tiistai 22. maaliskuuta 2011

HS: Häädetyt romanit palasivat Kalasatamaan

Helsingin Sanomat: Häädetyt romanit palasivat Kalasatamaan 22.3.2011

Viikonlopun Rastilan leirintäalueella viettäneet Romanian romanit palasivat maanantaina Kalasatamaan. Maanantai-iltana Sosiaalikeskus Sataman pihalle oli majoittunut parikymmentä romania.

- He joutuivat tulemaan takaisin, koska muutakaan vaihtoehtoa ei ollut, toteaa Sini Pöyhönen Vapaa liikkuvuus -verkostosta.

Helsingin pelastuslaitos ilmoitti viime perjantaina, että leiriytyminen Kalasatamassa vaatisi alueen ympärivuorokautista vartiointia. Kun vartiointia ei saatu järjestettyä, romanit siirrettiin viikonlopuksi Rastilaan. Kaupunki maksoi mökkimajoituksen.

Maanantaina asiaan odotettiin ratkaisua kaupunginhallitukselta. Sitä ei kuitenkaan tullut.

- Kaupunginhallitus ei päättänyt mitään. Asiaa käsitellään uudelleen ensi maanantaina, kertoo Helsingin nuorisolautakunnan puheenjohtaja Emma Kari (vihr.).

Sosiaalikeskus ei aio itse häätää

Siitä, saavatko romanit olla Kalasatamassa vai eivät, neuvottelevat nyt Nuorisoasiainkeskus ja pelastuslaitos. Pöyhösen mukaan maanantaina pelastuslaitokselta ei oltu otettu Satamaan yhteyttä.

- Emme me romaneja holhoa, mutta emme myöskään häädä heitä pois. Kyllähän ihmisten täytyy olla jossakin, Pöyhönen sanoo.

Myös Kari antaisi romanien olla toistaiseksi Kalasatamassa.

- Onhan se paljon parempi paikka kuin vaikka joku metsä.

Räihä: kaupunki ei järjestä pysyvää majoitusta

Sosiaaliviraston johtavan asiantuntijan Jarmo Räihän mukaan sosiaalivirasto ei aio enää järjestää Romanian romaneille väliaikaista kattoa pään päälle.

- Henkilöillä on vapaan liikkuvuusdirektiivin mukaan oikeus olla vapaasti toisessa jäsenmaassa kolme kuukautta omalla kustannuksella. Asuminen pitää järjestää itse. Peruslinjaus on varmastikin tämä, että mitään pysyvää asumista ei ensitilassa olla järjestämässä.

Räihän vetämä romaniryhmä on jättämässä kaupunginjohtajalle huhtikuun lopussa oman ehdotuksensa, miten asiassa tulisi edetä.

Romanit asunnottomien yösijoihin?

Yksi majoitusvaihtoehto on muun muassa kaupunginhallituksen jäsenen Laura Rädyn (kok.) mielestä Romanian romanien hakeutuminen asunnottomille tarkoitettuihin yösijoihin.

- Meillä on kaupungissa asunnottomien palveluita, joita pitää voida käyttää muista EU-maista tulleille ihmisille. Heille pitää väliaikaisesti tarjota majoitusta samoin kuin meidän omille asunnottomillekin. Kaupungin tehtäviin ei kuulu, että järjestämme eri etniseen taustaan perustuvia leirejä.

Muun muassa Hietaniemenkadun palvelukeskuksessa yöpaikkoja on tarjolla yhteensä 104, joista 52 huonepaikkaa on tarkoitettu sijoituspäätöksellä pitempiaikaiseen majoitukseen ja loput 52 ovat sänkypaikkoja.

Johtaja Sanna Sunikan mukaan palvelukeskus on varapatjapaikkojakin myöten ollut joka yö koko talven täynnä ja majoittautumismahdollisuus on tällä hetkellä ainoastaan helsinkiläisillä.

- Meidän palvelumme on tarkoitettu asunnottomille helsinkiläisille. Koko talvena eivät edes sängyt ole riittäneet, joten meillä ei ole ollut mitään mahdollisuuksia edes keskustella Romanien romanien majoittamisesta tänne.


___________________________________________

YLE Helsinki: Romanikerjäläisiä jo 50 Helsingissä – kaupungilla keinot vähissä

- Vaihtoehdot ovat vähissä, sanoo sosiaaliviraston johtava asiantuntija Jarmo Räihä. Itä-Euroopasta tulleiden romanien joukko on kasvanut ja nyt osa on palannut Kalasatamaan, josta katkaistaan pian sähköt.

Romanien määrä on lähes kaksinkertaistunut viikossa.

- Kokonaismäärä oli aiemmin 30 ja nyt kun se on 50 eli parikymmentä on tullut lisää noin viimeisen viikon aikana, toteaa Helsingin sosiaaliviraston johtava asiantuntija Jarmo Räihä.

Viime viikonloppuna romanijoukko majoitettiin kaupungin kustannuksella Rastilan leirintäalueelle, mutta nyt osa ryhmästä on jälleen palannut Kalasatamaan. Kaupunki pitäytyy kannassaan, ettei majoitusta jatkossa kustanneta.

- Kyllä meillä on tällä hetkellä se tilanne, ettei me olla sitä piikkiä avaamassa, että järjestettäisiin mitään majoitusta, Räihä sanoo.

Helsingillä ei ole yhtenäistä linjaa

Pelastuslaitos on määrännyt sähköt katkaistavaksi paikalta paloturvallisuuden takia. Nuorisoasiankeskus pitää parhaillaan kriisipalaveria Kalasataman tilanteesta.

Romaniasiassa Helsingillä on ongelmia sekä hallintokuntien välillä että lainsäädännön kannalta.

Nuorisoasiainkeskus ja sosiaalivirasto ovat olleet asiassa jatkuvasti eri linjoilla. Koska nuorisoasiainkeskus on romanileiriä auttavan Sosiaalikeskus Sataman vuokranantaja, se on asiassa osallisena ja myös vastuullisena, jos esimerkiksi leirissä tapahtuisi tulipalo.

Järjestyslaissa luvaton leiriytyminen on kielletty, mutta eduskunnassa valmisteilla ollut laki kerjäämisen kieltämisestä kaatui alkuvuodesta.

Keinot vähissä

Sosiaaliviraston johtava asiantuntija Jarmo Räihä sanoo, että keinot ovat vähissä.

- Siinähän se on, että vaihtoehdot ovat aika vähissä. Tässä on kysymys kuitenkin EU-kansalaisista, jotka ovat lähinnä turistin statuksella. He voivat olla toisessa jäsenmaassa kolme kuukautta omalla kustannuksella, että kyllä tässä linjaukset aika vähissä on, Räihä päivittelee.

Maanantaina 28. maaliskuuta Helsingin kaupunginhallitus pohtii jälleen romaniasiaa ja asiassa ovat kuultavina sosiaaliviraston Jarmo Räihä ja kaupunginjohtaja Jussi Pajunen.

___________________________________________

YLE Helsinki: Päätökset romanien majoittamisesta viipyvät edelleen

Helsingin romanitilanne kirvoitti eilen kipakkaa keskustelua kaupunginhallituksessa, mutta asiasta ei edelleenkään tehty mitään päätöksiä. Puolueita jakaa eniten kysymys romanien majoittamisesta.

Vihreät vaativat, että Itä-Euroopan romaneille olisi perustettava majoituspaikka. Kokoomuksen mukaan etninen tausta ei voi olla peruste majoitukselle.

Kaupunginhallituksen toinen varapuheenjohtaja, vihreiden Mari Puoskari arvostelee kokoomusta siitä, ettei heillä ole tarjota ongelmaan ratkaisuehdotuksia.

- Eihän tässä kukaan sellaista paikkaa ole perustamassakaan, jonne tultaisiin vain etnisen taustan perusteella, vaan se olisi sitten kaikille tänne tuleville auki. Minusta tuntuu, että kokoomuksen kaupunginhallitusryhmä haluaa vain sulkea silmänsä tältä eikä heillä ole mitään ratkaisuja vaan he vain vastustavat.

Kokoomuksen Laura Räty kieltää syytteen silmien ummistamisesta ongelman edessä.

- Eihän se silmien sulkemista ole, että millään asuntolalla tai leirillä ei ratkaista Euroopanlaajuista romaniongelmaa. Jos me nyt perustamme tänne romanileirin tai -asuntolan, niin millä me rajaamme sen? Sen jälkeen me saamme rakentaa uusia, sitä seuraavia ja niin edelleen. Ei se sitä ongelmaa ratkaise.

Romanit palasivat eilen Kalasatamaan Sosiaalikeskus Sataman tiloihin, kun kaupunki päätti, ettei se enää majoita heitä Rastilan leirintäalueella.

Kaupungin nimittämän romanityöryhmän raportti saadaan kaupunginhallituksen käsiteltäväksi ensi maanantaina. Päätöksiä asiassa on määrä tehdä huhtikuun aikana.

_______________________________________________________

Helsingin Sanomat: Kalasataman romanileiri sai lisäaikaa

Viikonlopun Rastilan leirintäalueella viettäneet Romanian romanit yöpyvät ainakin keskiviikkoon asti Sosiaalikeskus Sataman pihalla.

Nuorisoasiainkeskus neuvotteli tiistaina pelastuslaitoksen kanssa siitä, saavatko romanit leiriytyä Kalasatamassa vai eivät, mutta asiaan ei vielä saatu ratkaisua. Nuorisoasiainkeskuksen osastopäällikön Leena Ruotsalaisen mukaan romanien majoituksen selvittelyä jatketaan keskiviikkona.

Helsingin pelastuslaitos ilmoitti viime perjantaina, että leiriytyminen Kalasatamassa vaatisi alueen ympärivuorokautista vartiointia. Kun vartiointia ei saatu järjestettyä, romanit siirrettiin kaupungin kustannuksella viikonlopuksi Rastilan leirintäalueelle. Maanantaina romanit palasivat takaisin vanhalle paikalleen Sosiaalikeskus Sataman pihalle.

Vapaa liikkuvuus ry:n aktiivi Markus Himanen pitää romanien tilannetta kohtuuttomana.

- Lähes joka ilta tilanne on ollut sama, että monesti vielä iltakymmenenkään aikaan he eivät tiedä, missä voivat yöpyä.

Himasen mukaan aktiivien lähtökohtana on, että Kalasataman leiri pysyy auki niin kauan kuin kaupungilla ei ole tarjota romaneille toista majoitusvaihtoehtoa.