keskiviikko 30. maaliskuuta 2011

MTV3: Romanit palaavat jälleen Kalasatamaan

MTV3: Romanit palaavat jälleen Kalasatamaan 30.3.2011

Aikaisemmin päivällä Kalasatamasta häädetyt romanit ovat palaamassa Hietaniemestä Kalasatamaan. Heidät häädettiin aamulla Hietaniemen palvelukeskukseen, josta heille piti löytyä väliaikainen asumisratkaisu.

Sosiaalikeskus Sataman Keiju Oksasen mukaan paikalla olleet sosiaalityöntekijät ovat sanoneet, että palvelukeskuksesta täytyisi poistaa 30 ihmistä romanien tieltä.

Hietaniemen palvelukeskuksen johtaja Sanna Sunikka vahvistaa, että palvelutalossa ei ole tällä hetkellä yhtään romania. Oksasen mielestä asuntolassa asuminen ei sovi romaneille.

— Romanit eivät toivo asuntolapaikkaa, vaan maa-alueen jossa voivat asua. He tahtovat tehdä ruokansa itse, eivätkä tahdo valvontaa, Oksanen sanoo.

— Ehdotukseen ei siis suostuttu.

Oksasen mielestä siirto Hietaniemeen oli huono päätös, sillä se asettaa vastakkain suomalaiset kodittomat ja romanit.

Romanit ovat nyt palaamassa Kalasatamaan. Oksanen ei osaa vastata mitä tuleman pitää.

— Riippuu siitä kutsuuko pelastuslaitos poliisit paikalle, Oksanen sanoo.

Sosiaalikeskus Sataman väki aikoo Oksasen mukaan vastustaa häätöä viimeiseen asti. Satamalaiset ovat valmiita parantamaan sosiaalikeskuksen turvallisuutta. Oksasen mukaan romanien asuttaminen Sataman pihalle ei maksaisi kaupungille mitään.

Vapaa Liikkuvuus ry:n mielestä leirin uudelleenavaamiseen johti kaupungin haluttomuus löytää ratkaisu romanien majoitukseen.

__________________________________________________

YLE: Romanit palasivat Kalasatamaan - poliisin puuttuminen todennäköistä

Kalasataman Sosiaalikeskus Satamassa majailleet romanit saivat tänään kaupungilta lähtöpassit viime hetken neuvotteluista huolimatta. Romaneille on osoitettu yöpymistilat Hietaniemenkadun asunnottomien palvelukeskuksesta. Romani ovat ilmoittaneet, etteivät he halua mennä valvottuun palvelukeskukseen.

Kaupungin vaatimus keskiviikkoaamuna oli, että rakennus on tyhjennettävä aamupäivällä yhteentoista mennessä. Viime hetkellä aloitettiin kuitenkin neuvonpito vielä kerran. Sosiaaliviraston johtava asiantuntija Jarmo Räihä, Kalasataman vuokraaja kaupungin nuorisoasiainkeskus ja vuokralaisina olevat nuoret istuivat neuvottelupöytään pariksi tunniksi nuorisokeskus Hapessa.

Kaupungin mukaan Kalasataman romanien on lähdettävä Satamasta paloturvallisuussyistä. Pelastuslaitos on ehtinyt tehdä asiassa jo kahdeksan aiempaa päätöstä. Kaupunki uhkasi jo aamulla pyytää poliisin virka-apua, jos romanit eivät ole lähteneet aamupäivän aikana vapaaehtoisesti.

Neuvonpidon tuloksena todettiin, että romanien on lähdettävä Satamasta.

Romanit eivät halua mennä Hietaniemenkadulle

Paikka Romanian romaneille järjestyi Hietaniemenkadun asunnottomien palvelukeskuksesta. Heille pyritään järjestämään palvelukeskusesta oma siipi, jotta vältettäisiin konfliktit suomalaisten ja Romanian romanien välillä.

Romanit ovat kuitenkin ilmoittaneet, etteivät he halua mennä Hietaniemenkadulle. Räihän mukaan romanit ilmoittivat syiksi, mm. keittomahdollisuuksien puutteen sekä sen, että palvelukeskuksesta joutuu poistumaan aamukahdeksalta. He pitivät myös ongelmana sitä, ettei heidän ajoneuvoilleen ole Hietaniemessä pysäköintimahdollisuuksia.

Kaupunki oli häätämässä romaneja jo viime viikolla

Romanit piti häätää jo viime torstaina juuri paloturvallisuussyistä, mutta pitkällisen neuvonpidon jälkeen he saivat luvan majoittua Kalasatamassa sijaitsevan Sosiaalikeskus Sataman sisätiloihin viikonlopun yli. Ehtona oli se, että piha-alueen sähköviritykset purettiin ja pihaa tyhjennettiin autoista ja romuasuntovaunuista.

Kaupungin edustajat ovat alkuviikosta haastatelleet 25 romania selvittääkseen heidän henkilöllisyyttään, maassaoloaikaansa ja yleistä sosiaalista tilannetta. Tarkoituksena on yrittää tällä kertaa ratkaista romanien asiaa yksilökohtaisesti, eikä ryhmänä.

Tilannetta on tarkoitus tarkastella uudelleen toukokuun lopulla. Samoihin aikoihin päättyy myös Sosiaalikeskus Sataman vuokrasopimus purkutuomion saaneessa rakennuksessa.

______________________________________________________

Helsingin Sanomat: Romanit eivät hyväksy majoitusta palvelukeskuksessa

Sosiaalikeskus Sataman aktiivi Keiju Oksanen kertoi keskiviikkona neljän aikaan, että romanit eivät ole hyväksyneet kaupungin tarjoamaa majoitusta Hietaniemen palvelukeskuksessa.

Hietaniemen palvelukeskuksen johtaja Sanna Sunikka vahvistaa, että majoitukseen ei ole hakeutunut yhtään romania.

”He eivät ole kiinnostuneet asuntola-asumisesta. He eivät myöskään halua viedä muiden asunnottomien paikkoja”, Oksanen sanoo.

Oksasen mukaan Kalasataman leiri on jälleen avoin ja häätöä vastustetaan, jos viranomaiset ryhtyvät toimenpiteisiin.

Pelastuslaitoksen palotarkastaja Jukka Laiho kertoo, että neuvotteluja eri osapuolten välillä käydään paraikaa. Vielä on epäselvää, ryhtyvätkö viranomaiset tänä iltana toimenpiteisiin asumiskiellossa olevan leirin tyhjentämiseksi.

Nuorisoasiainkeskus ei toistaiseksi ole pyytänyt poliisilta virka-apua leirin tyhjentämiseksi, kertoo nuorisotoimenjohtaja Lasse Siurala. ”Päätöksiä varmaan tehdään vielä tämän illan kuluessa.”