lauantai 26. maaliskuuta 2011

Anni Sinnemäki Vihreiden vaalistartissa: Uusi Suomi on avoin, suvaitsevainen ja eurooppalainen maa

Anni Sinnemäki Vihreiden vaalistartissa: Uusi Suomi on avoin, suvaitsevainen ja eurooppalainen maa 26.3.2011
Anni Sinnemäen puhe vaalistartissa (.doc)

Arvoisat kuulijat,

Kolmen viikon päästä edessä olevat eduskuntavaalit ovat poikkeuksellisen tärkeät. Vaaleissa valitaan avoin, eurooppalainen ja suvaitseva Suomi tai sulkeutunut, suvaitsematon Suomi. Vaikka vaalikeskustelun teemat vaihtelevat, viime kädessä näissä vaaleissa on kyse tästä arvovalinnasta.

Meidän on pidettävä Suomi avoimena yhteiskuntana osana kansainvälistä taloutta. Suomi on pieni talous. Meidän vahvuutemme ovat olleet hyvä koulutustaso, avoin suhtautuminen uusiin asioihin ja innovatiivisuus, jonka ansiosta olemme pystyneet nousemaan maailman kärkeen esimerkiksi informaatioteknologiassa. Emme voi tulevaisuudessakaan kilpailla massatuotteilla, vaan meidän on tehtävä uutta ja oltava siinä paras.

Me olemme olleet neljä vuotta hallituksessa kantamassa vastuuta. Olen ylpeä meistä. Ei ole mitään todellista poliittista moraalia, jos aina haluaa olla sivussa muotoilemassa täydellisiä mielipiteitä. Ne, jotka ottavat tavoitteensa tosissaan, pystyvät heittäytymään neuvotteluihin ja konkreettisiin kamppailuihin tärkeiden tavoitteidensa puolesta.

Seuraava tehtävämme on rakentaa uusi Suomi. Olemme listanneet 12 asiaa, jotka ovat meille erityisen tärkeitä.

VIHREIDEN TAVOITTEET:

1. Uusi Suomi on avoin, suvaitsevainen ja eurooppalainen maa.

Hyvästä itsetunnosta, siitä että arvostamme omaa kulttuuriamme, kumpuaa suvaitsevaisuus muita kohtaan. Me haluamme, että kaikenlaiset ihmiset voivat tuntea olonsa kodikkaaksi tässä maassa.

Vapaamielisen, avoimen suomen kannattajilla ei ole varaa nukkua näissä vaaleissa.

Me suhdaudumme maahanmuuttoon käytännöllisenä asiana, jossa on ongelmansa ja etunsa. Ihmisten, tiedon ja kaupan vapaa liikkuvuus on paras tae edistykselle.

Olen sitä mieltä, että poliitikoilla on suuri vastuu sanomisistaan; jos poliitikot kuvaavat maahanmuuton lähtökohtaisesti ongelmana ja puhuvat ankkurilapsista ja pakolaistulvista, se lietsoo epäluuloja. Pelolla ratsastavat politiikot kantavat vastuuta tämän maan koventuneesta ilmapiiristä.

Me olemme reilusti eurooppamyönteinen puolue; vihreät ei tee eturyhmäpolitiikka eikä katso nurkkakuntaisesti asioita vain Suomen näkökulmasta.

Me haluamme, että Suomi kantaa vastuunsa maailman hätääkärsivistä. Haluamme, että pakolaiskiintiö nostetaan tuhanteen.

Me pidämme kiinni kehitysyhteistyörahojen tasosta ja Suomen sitoumuksesta nostaa rahoitusta 0,7 prosenttiin bruttokansantuotteesta vaalikauden loppuun mennessä.

Me olemme ainoa puolue, joka on ilmoittanut, että emme mahdu vanhoillisen, luonnon- ja ilmastonsuojeluvastaisen ja antieurooppalaisen, ydinvoimamyönteisen puolueen kanssa samaan hallitukseen. Uusi Suomi vastavoima sille vanhoillisuudelle joka on läsnä kaikissa suurissa puolueissa ja joka kasvaa nopeasti. Uusi Suomi on tulevaisuususkon Suomi.
[...]