnan puheenjohtajan Emma Karin (vihr) mukaan kaupungin pitäisi antaa majoittua Sataman edustalla kesäkuun alkuun asti. Heille tulisi järjestää koulutusta paloturvallisuusasioista, jotta he kykenisivät itse vahtimaan leirin turvallisuutta.

Vapaa liikkuvuus -verkosto haluaisi, että kaupunki järjestäisi romaneille majoituksen siihen asti, kunnes kaupunginhallitus päättää romanien majoituksesta. Kaupunginhallitus päätti maanantaina, että se ottaa asiaan kantaa huhtikuun lopulla, kun se on saanut kerjäläistyöryhmän selvityksen siitä, miten asiassa voitaisiin edetä.

Väliaikainen majoitus on Vapaa liikkuvuus -verkoston mukaan luvattu ottaa käsittelyyn kaupunginhallituksen kokouksessa ensi maanantaina.

Sosiaalikeskus Sataman pihalla on maaliskuussa yöpynyt kymmenkunta romania. Lauantaina heidät siirrettiin kahdeksi yöksi mökkimajoitukseen Rastilan leirintäalueelle, mutta he ovat palanneet leiriin.

____________________________________________________

Kansan Uutiset: Väliaikaisratkaisu yli viikonlopun: Romanit pihalta kellariin

Sosiaalikeskus Sataman pihassa majoittuneita romaneja uhannut häätö ei toteutunut torstaina.

Pitkin päivää Helsingin Kalasatamassa jatkuneiden neuvonpitojen tuloksena päädyttiin Romaniasta tulleiden romanien majoittamisessa väliaikaisratkaisuun.

Vapaa liikkuvuus –verkosto vaati, että kaupungin on järjestettävä romaneille majoitus siihen asti, kunnes kaupunginhallitus päättää heidän tilanteensa ratkaisemisesta.

Vaatimus toteutui – romanit majoittuvat viikonlopun ajaksi Sataman alakertaan.

– Pysyvä ratkaisu tämä ei voi olla. Odotamme, että kaupunginhallitus päättää, minne romanit voivat majoittua, sanoi Markus Himanen Vapaa liikkuvuus -verkostosta.

Mielenosoitus
Senaatintorilla

– Kaupungin johto ja kaupunginhallitus ovat pesseet kätensä ja kieltäytyneet tekemästä päätöstä romanien majoitustilanteesta.

Himanen pitää käsittämättömänä, että poliittisen päätöksen tekeminen on nyt ollut pelastuslaitoksen asiana.

Sosiaalikeskus ja Vapaa liikkuvuus -verkosto pitävät yritystä häätää romanit sosiaalikeskus Sataman pihalta on jälleen uutena osoituksena siitä, miten huonosti Helsingin kaupunki kohtelee Euroopan syrjityintä vähemmistöä. Ne järjestivät torstaina illan suussa mielenosoituksen romanien häätämistä vastaan Senaatintorilla.


Romaneille riittäisi
tieto luvasta olla

Sosiaalikeskuksen pihalla oli aamulla kymmeniä aktivisteja pelastuslaitoksen ilmoitettua aloittavansa romanien häätämisen. Pihalle majoittuneita romaneja on 20-30. Pelastuslaitos ilmoitti aiemmin, että sen ryhtyy toimenpiteisiin, mikäli romanileirissä majoittuminen ei ole loppunut torstaiaamuun kello 10:een mennessä.

Romanit olivat aamun neuvonpidossa valmiita luopumaan sähköstä, vessoista ja vedestä. Heille riittäisi tieto luvasta olla jossakin, se että he voivat asettua autoineen johonkin.

Romanit asuivat kaupungin kustannuksella kaksi yötä Rastilan leirintäalueen mökeissä, mutta he palasivat leiriinsä Sataman pihalla.

Pelastuslaitoksen vaatimuksesta romanit purkivat vaaralliset sähköviritelmät sekä veivät asuntovaunun ja autot kadulle.

Kaupunginhallitus ottaa
maanantaina kantaa

Helsingin kaupunginhallitus pohtii maanantain kokouksessaan väliaikaisratkaisua romanien majoittumiseen. Kaupunginhallitus on aikaisemmin päättänyt ottaa asiaan kantaa huhtikuun lopulla saatuaan kaupunginjohtajan asettaman kerjäläistyöryhmän selvityksen. Sosiaalikeskus toimii Nuorisoasiainkeskuksen tiloissa.

Diakonissalaitos on yksi taho, josta ratkaisua romaniongelmaan on etsitty. Sieltä tuleva apu tulee rajoittumaan päiväsaikaan tapahtuvaan apuun. Laitos avaa kahden viikon kuluttua romaneille päiväkeskuksen Sörnäisiin.

Diakonissalaitokselta on ehdotettu kaupungille, että romanit voisivat majoittua heille osoitetulle alueelle Rastilan leirintäkeskuksessa niin kauan kuin heidän turistiviisuminsa on voimassa.

____________________________________________________

Verkkouutiset: Romanit saavat olla Helsingin Kalasatamassa yli viikonlopun

Helsingin Kalasatamassa majailevat romanit saavat olla rauhassa ainakin maanantaihin asti. Asiasta kertovat Pelastuslaitos ja Helsingin nuorisoasiainkeskus.

Tunnelma sosiaalikeskus Sataman luona oli torstaina aamupäivällä meluisa ja sekava. Uhkaava häätö keräsi pihamaalle kymmenittäin kansalaisaktivisteja, toimittajia ja yleisöä. Romaneja paikalla oli parikymmentä.

Aktivistit olivat kasanneet pihan sisäänkäynnin eteen korkean kulkuesteen roskalaatikoista ja sekalaisesta romusta. Sosiaalikeskuksen kuistille tuoduista kaiuttimista pauhasi korvia huumaava teknomusiikki.

Sosiaalikeskuksen luo oli tullut tueksi myös Romanian romani Paul Stamatie, joka työskentelee mekaanikkona Alhovuoren hiihtokeskuksessa. Hänen mukaansa Kalasataman leirin purku ei aja romanikerjäläisiä Suomesta.

– He vain hajaantuvat, yksi sinne, toinen tänne. Ja sitten suomalaisia pelottaa, kun romaneita on joka puolella, Stamatie sanoi.

Ulkoleiri kuitenkin raivattiin ja sähköt katkaistiin myöhemmin torstaina. Helsingin pelastuslaitos määräsi resuiset asuntovaunut ja pari henkilöautoa poistettavaksi alueelta. Romanit saivat silti luvan jäädä Kalasatamaan maanantaihin asti – muutamalla ehdolla.

Romanien tulee majoittua Sataman ensimmäisessä kerroksessa. Lisäksi on järjestettävä asianmukaiset sammutusvälineet ja ammattimainen ympärivuorokautinen valvonta. Sosiaalikeskusta hallinnoivan Helsingin nuorisoasiainkeskuksen mukaan nämä vaatimukset täytetään.

"Purkaminen ei auta"

Helsingin nuorisolautakunnan puheenjohtaja Emma Kari (vihr.) on kyllästynyt kaupungin saamattomuuteen romanien monta vuotta jatkuneessa majoituskysymyksessä. Hänen mukaansa ihmisten oloa ei paranneta pelkästään purkamalla vaarallisina pidettyjä leirejä.

– Jos laillista leiriä ei perusteta, romanit asuvat pienissä turvattomissa leireissä hajallaan ympäri kaupunkia. Väliaikainen leiri pitää perustaa kesäksi, Kari vaatii.

– Kaupunki on ollut hälytystilassa 26 romanin takia. On surullista, että tilanne kärjistyy juuri kansainvälisenä rasismin vastaisena viikkona.

Myös Vapaa liikkuvuus -verkosto on vastustanut leirin hajottamista. Verkostoon kuuluvan Eetu Virenin mielestä häädössä ei olisi kyse paloturvallisuudesta vaan romanien olosuhteiden vaikeuttamisesta.

– Kaupungin johto on useamman vuoden ajan pyrkinyt systemaattisesti häätämään romanikerjäläiset Helsingistä, Viren sanoo.

Romanien tilannetta puidaan seuraavan kerran ensi maanantaina kaupunginhallituksen kokouksessa.

__________________________________________

MTV3: Aikalisä aktivisteille: Romanileiriä ei lakkauteta

Kalasataman romanileiriä ei lakkauteta toistaiseksi. Pelastuslaitos on ilmoittanut Vapaa liikkuvuus -järjestön aktivisteille, että pelastustoimi sanelee nyt etenemisjärjestyksen. Pelastuslaitos antoi aktivisteille kirjalliset ohjeet, joiden mukaan leirin turvallisuutta on parannettava.

Ensi yönä leirissä ei saa yöpyä kukaan.

- Ohjeissa vaaditaan, että leirissä on vastaisuudessa oltava ympärivuorokautinen vartiointi. Myös asianmukaiset sammutusvälineet on hankittava, kertoo paikan päällä oleva MTV3:n Uutisten toimittaja Matti Nyrhinen.

Nyrhisen mukaan ohjeistus merkitsee käytännössä sitä, että aluetta vartioivalla henkilöllä on oltava laillinen järjestyksenvalvonta- ja tulityökortti.

Pelastuslaitos oli jyrännyt kaivinkoneella alas aktivistien kyhäämän barrikadin iltapäivällä. He poistivat alueelta myös autoja sekä yhden asuntovaunun. Romanit seurasivat tapahtumia sosiaalikeskus Sataman sisätiloista.

Paikalla oli myös SDP:n kaupunginvaltuutettu Thomas Wallgren. Hän laatii Helsingin kaupungille esityksen romanileirin tulevaisuudesta maanantaiksi.

- On hienoa, että osapuolet ovat tulleet tänään toisiaan hyvin vastaan, Wallgren sanoi.

Samoilla linjoilla oli myös Nuorisoasiainkeskus, jonka mukaan osapuolten välillä on nyt välirauha maanantaihin saakka.

____________________________________

Ilta-Sanomat: Romani vetoaa suomalaisiin: "Älkää heittäkö meitä kuin roskia!"

Romanialainen Paul Stamatie oli tukemassa kavereitaan torstaina Helsingin Kalasatamassa, kun romanileiri uhattiin hajoittaa.

Stamatie on onnellisessa asemassa. Mekaanikkona työskentelevällä Paulilla on työ- ja asuinpaikka Suomessa.

Työpaikka löytyi Alhovuoren hiihtokeskuksesta, kun nuoret tekivät mainoslehtisen Kalasataman romaneista. Työnantaja kiinnostui miehestä.

- Minulla on vaimo ja parin viikon ikäinen poika, joille haluan hyvän tulevaisuuden Suomessa. Haluan rakentaa talon Suomeen, sillä minulla on oleskelulupahakemus meneillään, Stamatie sanoo.

Yhtä hyvin ei mene monilla muilla Suomessa olevilla romanialaisilla.

- Parempi olisi, että muillakin olisi joku paikka, jossa he voisivat asua, ettei heidän tarvitsisi piilotella. Näin viranomaiset tietäisivät, missä he ovat. Toivon myös heidän löytävän työpaikan niin, ettei heidän enää tarvitse olla kaduilla kerjäämässä.

Stamatie kertoo tulleensa Suomeen noin vuosi sitten, koska hänellä ei ollut rahaa.

- Kuulin, että Suomessa on mukavia ihmisiä ja Suomi on auttavainen maa. Muut romanialaiset ovat tulleet samasta syystä Suomeen. Stamatie kertoo IS:lle.

Stamatien mukaan romanialaiset eivät ole tulleet mitään suuria aarteita etsimään Suomesta, vaan paikkaa, jossa he voivat olla rauhassa ja asua.

- Älkää heittäkö meitä kuin roskia ja jättäkö tien päälle. Me romanit emme aio lähteä maasta. Jos meidät häädetään, voimme hajaantua eri puolille Suomea, ja silloin suomalaiset pelkäävät meitä. Siksi olisikin parempi, että olisimme yhdessä paikassa.

_________________________________________

HBL: Romerna får bo inne i socialcentret Satama

Fram till måndagens stadsstyrelsemöte får romerna övernatta inne i socialcentret Satamas hus i Fiskehamnen.

Med brandfara som orsak har Räddningsverket bestämt att en av husvagnarna på socialcentret Satamas gård ska flyttas bort. Räddningsverket förbjuder övernattning i de husvagnskadaver som står kvar på gården och elledningarna som löper från vagnarna ska avlägsnas. Gården ska också bevakas dygnet runt. Någon möjlighet att bekosta professionell bevakning har socialverket och ungdomscentralen inte, utan man försöker klara det med frivilliga krafter. Om det blir tal om små arvoden ska Socialverket stå för kostnaderna.

I stället har man kommit överens om att de cirka 30 romerna får bo inne i socialcentret Satamas hus till och med måndag då stadsstyrelsen sammanträder.

– På måndag måste stadsstyrelsen fatta ett beslut om hur den har farsen ska lösas. Vi kan inte hålla på och bolla dem fram och tillbaka så här. I dag har många av stadens högsta tjänstemän hela dagen suttit i telefon och förhandlat om hur vi ska lösa problemet, säger Thomas Wallgren (SDP) som önskar att staden skulle hitta en plats där romerna får tillåtelse att bo i sina vagnar.

Organisationen Fri Rörlighet ordnar en demonstration mot vräkningen på Senastorget i dag klockan 17.

I helgen sov romerna ett par nätter på Rastböle campingplats. Sedan dess är de tillbaka i Fiskehamnen. Romerna klassas som turister och på stadens gator är det inte tillåtet att övernatta i husvagn.