torstai 24. maaliskuuta 2011

Ilta-Sanomat: Hakaristi, pizzalapio ja kopioase - Näin pizzeria-ammuskelu eteni

Ilta-Sanomat/STT: Hakaristi, pizzalapio ja kopioase - Näin pizzeria-ammuskelu eteni 24.3.2011
YLE Lahti: Pizzeriayrittäjä huolissaan rasistista vaalipuheista 17.3.2011

Lahden pizzeriavälikohtausta ei poliisin mukaan suunniteltu etukäteen.

Päähänpisto ulkomaalaistaustaisten provosoinnista syntyi vasta paikan päällä Tonttilan ostoskeskuksessa.

Rikoskomisario Jari Kiiskisen mukaan välikohtaukseen johti provosointi ja provosoituminen. Nujakka oli molemminpuolinen, mutta rikoksista epäillään vain sen aloittajia, kahta suomalaismiestä.

Suomalaiset näyttivät keskisormea ja hakaristiä, minkä jälkeen työntekijä tuli ulos pizzalapion kanssa ja omistaja perässä. Seurasi käsirysy ja ammuskelu.

Suomalaiskaksikolla oli paukkupatruunoita käyttävä nettikaupan kopioase, joka ei tarvitse lupaa. Poliisi on siksi pudottanut epäillyistä rikosnimikkeistä vaaran aiheuttamisen. Jäljelle jäivät laiton uhkaus ja pahoinpitely.

Pizzerian omistaja, lahtelainen kaupunginvaltuutettu, sekä työntekijä ovat ilmoittautuneet jutussa asianomistajiksi.

Epäillyt on määrätty matkustuskieltoon.

---

YLE: Pizzeriayrittäjä huolissaan rasistista vaalipuheista

Lahtelainen pizzeriayrittäjä ja kaupunginvaltuutettu on huolissaan rasistisista vaalipuheista. Keskiviikkona ampumavälikohtaukseen joutuneen Alettin Basbogan mielestä maahanmuuttajavastaiset kannanotot lisäävät ulkomaalaistaustaisten turvattomuutta. Tonttilassa eilen sattunutta ammuskelua tutkitaan rasistisena rikoksena.

Arki on sujunut Alettin Basbogan pitseriassa Tonttilassa pääosin rauhallisesti viisitoista vuotta. Keskiviikkona rauha kuitenkin järkkyi kun ravintolan eteen saapui kolme suomalaismiestä haastamaan riitaa ja haistattelemaan. Miehet ottivat aseen esille ja myös ammuskelivat, mutta onneksi kyse oli ilmeisesti vain starttipistoolista, eikä kukaan loukkaantunut.

- Ensin ammuskelua ne heiluttelivat meillä jotain Hitler-merkkejä ja huusivat ihmettelevänsä miksei paikkaa ole jo poltettu. Kun ase otettiin esille, pelkäsin aluksi todella paljon. Siten kun paukahti ja piipusta tuli vähän savua, tajusin, että kyseessä ei ole oikea pistooli, sanoo Alettin Basboga.

Vuosien varrella pitserian omistaja on kohdannut pienempää häirintää ja juopuneiden solvauksia, mutta ei keskiviikkoisen kaltaista tapahtumaa.

- 90-luvun lopullahan paikka yritettiin polttaa, sen jälkeen ei ole isompia vahingontekoja tai välikohtauksia ollut, ennen tätä tapausta. Minä ja työntekijämme olemme kokeneet olevamme turvassa Tonttilassa.

Yrittäjä ja kaupunginvaltuutettu uskookin, että kyse ony ksittäistapauksesta, eikä koe, että rasististen tekojen uhka olisi suuremmin kasvanut. Sen sijaan maahanmuuttajavastaiset vaalipuheet huolestuttavat häntä.

- Suomessa on sananvapaus ja pitää ollakin, enkä halua leimata mitään puoluetta, mutta maahanmuutosta pitäisi puhua niin, että kenellekään ei koituisi vahinkoa. Jotkut haluavat lausunnoillaan vain päästä julkisuuteen, SDP:n kaupunginvaltuutettu arvioi.