sunnuntai 18. syyskuuta 2011

Aamulehti: Tutkija: Terrorismikytköksen löytyminen oli vain ajan kysymys

Aamulehti: Tutkija: Terrorismikytköksen löytyminen oli vain ajan kysymys 18.9.2011

Suomen ensimmäinen epäily terrorismin rahoittamisesta ja värväyksestä ei ole yllätys Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtajalle Mika Aaltolalle. On ollut vain ajan kysymys, milloin kytköksiä löytyy Suomesta.

- Niitä on todennäköisesti ollut, mutta poliisi ei ole niitä huomannut. Jos kyseessä on Somalia, rahoituksen verkosto on hyvin monimutkainen, sanoo Mika Aaltola.

Hän sanoo, että Somalian kaltaisissa romahtaneissa valtioissa sisäiset jännitteet elävät niin sanottujen diaspora-ryhmien eli tässä tapauksessa ulkosomalialaisten kautta ja konfliktit läikkyvät eri puolille maailmaa.

Ulkomailla asuvat diasporaryhmät lähettävät rahaa kotimaahansa eri tahoille, mikä alkaa jossain vaiheessa kiinnostaa poliisia. Vastaava pätee myös esimerkiksi Kurdistaniin ja Tshetseniaan.

Suomessa julkistetut pidätykset tapahtuivat 7. syyskuuta ja vangitsemiset 10. syyskuuta. Poliisi ei ole vahvistanut epäillystä terrorismista muuta kuin että iskuja ei suunniteltu Suomeen ja että tapauksessa vangitut nainen ja mies ovat ulkomaalaistaustaisia. Heitä epäillään terrorismin rahoittamisesta ja värväämisestä.

Lue lisää sunnuntain Aamulehdestä