tiistai 24. helmikuuta 2009

YLE: Maahanmuuttajanaisia aktivoidaan politiikkaan


YLE Uutiset:
Maahanmuuttajanaisia aktivoidaan politiikkaan
24.2.2009


Maahanmuuttajanaisia pyritään saamaan aktiivisemmin mukaan politiikkaan. Helsingissä Kansainvälisessä kulttuurikeskuksessa Caisassa järjestettiin maanantaina tilaisuus, jossa pyrittiin rohkaisemaan naisia lähtemään mukaan politiikkaan. Usein vaikuttamiseen lähtemisen esteenä on jopa oma aviomies.

Naisjärjestö Nytkiksen pääsihteerin Tanja Auvisen mukaan laajempi maahanmuuttajanaisten osallistuminen politiikan kentille olisi erityisen tärkeää tällä hetkellä.

- He ovat se uusi ryhmä naisten vaikuttamisen historiassa, joita tarvitaan nyt. Heidän pitäisi olla kertomassa mielipiteensä ja olla vaikuttamassa tähän maahanmuuttokeskusteluun, jota jatkuvasti käydään, Auvinen sanoo.

Maahanmuuttajanaisten politiikkaan lähtemisen tiellä on kuitenkin usein monia esteitä. Usein suurin este voi olla oma aviomies. Nigeriasta Suomeen yli kaksikymmentä vuotta sitten muuttanut Oge Eneh kertoo, kuinka moni maahanmuuttaja tulee maasta, jossa mies on perheen pää.

- Kun naiset tulevat Suomeen, he synnyttävät lapsia ja jäävät kotiin. Kielen opiskelu ja työn etsiminen jäävät sellaisessa elämänvaiheessa, Oge Eneh kertoo.

Toisaalta maahanmuuttaja on monta kertaa omassa poliittisesti epästabiilissa maassaan joutunut myös oppimaan, että vaikuttaminen on turhaa.

- En minäkään äänestänyt Nigeriassa. En uskonut, että ääneni kuuluu, Eneh sanoo.

Nyt Oge Eneh oli tilaisuudessa positiivisena esimerkkinä paikallaolijoille. Oge on ehdolla kesän EU-vaaleissa.

Naisia houkuteltava uusin keinoin

Naisjärjestö Nytkiksen pääsihterin Tanja Auvisen mielestä suomalaisessa politiikassa onkin pikku hiljaa alettu ymmärtää, että puolueiden kannattaa ja pitää lähestyä maahanmuuttajanaisia. Keinot vain täytyy olla uudet.

- Aiemmin ihmiset ovat itse menneet mukaan politiikkaan. Mutta maahanmuuttajanaisille kynnys mukaanlähtemiseen on paljon suurempi. Heitä täytyy erityisesti lähestyä. Ei auta, että laitetaan ilmoituksia eri paikkoihin ja sitten vain oletetaan, että kaikki iloisesti tulevat yhteen.

Naisten politiikkailta näytti ainakin innostavan osaa Kulttuurikeskus Caisan osallistujista. Kaksikymmenvuotias pietarilaissyntyinen Katrin Sorokina mietti jo puoluetta, johon hän voisi liittyä. Nykyinen ulkomaankaupan opiskelija uskoo, että maahanmuuttajanaisia todella tarvittaisiin suomalaisessa politiikassa.

- Se voisi olla todella mielenkiintoista, koska kaikilla on myös oma kulttuuri. Jos he kaikki eri kulttuurista tulevat olisivat yhdessä politiikassa, he voisivat tehdä jotain todella uutta.