sunnuntai 18. syyskuuta 2011

TS: Suomen somalien mukaan islamistien tuki romahtanut

Turun Sanomat: Suomen somalien mukaan islamistien tuki romahtanut 18.9.2011

Suomessa terrorismin tukemisesta kiinni jääneiden maahanmuuttajien toiminta saattaa olla jäänne jo ohi menossa olevasta radikalisoitumisesta. Ääri-islamilaisen al-Shabaab-liikkeen kannatus on Suomen somalien mukaan huvennut nopeasti sekä Somaliassa että täällä. Syynä on järjestön toiminta maata vaivaavan nälänhädän yhteydesä.

– Nälänhätä on aiheuttanut kannatuksen dramaattisen laskun, sillä järjestö on estänyt ruokakuljetukset. Suomessakin somalien keskuudessa al-Shabaabilla on tällä hetkellä todella vähän kannattajia, enkä jaksa uskoa, että määrä siitä kasvaisikaan, arvioi somalialaistaustainen turkulaistoimittaja Wali Hashi.

Lentokentältä matkalla Afrikkaan tavoitettu Hashi on vieraillut Somaliassa työtehtävissä melko tiuhaan ja huomaa ilmapiirin muutokset helposti.

Vielä alkuvuodesta 2010 Hashi oli hyvin huolissaan radikaalista islamista, joka kulkeutui esimerkiksi koraanikouluja käyvien nuorten välityksellä Suomeenkin somaliyhteisöön.

– Tiedän itsekin ihmisiä jotka olleet al-Shabaabin kannattajia, mutta nyt he suorastaan inhoavat järjestöä. Tietysti Suomessakin voi olla vielä yksittäisiä henkilöitä jotka kannattavat al-Shabaabia edelleen. Täällä elää noin 12 000 somalia, joten niin isosta joukosta voi aina löytyä kannattajiakin, Hashi kommentoi.

Viranomaiset eivät lauantaina vahvistaneet Ilta-Sanomien ja Helsingin Sanomien tietoa, jonka mukaan terrorismin rahoittamisesta ja siihen värväämisestä vangitut mies ja nainen olisivat somalialaistaustaisia. Tietoa ei liioin kiistetty.

Asian tutkinta käynnistyi Suojelupoliisin mukaan jo 2009. Juttuun liittyy kahden vangitun lisäksi muitakin henkilöitä. Tutkinnan aikana pääkaupunkiseudulla on tehty useita kotietsintöjä. Juuri muuta viranomaiset eivät vielä paljasta.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun Suomessa käynnistetään tutkinta terrorismin rahoituksesta tai värväyksestä terrorismirikokseen. Rangaistus on molemmissa vankeutta neljästä kuukaudesta kahdeksaan vuoteen. Kyseiset lainkohdat ovat vuosilta 2003 ja 2007.

LUE LISÄÄ SUNNUNTAIN TURUN SANOMISTA