torstai 24. maaliskuuta 2011

Nykypäivä: Maahanmuuttoa on remontoitu

Nykypäivä: Maahanmuuttoa on remontoitu 18.3.2011

Päättyvän vaalikauden yksi kuumimmista puheenaiheista olivat maahanmuuton epäkohdat.

Maahanmuuttotermi käsittää niin turvapaikanhakijoita kuin Suomeen tulevia työntekijöitä. Julkisuudessa puhutaan usein vain maahanmuutosta, kun tarkoitetaan turvapaikanhaun ongelmia. Jotkut sotkevat termeihin vielä kansainvälisyydenkin.

Monet katsovat Suomen humanitäärisessä maahanmuuttopolitiikassa olleen löperyyttä. Se johti perusteettomien turvapaikanhakijoiden tuloon nauttimaan eduistamme. Tämä synnytti maahanmuuttokriittisten liikkeen, jonka valtaosa on tehnyt liiton perussuomalaisten kanssa.

Vaalikauden 2007-2011 aikana humanitäärisen maahanmuuton epäkohtia on kuitenkin suitsittu merkittävästi. Sysäys tuli hallituksen puoliväliriihessä. Tuolloin kokoomus ja keskusta totesivat, että linja vaatii tiukentamista ja Suomen vetovoimatekijöitä perusteettomien turvapaikanhakijoiden silmissä vähennetään.

- Isoja harppauksia on otettu, vaikka julkisuudessa niitä ei ole nähtykään kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok.) sanoo.

- Vaalien jälkeen vetovoimatekijöitä on yhä pienennettävä, jottemme ole muihin EU-maihin nähden liian anteliaita, kansanedustaja Tapani Mäkinen (kok.) toteaa.

Maahanmuuttoa kunnostettu on Nykypäivän vaalisarjan viides "huoneentaulu". Neljä aiempaa olivat Kokoomuksen verolinja, Irti moraalin ja reiluuden lamasta, Paremminvointivaltio sekä Koti, uskonto ja isänmaa.

Maahanmuuttoa kunnostettu

1. Hallitus panosti useisiin toimenpiteisiin, joilla vähennettiin Suomen vetovoimatekijöitä. Tilanne on olennaisesti toinen kuin vaalikauden alussa.

2. Turvapaikanhakijoiden tuki kohdistettiin rahan sijasta ylläpitoon. Hakemusten käsittelyä nopeutettiin. Työoikeus kannustaa oikean henkilöllisyyden kertomiseen.

2. Perheenyhdistämisoikeutta on tarkennettu ja rajoitettu useilla tavoilla. Automaatti on purettu. Iät selvitetään tutkimuksilla. Väärät tiedot johtavat hylkäämiseen. Hallintovaliokunta ei sallisi enää ns. kasvattilapsia.

4. EU-kansalaiset kuten bulgaarit ja romanit saavat päätöksen turvapaikasta muutamassa päivässä, eivätkä ne enää saa tukea.

5. Kokoomus on edellyttänyt turvapaikkapolitiikan epäkohtien korjaamista. Vaaliohjelman mukaan "Jokainen on tervetullut Suomeen tekemään töitä suomalaisilla työehdoilla. Suomesta saa myös hakea suojelua. Humanitaarinen maahanmuutto tulee kuitenkin mitoittaa Suomen valmiuksiin kotouttaa tulijat huolella."