lauantai 14. helmikuuta 2009

Turun Sanomat: Informaatio-oikeuden professori ei näe juridisia lääkkeitä nettirasismiin

Turun Sanomat: Informaatio-oikeuden professori ei näe juridisia lääkkeitä nettirasismiin 14.2.2009

Informaatio- ja teknologiaoikeuden professori Jukka Kemppinen ei näe juridisia mahdollisuuksia puuttua internetin Facebookissa perustettujen maahanmuuttajavastaisten ryhmien toimintaan.

- Somalialaisvastaisen sivuston kuvat näyttävät suorastaan kauheilta. En kuitenkaan ole huomannut niissä mitään rangaistavaa. Sananvapaus tarkoittaa ilman muuta myös sitä, että tyhmätkin mielipiteet ovat perustuslain suojaamia. Mielipide, joka on täysin loukkaava, saattaa silti olla täysin sallittu, muistuttaa Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa nykyään opettava Kemppinen.
[...]
Professori Kemppisen mukaan sananvapauden käyttöä mutkistaa se, että meillä on laki kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

- Lainsäätäjät eivät ole pystyneet vastaamaan tilanteeseen tyydyttävästi. Sananvapauden kannalta tilanne on hankala. Joissakin maissa myös holokaustin kieltämisestä voidaan rangaista. Samoin perustein voitaisiin kieltää myös profeetta Muhammedin pilkkaamisen rangaistavaksi. Kyse on samankaltaisesta asiasta, Kemppinen sanoo.

Hän näkee ajassa historian toistoa.

- Nyt on palattu takaisin 1930-luvun alun ilmapiiriin, jolloin meillä oli käytössä kommunistilait. Silloin ihmisiä voitiin tuomita pelkistä mielipiteistä. Sotavuosien jälkeen ei enää haluttu tuomita ihmisiä pelkistä mielipiteistä, Kemppinen sanoo.
[...]
Nettisivuston viharyhmään kuuluminen ei ole rikos. Kemppisen mukaan on erittäin poikkeuksellista, että ketään tuomittaisiin sillä perusteella. Toisena henkilönä esiintyminen asiakirjaväärennöksissä on selkeä petos, mutta nettisivuilla toisena henkilönä esiintyminen ei ole automaattisesti rikos.

- On hyvin yleistä esiintyä internetin keskustelupalstoilla väärennetyllä nimellä tai nimimerkillä. Joskus se on jopa suotavaa. Myös Kekkonen ja Mannerheim ovat usein käytettyjä nimimerkkejä.
[...]