tiistai 22. maaliskuuta 2011

YLE: Monikulttuurisessa kyläkoulussa hälvennetään ennakkoluuloja

YLE Tampere: Monikulttuurisessa kyläkoulussa hälvennetään ennakkoluuloja 22.3.2011

Rasisminvastaisella viikolla tuodaan esille koulutuksen merkitystä. SPR:n Hämeen piiri on myöntänyt "Ennakkoluuloton edelläkävijä" -tunnustuksen Ruoveden sivistystoimenjohtaja Markus Hyytiselle. Ruovedellä on kehitetty valmistavaa opetusta vastaanottokeskuksen lapsille ja järjestetty monikulttuurisia kokkausiltoja.

Pekkalan koulussa järjestetään valmistavaa opetusta lapsille, jotka odottavat perheineen oleskelulupapäätöstä Ruhalan vastaanottokeskuksessa. Valmistavan opetuksen oppilaat ovat kotoisin muun muassa Afganistanista, Ruandasta ja Iranista.

Suomen punaisen ristin Hämeen piirin mukaan sivistystoimenjohtaja Markus Hyytinen on rohkeasti ja ennakkoluulottomasti edistänyt ihmisten arvostusta ja yhdenvertaista kohtelua.

- Lähinnä olen pyrkinyt vaikuttamaan asenneilmastoon, Hyytinen sanoo.

Hyytisen mielestä tunnustus kuuluu myös Pekkalan koululle, jossa on kehitetty valmistavaa opetusta. Valmistava opetus on tarkoitettu peruskouluikäisille.

- Valmistavassa opetuksessa pyritään saamaan eväitä perusopetukseen siirtymiseen. Suomen kielen opiskelu, kotoutuminen ja suomalaiseen kulttuuriin tutustuminen ovat keskiösssä, Hyytinen valottaa.

Olennaista on, muualta tulleet oppilaat ovat tekemisissä myös koulun muiden oppilaiden kanssa. Oppilaat voivat osallistua vaikkapa yhteisille matematiikantunneille. Pekkalan 50 oppilaan kyläkoulussa monikulttuurisuus on arkipäivää.

- Valmistava opetus tuo mahtavaa pääomaa koululle. Siinä opitaan normaalia kanssakäymistä vieraiden kulttuurien kanssa. Se on parasta mahdollista kansainvälisyyskasvatusta.

Ruoveden opistossa on myös järjestetty monikulttuurisia kokkausiltoja, joissa kantasuomalaiset ja vastaanottokeskuksen asukkaat ovat yhdessä kokanneet kurdi- ja afgaaniruokaa.

- Tekemisen kautta syntyy varmasti asenteiden ja ennakkoluulojen muuttumista, Hyytinen uskoo.

-------

YLE Pohjois-Karjala: Joensuulaista maahanmuuttajaopetusta kiitetään luovaksi

SPR on palkinnut Joensuun maahanmuuttajaopetuksesta. Vuodesta 1990 tehty työ maahanmuuttajanuorten parissa on Punaisen Ristin Savo-Karjalan piirin mukaan ollut luovaa pioneerityötä, ja opettajat ovat kantaneet henkilökohtaisesti huolta oppilaidensa tulevaisuudesta.

Erityisluokanopettaja Riitta-Liisa Koponen Pataluodon koulusta on toiminut maahanmuuttajien opettajana jo 16 vuotta. Hänen mukaansa Joensuussa on tehty hyvää ja sinnikästä työtä, mutta maahanmuuttajaopetuksessa riittää vielä haasteita.

- Tulevaisuuden haasteet ovat varmasti aika pitkälle sitä, että tietysti uudet tulijat, kansallisuudet ja kielet lisääntyvät. Meillä ei ole kaikista kielistä sanakirjoja. Iso haaste on myös toisen ja kolmannen polven maahanmuuttajat, joita meillä ei kovin paljon ole, sanoo Koponen.

"Suomessa syntynytkin tarvitsee kotoutusta"

Joensuun peruskouluissa opiskelee noin 190 maahanmuuttajataustaista koululaista yli 30 maasta. Erityisluokanopettaja Riitta-Liisa Koponen pohtii, kuinka huolehdimme myös siitä, että Suomessa syntynyt lapsi kotoutuu Suomeen.

- Lapsen pitäisi samanaikaisesti saada ylläpidettyä vanhempiensa kulttuuria ja kieltä ja elää tässä kulttuurissa. Jokaisen tulisi löytää paikkansa meidän yhteiskunnastamme, oli hän sitten maahanmuuttajataustainen, tai mikä tahansa olisi se määritelmä hänen identiteetistään.

__________________________________________________

YLE Turku: Turun kauppahalli on rasisminvastaisuuden edelläkävijä

Turun kauppahalli on palkittu esimerkillisestä toiminnasta maahanmuuttajien hyväksi Ennakkoluuloton edelläkävijä -diplomilla. SPR:n Varsinais-Suomen piiri on sitä mieltä, että Turun kauppahalli on tukenut ennakkoluulottomasti maahanmuuttajien yrittäjyyttä.

SPR:n Varsinais-Suomen piiri kiittelee Turun kauppahallia myös siitä, että se on toiminut myös paikkana, jossa paikallinen kulttuuri ja uudet kulttuurit näkyvät yhdessä.

Diplomi myönnetään vuosittain maahanmuuttaja-asioissa esimerkillisesti toimineelle yhteisölle, yritykselle tai yksityishenkilölle.

Aikaisemmin tunnustus oli nimeltään Maahanmuuttajamyönteinen teko. Se jaetaan tänä vuonna seitsemättä kertaa.

21.-27.3. vietetään rasisminvastaista viikkoa.

____________________________________________

Helsingin Sanomat: SPR palkitsi ihmisiä ja yhteisöjä rasismin vastustamisesta

Suomen Punainen Risti on palkinnut useita yrityksiä, yhteisöjä ja ihmisiä rasismin vastustamisesta.

Ennakkoluuloton edelläkävijä -tunnustuksen saivat muun muassa maahanmuuttajien opettajat Joensuussa. Perusteiden mukaan he ovat auttaneet oppilaitaan elämänhallintaan liittyvissä kysymyksissä ja luomaan kontakteja ympäristöön.

Kemin poliisiasema on puolestaan toiminnallaan vahvistanut maahanmuuttajien luottamusta viranomaisiin ja suomalaiseen oikeudenmukaisuuteen, SPR kehuu.

Huhtaharjan koulu on Jyväskylän ensimmäinen yläkoulu, johon otettiin pakolaistaustaisia lapsia. SPR:n mukaan koulu on hyvä esikuva muille oppilaitoksille.

Kuoppala Finlandin järjestö palkitsi ennakkoluulottomasta asenteesta työllistää maahanmuuttajia.

Maanantaina SPR myönsi tunnustuksen Helsingin kaupungille, joka on laatinut virastoilleen ja laitoksilleen ohjeet rasismin ehkäisemiseksi kaupungin toiminnassa.

Suomessa vietetään parhaillaan rasisminvastaista viikkoa.
____________________________________________

Nelonen: Romanien kyykyttämisestä syytetty pokkasi rasisminvastustuspalkinnon

Suomen Punainen Risti myönsi maanantaina Helsingin kaupungille Ennakkoluuloton edelläkävijä -tunnustuksen rasismin vastustamisesta. Tunnustus luovutettiin kaupungintalossa kaupunginjohtaja Jussi Pajuselle (kok.).

Pajusta on usein syytetty hänen kovasta linjastaan Helsinkiin tulleiden romanikerjäläisten suhteen. Muun muuassa Vapaa liikkuvuus -verkosto katsoi Pajusen menetelleen epäreilulla tavalla pyrkiessään häätämään romaneita Helsingistä.

Kalasataman romanileiri häipyi lopulta omasta tahdostaan kaupungin maksettua bensarahoja ja laivalippuja lähtijöille.

SPR:n mukaan Helsinki on kuitenkin viime vuosina määrätietoisesti kehittänyt monimuotoisuuden huomioimista ja henkilöstön ymmärrystä moninaisuudesta. Esimerkiksi virastoille ja laitoksille on laadittu ohjeet rasismin ja etnisen syrjinnän ehkäisemiseksi kaupungin toiminnassa.

-Tänä vuonna kaupunki lähti mukaan vastustamaan eri ihmisryhmiin kohdistuvia ennakkoluuloja kannustamalla kaupungin henkilökuntaa luopumaan ennakkoluuloistaan, sanoi SPR:n Helsingin ja Uudenmaan piirin toiminnanjohtaja Petri Kaukiainen.

Nyt vietetään rasisminvastaista viikkoa, jonka aikana jaetaan vielä lisää tunnustuksia eri puolille Suomea.

____________________________________________

YLE Perämeri: Ennakkoluulot sullottiin roskakoriin Torniossa

Maahanmuuttajien ja kantaväestön väliset yhteentörmäykset ovat vähentyneet Meri-Lapissa. SPR järjesti maanantaina Tornion Rajalla -kauppakeskuksessa tempauksen, jossa maahanmuuttajiin liittyvistä ennakkoluuloista luovuttiin työntämällä luulot ainiaaksi ongelmajäteroskikseen.

Maanantaisen tempauksen tavoitteena oli, että mahdollisimman moni ihminen kirjoittaisi ennakkoluulot paperille, joka heitettiin lopulta roskikseen. Lopulta roskiksen sisältö tuhotaan.

Pakolaisohjaaja Virpi Pakisjärvi SPR:n Kemin vastaanottokeskuksesta arvioi, että osapuolet ovat sopeutuneet vähitellen toisiinsa eikä alun kaltaisia hankauksia ole enää ollut. Aluksi voi kuitenkin syntyä ennakkoluuloja.

- Me ei tunneta niitä ihmisiä, jotka tulevat eri kulttuureista ja sellainen vieraan pelko voi aiheuttaa ennakkoluuloja, Pakisjärvi arvioi.

Pakisjärven mukaan maahanmuuttajat ovat sopeutuneet suomalaisen yhteiskunnan sääntöihin.

- Aluksi ei varmasti tiedetty miten tulee käyttäytyä ja mitkä ovat tämän yhteiskunnan säännöt. Sellaisesta on kuitenkin päästy eroon kun ihmiset ovat asuneet täällä pidempään ja oppineet suomalaisen yhteiskunnan sääntöjä, Pakisjärvi arvioi.

___________________________________________________

Kaleva: Nuorten asennekeskustelu avasi rasismin vastaisen viikon Oulussa

Nuorille järjestetty paneelikeskustelu rasismista, maahanmuutosta ja asenteista avasi rasismin vastaisen viikon tapahtumat Oulussa.

Pohjankartanon saliin oli kokoontunut kuusi paneelikeskustelijaa ja satoja nuoria Oulun eri kouluista.

Paneelikeskustelijoiden mielestä Suomi on pääosin hyvä ja turvallinen paikka asua. Ennakkoluuloja on silti paljon.

"Meistä romaneista ajatellaan, että meissä on tiettyä huutolaisuutta eikä meihin voi luottaa", Dimitri Lindgren Pohjois-Suomen romaneista kuvaili.

Somalialaista Suomeen tullut, Pohjankartanossa opiskeleva Hafso Ali kertoi kulttuurierojen näkyvän myös normaalissa elämässä.

"Kaverit eivät ymmärrä, kun meillä huudetaan ja puhutaan isoon ääneen. He luulevat, että äiti on suuttunut ja alkavat ujostella. Huutaminen on meille normaalia, ei se tarkoita mitään pahaa."

Muun muassa Oulun nuorten edustajistosta tuttu Tuomas Alfthan ja Oulun kansainvälisen koulun oppilas Roosa Kangas puolustivat kantaväestöä. Heidän mielestään suomalaiset ovat suvaitsevaisempia kuin usein ajatellaan.

"Välillä syyllistetään turhastakin. Ei kantaväestö ole niin ennakkoluuloista ja suvaitsematonta kuin väitetään", Alfthan sanoo.

Rasismin vastaista viikkoa vietetään 21.¬¬-27.3.