YLE Helsinki: Romanien majoitustilanteen setviminen jatkuu 29.3.2011
Thomas Wallgren: Valistuksen auringonlasku: Kuinka 29 romania sai Helsingin sekaisin (blogi)
Kalasatamassa majoittuvien romanien tilanne on jälleen esillä tiistaina. Vapaa liikkuvuus -verkosto ja sosiaalikeskus Satama pitävät asiasta tiedotustilaisuuden.
Näiden mukaan Helsingin Sosiaalivirasto on kutsunut romanit nyt Diakonissalaitoksen päiväkeskukseen.
Suurimmat puolueet vastakkaista mieltä majoituksesta
Helsingin kokoomus ja vihreät ovat täysin vastakkaista mieltä kerjäläiskysymyksessä. Helsingin vihreiden kaupunginhallitusryhmän mielestä Helsingin on kannettava vastuunsa asiassa.
Vihreät vaatii kaupunkia ottamaan juuri kolmannen sektorin mukaan järjestämään Helsingissä edullisia majoittumis- ja leiripalveluja tilapäistä majoittumista tarvitseville.
Kokoomuksen kaupunginhallitusryhmän mielestä kaupungin tehtävänä ei ole perustaa kerjäläisille omaa leiriä. Kaupungin verorahoja ei kokoomuksen edustajien mielestä missään tapauksessa pidä käyttää asian tukemiseen, vaikka itse työ olisikin jonkin järjestön tekemää.
Kokoomus ja vihreät ovat Helsingin suurimmat puolueet.
________________________________________________
Ilta-Sanomat/STT: Helsingin romaneiden ensi yön majapaikka auki
Helsingissä Kalasatamaan majoittuneiden romanien kohtaloon etsitään ratkaisua päivän aikana.
Helsingin sosiaaliviraston johtavan asiantuntijan Jarmo Räihän mukaan tarkoitus selvittää, millaisia suunnitelmia kullakin romanilla Suomessa on. Heitä on Kalasatamassa parikymmentä.
Räihä ei vielä tiedä, missä romanit viettävät ensi yön. Romanit ovat asuneet viikonlopusta asti Sosiaalikeskus Sataman tiloissa Kalasatamassa.
Pelastuslaitos on kuitenkin todennut, ettei rakennus sovi palovaaran vuoksi pidempiaikaiseen asumiseen.
_______________________________________________
MTV3: "Romanitilanne päättäjien syytä"
Helsingin kaupunginhallitus päätti eilen, että Kalasataman romanit sijoitetaan Hietaniemen palvelukeskukseen. Palvelukeskuksessa ei kuitenkaan ole romaneille tilaa, joten sijoituspaikka on jälleen avoinna.
— Pidän sitä järjettömänä, että kaupunginhallitus ei ole saanut mitään päätöstä aikaan, sanoo Thomas Wallgren, SDP:n valtuustoryhmän toinen varapuheenjohtaja.
— Nyt rämmitään taas tämä viikko. Ehkä Kalasatama jatkaa, ehkä sosiaalivirasto löytää jotain. Asian pitkittyminen on ensisijaisesti poliittisten päättäjien syytä, hän jatkaa.
Pekka Tuomola Diakonissalaitoksesta kritisoi sitä, että tilanne on kaatunut kokonaan Helsingin kaupungin kontolle.
— Valtion ja EU:n pitäisi ottaa tähän asiaan kantaa. Valtiolta ei kuitenkaan ole tullut elettäkään koko asian suuntaan, Tuomola sanoo.
Romanit haluavat vain halvan asuinpaikan
Pekka Tuomolan mukaan romanit eivät vaadi mitään muuta kuin paikan, jossa voivat majoittua edullisesti. Sosiaalitoimi ja diakonissalaitos haastattelevat romaneja tänään heidän toiveistaan ja tilanteestaan.
Haastatteluilla saadaan tärkeää tietoa siitä, mihin romaneilla on varaa ja miten saadaan aikaan toimivin ratkaisu.
— Tilanne on kuitenkin se, että vapaan liikkuvuuden takia romanit eivät Helsingistä mihinkään lähde. He ovat täällä joko villisti parkkipaikoilla ja puskissa, tai sitten järjestetyssä sosiaalisessa kontrollissa, Wallgren sanoo.
Diakonissalaitos on järjestämässä liikkuvalle väestönosalle päiväkeskuksen, jossa tarjotaan erilaisia palveluita. Asumispalvelua diakonissalaitos ei kuitenkaan tarjoa.
— Monella on jonkinlainen asumus, jossa pärjää kesällä. Kaikkein köyhimmille ja hyvin kurjissa oloissa eläville pitäisi järjestää kriisimajoitus. Siis määräaikainen, Tuomola painottaa.
Leirit eivät ole vaihtoehto
Niin kauan kuin muuta ei ole, Kalasataman sosiaalikeskus on Wallgrenin mielestä halpa ja toimiva ratkaisu. Toukokuun alkuun mennessä Wallgren kuitenkin toivoo, että kaupungilta saadaan vuokralle paikka, joka on turvallisempi asujilleen.
— Leiriä ei perusteta. Se ei ole ihmisen asumista, eikä slummiutuminen palvele ketään, Pekka Tuomola sanoo.
Käytännössä Kalasataman keskuksen jatkaminen on ainakin tämän viikon ajan järkevintä. Pelastustoimen, sosiaalitoimen ja kansalaisjärjestöjen yhteistyöllä tilanne saadaan pidettyä rauhallisena, eikä kaaosta kaupunkiin pääse syntymään.
Pitkällä tähtäimellä useampi kolmannen sektorin toimija voi yhteisvoimin turvata liikkuvan väestönosan asuttamisen ja perustarpeet. Tilanne on nyt päättäjien käsissä, ratkaisua haetaan valtuuston kokouksessa jälleen maanantaina.
— Isossa kuvassa tilanne näyttää mahdottomalta, läheltä katsottuna se on täysin ratkaistavissa, Wallgren sanoo.
______________________________________________________
Thomas Wallgren: Valistuksen auringonlasku: Kuinka 29 romania sai Helsingin sekaisin (blogi)
Maanantai 28.3.2011, klo 15.58. Demareiden kaupunginhallitusryhmän puheenjohtaja päättää ryhmäkokouksen toteamukseen, että ryhmä ei ole yhtenäinen romaniasiassa.
Maanantai 28.3.2011, n. klo 17.20. Romanityöryhmä kertoo Helsingin kaupunginhallitukselle, että romanit voidaan nyt majoittaa sosiaaliviraston Hietanimenkadun asuntolaan. Helsingin kaupunginhallitus kuuntelee ja päättää kolme vuotta jatkuneen tapansa mukaan olemaan päättämättä että se ei päätä eikä ole päättämättä romaniasiassa mitään.
Maanantaina 28.3.2011 n. klo 18.50. Romanityöryhmän puheenjohtaja Jorma Räihä saa tiedon että Hietaniemenkadun asuntolaan ei mahdu, paikka on täysi. Kaupunginhallituksen hiljaa siunaama ratkaisua ei siis ole. Kaupungin sosiaalitoimi päättää, ettei poliisia tänä yönä silti
hälytetä. Romanien majoittuminen Kalasataman sosiaalikeskus Satamaan jatkuu taas yhden yön yli. Kukaan ei tiedä mitä tiistaina tapahtuu.
Kaaos jatkuu - mistä on kyse?
Olen ensimmäisen kauden kaupunginvaltuutettu Helsingissä. Suurin yllätys on ehdottomasti ollut se kuinka täysjärkistä ja asiantuntevaa valtuutettujen työ on. Suurin työ tehdään kaukana julkisuuden valokeilasta. Keskeisessä asemassa ovat valtuustoryhmien ja niiden
asettamien kaupunginhallitusryhmien työ. Ratkaisevat kokoukset ovat ei-julkisia. Keskustelu ja työkulttuuri niissä on fantastista: asiantuntevaa, keskittynyttä, innostunutta, monipuolista.
Viime viikolla ryhmässäni puhuttiin vuoden suurimpiin kuuluvasta päätöksestä, budjettiraamista vuodelle 2012. Puhe kääntyi ryhmäkuriin. Pitkäaikaisen filosofisen tutkimustyön ammattilaisen kokemuksella väitän, että keskustelun taso oli vähintään laitoksemme tutkijaseminaarin keskustelun veroinen.
Tällä viikolla ryhmässäni puhuttiin vuoden pienimpiin kuuluvasta päätöksestä, siitä miten kaupunki voisi järjestää leiripaikan tai muun majoitusvaihtoehdon Kalasataman romaneille.
Keskustelu oli hengeltään hyvä mutta sisällöltään katastrofaalinen: yhtään järkevää ajatusta tai argumenttia ei puoli tuntia kestävässä keskustelussa esitetty. Toveri toisensa jälkeen ihmetteli asian vaikeutta ja kuinka ainakaan niin tai näin ei voi tehdä. Samoin taisi käydä naapurihuoneissa, joissa vihreä ryhmä ja vasemmistoliiton ryhmät kokoontuivat. Muuten on mahdotonta ymmärtää, että ne kaksi ehdotusta, josta demarit, vihreät ja vasemmisto olivat päivällä neuvotelleet jäivät kaikilta kapunginhallituksen jäseniltä kokouksessa esittämättä. Kokouksessa ei myöskään tehty mitään muuta esitystä: kaikki tyytyivät siihen tilapäisratkaisuun, jonka Räihän johtama romanityöryhmä kokoukselle selosti ja joka kahden tunnin sisällä kokouksen päätyttyä lässähti.
En tässä halua ihmetellä romaniasiaa vaan poliittista kulttuuriamme. Helsingissä on joitain kymmeniä, parhaimmillaan muutama sata köyhää romania Itä-Euroopasta. Taloudellisesti asia on hyvinkin pieni ja ratkaisu on kaikkien tiedossa: tarvitaan kaupungin tukema, kolmannen
sektorin tuottama halpamajoitus. Silti majoituskysymys on kolmatta vuotta levällään. Ainoa edes hiukan rationaalinen syy miksi sitä ei ratkaista on se, että vanhat puolueet pelkäävät häviävänsä vaalit jos ne päättävät tehdä romaniasialle jotakin. Tätä ei kuitenkaan osata eikä
haluta pukea sanoiksi ja argumenteiksi, ja siksi ollaan hiljaa.
Romaniasia Helsingissä on aikamme peili. Elämme eurooppalaisen modernin valistuksen auringonlaskun aikaa. Kyky ja halu tehdä ratkaisuja omassa elämässämme ja yhdessä keskustelun ja paremman argumentin perusteella heikkenee. Vintti pimenee.
Ajattelen amerikkalaista filosofikollegani joka emigroitui Eurooppaan kun Bush nuorempi valittiin uudelleen presidentiksi. Tärkein laukaiseva syy kollegani päätökselle oli televisioväittely, jossa Bush puolusti kuolemanrangaistusta väittämällä, että sillä on peloitevaikutus. Kun Bushille selostettiin että hän on empiirisen tutkimuksen mukaan täysin
väärässä Bush katsoi suoraan kameraan ja sanoi; "sydämessäni tiedä kuinka asia on." Sydän vastaan järki. Niin nyt meilläkin. En tiedä minne amerikkalainen kollegani seuraavaksi voi muuttaa, mutta sen tiedän ettei eurooppalainen maahanmuuttopolitiikka ole sen rationaalisemmalla tolalla kuin Yhdysvaltojen suhde kuolemanrangaistukseen.
On jotenkin outoa ja jopa pelottavaa, että vajaa kolmekymmentä köyhää romania voi saada Helsingin kaupungin politiikan sekaisin. Niin se kuitenkin on. Ensimmäinen askel järkevämpään romanipolitiikkaan voi olla sen tunnustaminen, että nykyinen meno on täydellisen järjetöntä.
Thomas Wallgren
Kaupunginvaltuutettu, sd
Filosofian dosentti