torstai 17. maaliskuuta 2011

Vantaan Sanomat: Maahanmuuttajien tuet kytkettävä kielen opiskeluun

Vantaan Sanomat: Maahanmuuttajien tuet kytkettävä kielen opiskeluun 17.3.2011

Maahanmuuttajien sosiaalituet on kytkettävä pakolliseen suomen kielen opiskeluun ja työllisyyskurssitukseen. Tätä mieltä on valtaosa (80 prosenttia) uusmaalaisista äänestysikäisistä.

Perussuomalaisten lisäksi sosialidemokraattien ja kokoomuksen kannattajien selvä enemmistö haluaa sitoa maahanmuuttajien tuet ehdolliseksi. Vihreiden, vasemmistoliiton, kristillisten ja Rkp:n kannattajista suurin osa empii, mutta ei sulje pois sosiaalietuuksien kytkemistä muihin ehtoihin.

Suhtautumista maahanmuuttajien sosiaalietuihin selvitettiin mielipidetutkimuksessa, jonka Taloustutkimus Oy teki MTV3:n ja Lehtiyhtymän pääkaupunkiseudun lehtien – Helsingin Uutiset, Länsiväylä ja Vantaan Sanomat – sekä MetropoliAreenan toimeksiannosta. Tutkimus tehtiin helmikuussa ja siihen vastasi 1502 äänestysikäistä uusmaalaista.Vastaajilta kysyttiin, pitääkö maahanmuuttajien sosiaalituet kytkeä pakolliseen suomen kielen opiskeluun ja työllisyyskurssitukseen. Enemmistö oli väitteen kanssa täysin (52 prosenttia) tai jossain määrin (28 prosenttia)samaa mieltä.Ei ole yllätys, että perussuomalaisten kannattajista lähes kaikki (90 prosenttia) vaativat sosiaalietujen kytkemistä kielen ja työn opiskeluun. Mutta myös sosialidemokraattien (84 prosenttia) ja kokoomuksen (82 prosenttia) kannattajat ovat samaa tai jossain määrin samaa mieltä, vaikka puolueet eivät ole pitäneet asiaa suuresti pinnalla.Keskustan kannattajien keskuudessa puolet haluaa ehtoja maahanmuuttajien sosiaalieduille, ja joka kolmas on ”jossain määrin” samaa mieltä.

Vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajista vain joka neljäs on täysin varma, että sosiaaliedut on kytkettävä kielen ja työn opiskeluun.

Erityisesti kristilliset (78 prosenttia), mutta myös perussuomalaiset (61 prosenttia), ovat sitä mieltä, että suomalaiset poliitikot nöyristelevät liikaa muiden uskontokuntien, esimerkiksi islamin, tapoja ja kulttuuria. Kaikista mielipidetutkimukseen osallistujia samaa tai jokseenkin mieltä on vajaa puolet (45 prosenttia).



”Kielen oppiminen perusedellytys”

Vantaalaisista eduskuntavaaliehdokkaista melkein kuusi kymmenestä kytkisi maahanmuuttajien tuet kielen opiskeluun ja työllisyyskurssitukseen.

Vantaan Sanomien kyselyyn vastanneista 44:stä vantaalaisehdokkaasta kokoomuslaiset, perussuomalaiset ja keskustan ehdokkaat haluavat tuet ehdollisiksi.

Demareiden, vasemmistoliiton ja vihreiden ehdokkaista selvä enemmistö on pakkokursseja vastaan, samoin Rkp:n molemmat kyselyyn vastanneet ehdokkaat.

Kristillisdemokraatit ovat tasan puolesta ja vastaan.

Anitta Orpanan (kok) mielestä suomen kielen oppiminen on perusedellytys kotoutua suomalaiseen yhteiskuntaan.

– Tällä tavalla saamme tänne kaipaamaamme työperäistä maahanmuuttoa eikä sosiaalietuuksilla ratsastajia, vastaa Pauliina Puukko (kesk).

– Tukia ei pidä kytkeä pakolliseen opiskeluun, mutta opiskeluun pitää muuten ohjata nykyistä tehokkaammin, vastaa Anniina Kostilainen (vihr).

Mika Niikon (ps) mukaan maahanmuuttajaa ei tule jättää ilman tukea mutta tukea vastaan täytyy olla velvoite oppia kieli määräajassa.

– Pakko on huono tapa hoitaa asioita, vastaa Pirkko Kotila (vas).

– Työllisyyskurssien pitää olla hyvänlaatuisia eikä ”säilytyspaikkoja”, vastaa Lena Huldén (skp).

Mikko Mäkelän (vihr) mielestä sosiaalitukia tulee myöntää maahanmuuttajille samojen periaatteiden mukaisesti kuin kantaväestölle. Suomen kielen opetusta ja työelämävalmennusta tulee hänen mielestään kuitenkin muuten lisätä.