torstai 5. helmikuuta 2009

Aamulehti: Mustallalistalla: Kreikka kohtelee turvapaikanhakijoita nurjasti

Monet turvapaikanhakijat saapuvat Suomeen Kreikan kautta. Suomi ei enää Dublin-sopimuksen mukaisesti palauta kaikkia tulijoita Kreikkaan, koska väitteiden mukaan Kreikan vastaanotto-olosuhteet eivät ole asianmukaiset. Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jorma Vuorion mukaan Suomi palauttaa tulijat Kreikkaan vain, jos viranomaiset saavat vahvistuksen turvapaikkamenettelystä ja pakolaisen oikeudesta viedä asiansa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.

Aamulehti:
Mustallalistalla: Kreikka kohtelee turvapaikanhakijoita nurjasti
5.2.2009


Kreikan kautta Suomeen tulleet turvapaikanhakijat jäävät monesti Suomeen, vaikka ns. Dublin-säädösten mukaan heidät pitäisi voida palauttaa Kreikkaan.

Syynä ovat Kreikan epäselvyydet pakolaisten vastaanottamisessa.

Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jorma Vuorio vahvistaa Kreikan ikävän maineen. Suomi ei välttämättä palauta sinne edes ns. Dublin-tapauksia, jotka ovat tulleet maahan Kreikan kautta.

- Kreikka on ollut mustallalistalla. Suomesta ei palauteta sinne alaikäisiä. On kuulunut väitteitä, että vastaanotto-olosuhteet eivät ole siellä asianmukaiset.

Suomi palauttaa henkilöitä Kreikkaan vain, jos viranomaiset saavat vahvistuksen turvapaikkamenettelystä ja siitä, että pakolaisella on oikeus viedä asiansa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.

Yaseen Ali Amen lähti vuosi sitten Irakista ja saapui Kreikkaan. Kreikkalaiset antoivat kolme vaihtoehtoa: Turkki, Iran tai Irak. Kurdille se ei käynyt, joten Ali Amen suuntasi Ruotsiin, ja sieltä Haaparannan kautta Helsinkiin.

- Tulin Suomeen, sillä Ruotsista kehotettiin palaamaan Kreikkaan.

Eniten Irakista

Irakilaisia oli eniten turvapaikanhakijoista viime vuonna, jolloin 1 253 irakilaista tuli maahan. Heistä yli 90 prosenttia on miehiä.

Kaksi nuorta poikaansa pommi-iskussa ja miehensä menettänyt somalinainen Jumale Raaho Mohamed, 55, sanoo kulttuuritaustan vaikuttavan siihen, lähtevätkö pakomatkalle miehet vai naiset. Somaleissa sukupuolijakauma on irakilaisia tasaisempi. Naisia on 42 prosenttia viime vuonna turvapaikkaa hakeneista.

- Me emme ole arabeja. Heillä on tapana, että vain miehet voivat matkustaa yksinään. Somaliassa myös naiset voivat niin tehdä, Helsingin vastaanottokeskuksessa puoli vuotta viettänyt Jumale sanoo.

Perheriita toi Suomeen

Perheriita toi Bakhtyar Bakrin, 21, ja aviomies Shilan Hama Aminin, 28, Iranin puoleiselta kurdialueelta Suomeen. Bakhtyarin isä antoi tappotuomion Shilanille, koska ei hyväksynyt tätä tyttärensä puolisoksi.

Perheessä on kaksi lasta, kaksivuotias Dia ja viisivuotias, pienikokoinen Basan, joka on ilmeisesti syntymästään asti ollut osaksi halvaantunut.

Basan tarvitsisi lääkäriä, joka luvattiin tullessa, mutta mitään ei ole tapahtunut. Shilan syyttää suomalaisia viranomaisia.

Perhesuhteisiin liittyy myös 25-vuotiaan Pako Abubakir Alin tarina. Hän piti Irakissa kännykkäkauppaa, kunnes joku saastutti puhelimet videolla, jossa esiintyi paikallinen nuori nainen vähissä pukeissa. Naisen perhe syytti asiasta Pakoa, joka katsoi parhaaksi vaihtaa maisemaa.

Porukan nestori Yaseen Ali Amen selvittää, että islamilaiset suhtautuvat eri lailla seksiin kuin länsimaiset ihmiset.

Pako kiistää levittäneensä nakuvideoita. Hän kertoo maksaneensa pakomatkasta välittäjälle 15 000 dollaria.