maanantai 21. maaliskuuta 2011

YLE: Rasisminvastainen viikko alkaa tänään

YLE Uutiset: Rasisminvastainen viikko alkaa tänään 21.3.2011

Tänään maanantaina vietetään kansainvälistä rasisminvastaista päivää. Suomessa päivää vietetään eri tavoin monissa kaupungeissa. Punainen Risti kampanjoi kouluissa, työpaikoilla, kaduilla, busseissa ja Facebookissa.

Punainen Risti jakaa eri puolilla maata Ennakkoluuloton edelläkävijä -tunnustuksia ja Vastustan rasismia -rintanappeja. Oman Facebook-profiilikuvan päälle voi myös ladata sähköisen rintamerkin, jossa on punainen nauha tekstillä "Vastustan rasismia".

YK:n rasisminvastainen päivä sai alkunsa maaliskuun 21 päivänä vuonna 1960, jolloin poliisi avasi tulen ja tappoi 69 mielenosoittajaa, jotka osallistuivat rauhanomaiseen mielenosoitukseen Sharpevillessa, Etelä-Afrikassa. Kuusi vuotta myöhemmin YK:n yleiskokous julisti päivän kansainväliseksi rotusyrjinnän vastaiseksi päiväksi.

Rotusyrjintää vastustava päivä aloittaa rasisminvastaisen viikon.

____________________________________________________

YLE Tampere: Koko viikko rasismia vastaan

Tällä viikolla kampanjoidaan rasismia vastaan. Esimerkiksi Tampereella erilaiset kulttuurit ovat esillä koko viikon ajan lukuisissa tapahtumissa. YK:n rasismin vastaisen päivän ympärillä vietettävän teemaviikon tavoitteena on tutustuttaa eri kansallisuuksia toisiinsa.

Rasismin vastaisella viikolla Punaisen Ristin vapaaehtoiset vastaanottavat Tampereella ihmisten paperille kirjoittamia, etnisiä ryhmiä kohtaan tuntemiaan ennakkoluuloja punaisiin roskasäiliöihin

Rasismi ei tunnu olevan ainoastaan kantaväestön aikaansaama ilmiö.

- Maahanmuuttajien välissä on erilaisia ristiriitoja, varsinkin jos ajattelee pakolaisia, jotka ovat tulleet kansan sodan kautta tänne Suomeen. Heillä on omien heimojen välisiä ristiriitoja. Ja välttämättä ihmiset eri puolelta maailmaa ei osaa arvostaa muualta tulleita ihmisiä, kertoo teemaviikon järjestäjä Angela Pohja.

Myös Tampereen kaupunginhallitus on luvannut luopua ennakkoluuloistaan maanantaina. Samana päivänä kaupungin työntekijöiltäkin kerätään pois ennakkoluuloja.
_____________________________________________________

MTV3: Näkymätön rasismi ei päädy julkisuuteen tai tilastoihin

Tällä viikolla, Rasismin vastaisella viikolla, Suomen Punainen Risti kannustaa kaikkia suomalaisia vastustamaan rasismia, mutta myös pohtimaan omia ennakkoluulojaan.

Rasismi voi olla syrjintää ihonvärin perusteella, se voi olla kiusaamista uskonnon vuoksi, se voi olla henkistä tai fyysistä väkivaltaa. Punaisen Ristin pakolais- ja maahanmuuttotyön päällikkö Leena-Kaisa Åberg kertoo, että rasismi voi ilmetä monella tavalla.

— Rasismi voi olla hyvin näkyvää toimintaa, esimerkiksi Suomessa rasistisista rikoksista yleisimpiä ovat pahoinpitelyt. Se voi kuitenkin olla myös piilossa olevaa käyttäytymistä - nimittelyä, vihjailevaa vitsailua, toisen ihmisen tai ihmisryhmän sulkemista pois normaaleista toiminnoista. Kaikki rasismi ei siis näy ulospäin, ja varsinkin lasten on usein vaikea puhua kohtaamastaan rasismista. He haluavat monesti suojella omia vanhempiaan.

Åbergin mukaan rasismikeskustelu lähtee usein väärille raiteille.

— Tuntuu, että Suomessa usein keskustellaan vain siitä, mitä rasismi ei ole, ja omaa käytöstä puolustellaan selittämällä tätä. Silloin käy helposti niin, että ihmiset, jotka eivät ole itse kokeneet rasismia, ovat määrittelemässä rasismia ja varsinkin sitä, mitä se ei ole.

Åbergin mukaan rasismia on myös sellainen käytös, jota ei itse välttämättä miellä rasismiksi. Jos seurauksena kuitenkin on se, että ihmiset joutuvat ihonvärinsä, uskontonsa tai etnisen taustansa vuoksi eriarvoiseen asemaan, niin tilannetta voidaan kutsua rasistiseksi.

Helsinki palkitaan askelista oikeaan suuntaan

Tällä viikolla Punainen Risti kampanjoi rasismia vastaan esimerkiksi kouluissa, työpaikoilla, kaduilla ja Facebookissa. SPR haluaa tuoda esille erityisesti näkymätöntä, arjen rasismia, jota moni ihminen joutuu kohtaamaan. Tällainen rasismi ei välttämättä näy julkisuudessa tai tilastoissa.

Vaikka ei olisikaan Punaisen ristin jäsen, voi tempaukseen osallistua monella tapaa.

— Punaisen ristin pääsanoma tänä vuonna on se, että on rohkeaa vastustaa rasismia. Me tarvitsemme Suomessa ihmisiä, jotka uskaltavat ottaa kantaa ja omassa arjessaan uskaltavat puuttua rasistisiin tilanteisiin. Tämän päivän ilmapiirissä jokaisen ihmisen pienikin kannanotto on todella arvokas teko.

Näkymätön rasismi ei päädy julkisuuteen tai tilastoihin

Netissä osoitteessa www.luovuennakkoluuloistasi.fi on monenlaisia malleja ja tapoja, millä tavalla voi osallistua kampanjaan. Myös Facebookissa voi laittaa vastustan rasismia -kyltin oman profiilikuvansa eteen.

Lisäksi Punainen Risti jakaa tällä viikolla eri puolilla Suomea Ennakkoluuloton edelläkävijä -tunnustuksia. Tunnustuksen tavoitteena on nostaa esille toimijoita, jotka edistävät ihmisten yhdenvertaista kohtelua suomalaisessa yhteiskunnassa. Punaisen Ristin Helsingin ja Uudenmaan piiri on päättänyt palkita Helsingin kaupungin.

— Kaupunki on tehnyt johdonmukaisesti työtä moninaisen ja suvaitsevaisen työyhteisön hyväksi kouluttamalla esimiehiä ja henkilöstöä. Kaupungin henkilöstöpolitiikka on myös sellainen, että on pyritty avoimesti palkkaamaan eri kulttuuritaustasta tulevia henkilöitä, kertoo piirin toiminnanjohtaja Petri Kaukiainen.

Kaukiaisen mukaan Helsinginkään toiminta ei ole vielä täydellistä, mutta tunnustus myönnetään askelista oikeaan suuntaan.

— On otettu askelia siihen suuntaan, että jokaisella on tasavertaiset mahdollisuudet toimia, työskennellä, asua ja elää. Tämän eteen kaupunki on positiivisesti lähtenyt liikkeelle.

Tänä iltana Helsingissä kulttuurikeskus Caisassa järjestetään YK:n rasisminvastaisen päivän vaalikeskustelu, jossa siirtolaistaustaiset eduskuntavaaliehdokkaat ottavat mittaa toisistaan.

_____________________________________________________

Uusi Suomi: Rasisminvastainen päivä – ”Tässä Facebook-rintanappi”

Tänään vietetään YK:n kansainvälistä rasismin vastaista päivää. Samalla se käynnistää rasisminvastaisen teemaviikon, mihin kuuluu eri kaupungeissa monenlaista ohjelmaa. Suomen Punainen Risti kampanjoi rasismia vastaan niin kouluissa, työpaikoilla, busseissa kuin Facebookissakin.

Punaisen Ristin vapaaehtoiset järjestävät eri puolilla Suomea monenlaisia tempauksia, joilla halutaan herätellä ihmiset pohtimaan omia ennakkoluulojaan ja laittamaan rintaansa "Vastustan rasismia" -rintamerkki.

Rintanapin voi ladata myös sähköisessä muodossa omaan Facebook-profiilikuvaansa.

YK:n rasismin vastaista päivää vietetään 21. maaliskuuta, sillä vuonna 1960 tänä päivänä Etelä-Afrikan poliisi avasi tulen ja tappoi 69 mielenosoittajaa Sharpevillessa. YK:n yleiskokous julisti päivän kuusi vuotta myöhemmin rasismin vastaiseksi.