maanantai 2. helmikuuta 2009

HS: Poliisille rahaa lapsipakolaisten iän varmistamiseen

Alaikäisinä maahan saapuvien turvapaikanhakijoiden ikätesteihin varataan lisää rahaa. Tähän asti rahapula on hillinnyt testien tekemistä, vaikka poliisi epäilee jopa suurimman osan turvapaikanhakijoista valehtelevan ikänsä varman oleskeluluvan ja perheenyhdistämisen toivossa. Valehtelemisesta ei seuraa sanktioita ja valehtelusta kiinni jääneetkin saavat yleensä pysyä Suomessa.

Helsingin Sanomat:
Poliisille rahaa lapsipakolaisten iän varmistamiseen
2.2.2009


Poliisi saa rahaa alaikäisenä esiintyvien turvapaikanhakijoiden todellisen iän selvittämiseen. Tähän saakka poliisipiirit ovat joutuneet käyttämään testeihin omia budjettivarojaan, mikä on vähentänyt intoa testien tekemiseen.

Yksin tulleiden alaikäisten turvapaikanhakijoiden määrä on kasvanut räjähdysmäisesti. Viime vuonna heitä saapui Suomeen 647, kun vuonna 2007 alaikäisiä tulijoita oli 98 ja 2006 vain 108. Valtaosa tulijoista on Somaliasta ja Irakista.

Alaikäisten turvapaikanhakijoiden tulva on lisännyt epäilyksiä "ankkurilapsista", sillä alaikäiset saavat turvapaikan helpommin kuin aikuiset. Lisäksi heillä on oikeus saada vanhempansa ja sisaruksensa Suomeen niin sanotun perheen yhdistämisen kautta. Viime vuonna Suomeen saapui 555 pakolaisten perheenjäsentä.

Samalla ovat kasvaneet epäilyt siitä, että osa pakolaisista valehtelee ikänsä jouhevoittaakseen oleskeluluvan saamista.

Maahanmuuttovirasto on toivonut, että alaikäisten turvapaikan oikea ikä selvitettäisiin hampaiden ja ranteiden luiden kehitystä tutkimalla. Viime vuonna ikätestejä tehtiin jo satunnaisesti.

Viraston turvapaikkayksikön johtajan Esko Revon mukaan "kymmenissä" testeissä paljastui, että alaikäiseksi ilmoittautunut turvapaikanhakija olikin täysi-ikäinen.

Sisäministeriö on linjannut, että vastedes iänmäärittämiset maksetaan samasta 2,5 miljoonan euron potista, jolla hoidetaan myös turvapaikanhakijoiden karkottamiset. Käytännössä raha riittää vaikka kaikkien alaikäisten pakolaisten iän määrittämiseen, sillä yhden testin hinta on nelisensataa euroa.

Poliisille ei kuitenkaan ole annettu minkäänlaista ohjeistusta testien teettämisestä, kertoo suunnittelujohtaja Arto Kujala sisäministeriön poliisiosastolta. Hänen mukaansa poliisi päättää testaamisesta edelleen itsenäisesti.

Helsingin ulkomaalaispoliisin tutkintayksikön johtaja Juha Holopainen uskoo, että iänmäärittäminen tulee yleistymään.

"Helsingissä testien hinta ei ole vuositasolla niin merkittävä, että se olisi estänyt niiden tekemistä. Rahanpuute on ollut ongelma pienemmissä poliisipiireissä, joissa on ollut alaikäisten turvapaikanhakijoiden majoitusyksiköitä", Holopainen sanoo.

"Suurempi merkitys on sillä, että turvapaikanhakijoissa on entistä enemmän henkilöitä, joiden ikä on ilmeisen ristiriidassa ilmoitetun iän kanssa. Tilanne on kärjistynyt, ja samalla iän määrittäminen on tullut viranomaisille tutuksi menetelmäksi."

Ikänsä valehdellut pakolainenkin saa usein pysyä Suomessa, sillä esimerkiksi Irakiin ja Somaliaan ei tällä haavaa palauteta turvapaikanhakijoita. Esko Revon mukaan valehtelusta kiinni jääneitä kohdellaan sen jälkeen kuten muitakin täysi-ikäisiä turvapaikan hakijoita.