perjantai 20. helmikuuta 2009

HS: Vihanlietsontaa ei pidä sallia

Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa odotetaan Timo Soinilta ja muilta puoluejohtajilta tekoja muukalaisvihan kitkemiseksi.

Helsingin Sanomat:
Vihanlietsontaa ei pidä sallia
20.2.2009


Timo Soinin johdolla perussuomalaiset on nousemassa keskisuureksi puolueeksi. Taustalla on Soinin poliittinen ammattitaito. Hän on taitavasti hyödyntänyt ihmisten tympääntymistä puolueiden samankaltaistumiseen ja epäluuloa EU:ta kohtaan.

Lisänosteen puolueelle antavat pintaan nousseet nykyisen ulkomaalaispolitiikan vastaiset asenteet. Tämän mielipidekirjon toisessa laidassa ovat ne, jotka ovat huolissaan turvapaikanhakijoiden määrän kasvusta ja Suomen valmiudesta huolehtia heistä. Toisessa ääripäässä ovat ne, jotka käyttävät ulkomaalaispolitiikasta käytävää keskustelua oman ihmisvihaa heijastavan ajattelunsa edistämiseen.

Raja ulkomaalaispolitiikkaa kriittisesti arvioivan keskustelun ja kansanryhmää vastaan kiihottamisen välillä on pidettävä selvänä. Se edellyttää lähimmäisen kunnioitusta ja vastuuntuntoa julkiseen keskusteluun osallistuvilta. Aivan erityisesti se vaatii vastuuntuntoa johtavilta poliitikoilta.

Erityisesti Timo Soinia on arvosteltu siitä, että hän ei suostu tätä rajankäyntiä selvästi tekemään. Viimeksi Hufvudstadsbladet otsikoi etusivun uutisensa: "Soini kieltäytyy ottamasta vastuuta."

Ulkomaalaislain uudistamisesta eduskunnassa käydyssä keskustelussa Soini esitti linjanvetonsa: "Perussuomalainen puolue ei ole rasistinen. Me emme suvaitse ihmisvihaa. Me emme koskaan, nimenomaan kun heikoin ihminen kärsii, tee minkäännäköistä sellaista kiihotustyötä, joka voi yllyttää ihmisiä jopa väkivaltaan."

Linjaveto oli tarpeellinen, joskin se oli sanamuodoltaan varsin yleinen. Mutta eivät ne suuret sanat vaan teot. Nyt on kiinnostavaa seurata, onko poliittisessa nousukiidossa olevalla Soinilla kanttia puuttua puolueessaan ylilyönteihin, kun niitä ilmenee.

Sama vastuu koskee myös kolmen suuren puolueen puheenjohtajia. Kaikissa niissä on kellokkaansa, jotka lisäkannatuksen toivossa sipsuttelevat muukalaisvihan hetteiköissä.