torstai 24. maaliskuuta 2011

YLE: Aktivistit rakentavat barrikadia romanileirin suojaksi

YLE Helsinki: Aktivistit rakentavat barrikadia romanileirin suojaksi 24.3.2011

Helsingin Kalasataman romanileiri saa ehkä jatkoaikaa viikonlopun yli. Pelastuslaitos oli jo valmis purkamaan paloturvallisuusriskiksi luokittelemansa leirin, mutta nuorisoasiainkeskus on neuvotellut pelastuslaitoksen kanssa mahdollisesta jatkoajasta.

Häätöä vastustavat aktivistit ovat kutsuneet paikalle ihmisiä sosiaalisen median ja tekstiviestien avulla vastustamaan kaupungin toimia. Paikalla on noin 100 nuorta ja lisäksi yleisöä seuraamassa tilannetta.

Kasvonsa huivein peittäneet nuoret ovat rakentaneet barrikadia leirin suojaksi.

- Tämä on vain uusin lenkki kaupungin kaksi vuotta jatkuneessa pyrkimyksessä häätää nämä köyhät ihmiset silmistään. Johdon toiminta on ollut selkeän rasistista, sanoo Eetu Vilén Vapaa liikkuvuus -verkostosta.

Leirin purkamista vastustavat kaupunginvaltuutetut Emma Kari (vihr.) ja Thomas Wallgren (sd.) sekä nuorisoasiainkeskuksen osastopäällikkö Leena Ruotsalainen ovat yrittäneet saada leirille jatkoaikaa, kunnes tiedetään missä romanit voivat yöpyä.

Diakonissalaitos avaa romaneille kahden viikon kuluttua päiväkeskuksen Sörnäisiin. Paikassa ei ole kuitenkaan yöpymismahdollisuutta.

- Vaihtoehtoa majoitukselle ei ole nyt esitetty kaupungin puolelta. Mielestäni tämä on valtion asia. Kadulla asuminen ei ole vaihtoehto. Leirit eivät ole myöskään ole hyvä vaihtoehto, mutta parempia ne silti ovat kuin katu, sanoo Diakonissalaitoksen palvelualuejohtaja Pekka Tuomola.

Romanit toivovat vaatimatonta leiriytymisaluetta

Diakonissalaitoksen työntekijät ovat ehdottaneet, että Rastilan leirintäalueesta olisi rajattu kolmeksi kuukaudeksi alue, missä romanit olisivat voineet oleilla turistiviisuminsa voimassaoloajan.

Romanit itse kertoivat Kalasatamassa aamulla pidetyssä keskustelutilaisuudessa toivovansa 40 neliömetrin kokoista plänttiä autoilleen. Sähköä tai vettä tai vessoja he eivät tarvitsisi.

Tärkeintä olisi saada olla rauhassa ilman, että poliisi tulee häiritsemään, he sanovat. Romanit myös ehdottivat, että heitä itseään voisi kouluttaa turvallisuusasioissa.

- Jonkinlaisen alueen perustaminen on vähintä minunkin mielestäni, mitä kaupunki voisi antaa, mutta jos kaupunkia huolettaa heidän turvallisuutensa, niin kyllä jonkinlaiset fasiliteetit voisi tarjota, sanoo Virén.

Romanileiristä on tullut kaupungille ongelma. Sen asukkaat ehdittiin jo väliaikaisesti majoittaa Rastilan leirintäalueelle mutta he palasivat Kalasatamaan.

Kalasatamassa he eivät saa kaupungin mukaan leiriytyä paloriskin takia. Leirissä syttyi tulipalo viime marraskuussa.

Helsingin kaupunginhallituksen on määrä käsitellä kerjäläistilannetta maanantain kokouksessaan. Aktivistit järjestävät torstaina tukimielenosoituksen romanileirin puolesta Senaatintorilla klo 17.


____________________________________________________

Ilta-Sanomat: Romanien häätö: Neuvotteluratkaisu

Pelastusviranomaiset, nuorisoasiainkeskus ja romanit ovat päässeet neuvotteluratkaisuun Helsingin Kalasatamassa.
Viranomaiset antoivat romaneille aamupäivällä tunnin aikaa siivota leirin ja viedä asuntovaunut turvaetäisyyden päähän rakennuksista.

Jos romanit toteuttavat tehtävän, heitä ei aleta välittömästi häätää Kalasatamasta. Vaikka romaneita ei häädettäisi, eivät he voi pelastusviranomaisten mukaan yöpyä leirissä.

Kalasatamaan on kokoontunut romaneiden häätöä vastustavia nuoria, jotka kokosivat barrikadeja Sosiaalikeskus Sataman pihalle.

Pelastuslaitos kertoi aamulla, että se aikoo häätää Helsingin Kalasatamassa yöpyvät romanit tänään. Pelastuslaitoksen mukaan häädön syynä on puutteellinen paloturvallisuus.

- Äärimmäisen harvoin näkee niin vaarallisia virityksiä. Emme missään nimessä voi antaa kenenkään olla sellaisissa oloissa, sanoi Pelastuslaitoksen riskienhallintapäällikkö Simo Wecksten.

Siitä ei ole tietoa, minne romanit aikovat mahdollisen häädön jälkeen majoittua.

Vapaa liikkuvuus -verkoston mukaan Sosiaalikeskus Sataman pihalla oli aamulla parikymmentä romania.

- He ovat sanoneet, ettei heillä ole paikkaa, minne mennä, kertoi verkoston edustaja Markus Himanen.

Pelastuslaitoksen Weckstenin mukaan alue on tarkoitus sulkea niin, ettei sinne pääse leiriytymään uudelleen. Tarvittaessa leiri tyhjennetään poliisin avulla.

________________________________________________

MTV3: Romanileiri puretaan — lentolippuja ei jaella

Romanileirin purku on määrä aloittaa tänään Helsingin Kalasatamassa. Purkamisen suorittaa Pelastuslaitos, joka ilmoitti jo viime marraskuussa, ettei leirissä voi asua ilman vartiointia.

— Kyseessä on viranomaisten valvontapäätös, sillä leirissä asuminen on hengenvaarallista, sanoo Helsingin sosiaaliviraston johtava asiantuntija Jarmo Räihä.

Korvaavaa asuinpaikkaa kaupunki ei romaneille ole osoittamassa. Muutkaan tahot eivät ole vielä esitelleet konkreettisia majoitushankkeita. Räihä ja kaupunginjohtaja Jussi Pajunen ovat kaupungin kuultavana ensi maanantaina, jolloin asumisasiasta saataneen lisätietoa.

— EU:n vapaan liikkuvuuden periaatteen mukaan toisesta EU-maasta olevat kansalaiset saavat olla toisessa maassa kolme kuukautta. Kyse on aikuisista henkilöistä, ja heidän on järjestettävä asumisensa itse, Räihä muistuttaa.

Jos romanit ovat avuntarpeessa, Räihä kehottaa romaneita hakemaan apua sosiaalitoimistosta.

— Heidän täytyisi selvitä kyllä omilla tuloillaan.

Matkarahoja ei anneta

Viime talvena romanileiri tyhjennettiin tulipalon jälkeen. Samalla kertaa Helsingin kaupunki lahjoitti romaneille rahaa lentolippuihin kotimaahansa. Tällä kertaa matkarahoja ei jaeta.

— Silloin tilanne oli erilainen. Oli tulossa kovat pakkaset, eikä kukaan voi Helsingissä pakkaseen jäädä. Silloin päätimme antaa matkarahaa.

Tänä keväänä Suomeen on saapunut viitisenkymmentä romanikerjäläistä. Räihä uskoo, että määrä lisääntyy vielä.

— Kesän aikana nähdään, mitä tapahtuu.

Räihä kävi keskustelua romaniasioista Romanian valtiosihteerin kanssa Helsingissä alkuviikosta. Suunnittelutyöt romanien osalta on aloitettu.

— Kyllä heillä on siellä strategisia suunnitelmia parantaa romanien koulutusta ja lähtökohtia, mutta prosessi on tietysti hidas ja pitkä, Räihä sanoo.